Gedicht: ”Gaat ons dorp naar de maan?”

NEEDE – De leegstand in Neede houdt velen bezig. De gemeente heeft heel wat gedaan om het dorp te verfraaien, een nieuw marktplein, vele nieuwe parkeerplaatsen. Maar toch vertrekken winkeliers! Margreet Boot schreef onderstaand gedicht. ”Vorige week reed ik na een hele tijd weer door de Oudestraat in Neede. Ik mag wel zeggen dat ik heel erg geschrokken ben. Thuis ben ik direct op de bank gaan zitten en heb een gedicht gemaakt.” Gedicht; Wat is er toch aan de hand In onze gemeente Berkelland? De ene na de andere winkel sluit zijn deuren. Dat moet toch niet kunnen gebeuren? Vroeger had Neede nog haar charme, dat is een feit. Maar helaas zijn we dat voor een groot deel kwijt. In de bijna 30 jaar dat ik hier woonachtig ben. Zie ik veel mensen die ik heel goed ken. Daarom doet het me pijn. Dat er nu zoveel leegstand moet zijn. Laten we als een groep naast elkander gaan staan. Anders gaat ons mooie dorp jammer genoeg naar de maan.

Deel dit artikel:

32 gedachten over “Gedicht: ”Gaat ons dorp naar de maan?””

 1. Gemeenschapsraad Neede

  THEMA-AVOND: NEEDE, DORP VAN DE TOEKOMST
  In deze regio heeft iedereen te maken met de gevolgen van bevolkingskrimp. Meestal wordt dit ervaren als een bedreiging, maar… het biedt ook kansen! De Gemeenschapsraad Neede heeft de heer prof. dr. Gert-Jan Hospers uitgenodigd om met u te delen welke kansen dit zijn. Aansluitend zal een panel met hulp van uw input discussiëren over de toepasbaarheid.

  Datum: Maandag 27 januari 2014. Locatie: Restaurant ’t Haantje. Aanvang: 19.30 uur. Agenda:
  1. 19:30 – 20:00 Ontvangst met koffi e/thee
  2. 20:00 – 20:05 Welkomstwoord door Ben Wilbrink, voorzitter GRN
  3. 20:05 – 20:20 Introductie thema: Neede – Dorp van de toekomst
  4. 20:20 – 20:50 Presentatie Gert-Jan Hospers
  5. 20:50 – 21:20 Pauze
  6. 21:20 – 22:00 Paneldiscussie olv Peter van Heek,
  beleidsmedewerker VKK Gelderland
  7. 22:00 Afsluiting door voorzitter GRN

  Voor de paneldiscussie vragen we uw input. Hiervoor hebben we een kleine enquête opgesteld. U vindt deze op http://www.surveymonkey.com/s/CDJC2VJ Zou u deze vóór 6 januari a.s. in willen vullen? Website: http://www.gemeenschapsraadneede.nl. Email: [email protected]. Uitnodiging namens de Gemeenschapsraad Neede.

 2. Ondernemer in de Oudestraat

  Ik zeg al jaren dat Scapino, de dierenspeciaalzaak, Wormgoor, en andere )rand)ondernemers naar het centrum moeten komen. De gemeente moet daar eens geld en energie in steken. Als er niets gebeurt dan moet ik in maart ook mijn winkel sluiten.

 3. Wentink Eibergen

  Hier in Eibergen is het niet anders met de leegstand
  Daar is de consument zelf mede schuldig aan
  De supermarkten en grote winkel ketens maken het voor de kleine ondernemers het steeds moeilijker
  We tanken en halen sterke drank in duitsland,en een kar vol boodschappen bij k en k
  Drinken thuis en komen bijna niet meer in het cafe
  Je mag daar niet meer roken en onder de 18 geen alcohol meer drinken
  We kopen veel via internet omdat dit goedkoper is.
  Herkent u zich in deze reactie?
  Dan weet u nu waarom er leegstand is.

 4. kan je maar 1 man de schuld voor geven. mans koster. die denkt dat hij panden aan Hollywood boulevard in zijn bezit heeft met zijn huur prijzen.

 5. Help zeker de ondernemers naar de oude straat leegstaan kost meer bied die ondernemers die willen verhuizen panden aan in de oudestraat voor een redelijke prijs ,maar dan wel met spoed en niet nog een jaar vergaderen en onderneem nu meteen actie met de bieb als 80 % voor is ik zeg februari beginnen met verhuizen en gun een needse ondernemer de klus van vloer ,verf en wat er verder nog nodig is,niet allen maar klagen in neede maar actie

 6. De ondergang van de winkelstraat is begonnen toen Neede Nee zei tegen de Hema. Vanaf dat moment ontdekte de Needenaar Eibergen met de Hema als publiekstreffer. De winkelstraat is saai, sommige ondernemers doen er dan ook niets aan om het winkelnd publiek te houden door o.a. vriendelijkheid te bieden. Een voorbeeld kunnen ze bv nemen aan de mensen van het bloemenhoekje, klantvriendelijk en dito uitstraling, top! Dus werk genoeg te doen of houd het zoals het nu is en er is geen werk meer….. een Needenaar.

 7. Als we nu eerst eens beginnen om ALLE boodschappen in ons EIGEN dorp te gaan doen. Dan gaat het vanzelf beter.
  Praten heeft in dit verband geen zin, maar DOEN!
  Steun onze ondernemers, dit is de enige mogelijkheid, anders zal het alleen maar minder worden met het winkelaanbod en de leegstand!

 8. reyer rensmaag

  en beetje winkelpand doet over de 1000 euro per maand
  En dt moet eerst verdient worden en de verzekering het gas en licht. En of het een A1 locatie is ik dacht het niet..

 9. Leegstand is een landelijk probleem. Waarom daar moeilijk over doen. Gewoon doorgaan met leven.

 10. reyer rensmaag

  Ed mag wel zeggen al de boodschappen in eigen dorp .
  Maar hier zijn de tv toestellen 200 euro duurder dan in haaksbergen bij express. En dat is wel erg duur betaalt,
  Zolang de winkelier nog denkt dat hij de enige verkoper is van bepaalde artikelen en denkt te kunnen vragen wat hij wil Dan moet ik helaas zeggen je bent zo haaksbergen.

 11. ik ben het grotendeels met anonymus eens misschien is t wel een idee om de oxalis er ook af te gooien en nog meer parkeer gelegenheid maken dan kan iedereen zn auto tenminste goed kwijt om eens door een lege winkelstraat te lopen wie wil dat nu niet en volgens mij mag je haast wel geld toe krijgen als je een winkelpandje betrekt want je bent een uniek persoon als je het overleeft in de needsewinkelstraat

 12. Net als ons huidige kabinet kunnen wij Achterhoek onze pijlen ook richten op Brussel. Alleen niet om er te graaien maar met de vraag om de Achterhoek tot Duits grondgebied te verklaren. Een pittige economische oppepper wanneer inwoners uit Arnhem, Utrecht, Amersfoort en verder dan bij ons komen shoppen. En die randstad ach… het was veel water het is veel water en het wordt (mogelijk) nog meer water.

 13. Het probleem zit het meer inde ondernemers vereniging. Laat winkels als de hema en schuurman schoenen toe in je dorp en ga ze niet in de weg staan. De Aldi is tegen gehouden, de Hema is tegen gehouden. 2 Voor die tijd top trekkers van klandizie. Maak het complete winkelcentrum autovrij!!!! Loop er wel eens doorheen en dan mag je hopen dat je niet word aangereden, omdat er een reclame bord op de stoepstaat en dan over de weg moet. Het is ook een aanfluiting, dat die nieuwe weg niet autovrij is. Daardoor rijden er vanaf de andere kant van Neede veel meer auto’s door de Oudestraat. Nieuwe stuk bij de AH ziet er ook niet aantrekkelijk uit met al die auto’s langs de kant van de weg. Het kruispunt bij de blokker is een aanfluiting en mag je hopen dat je niet word aangereden als je daar fietst. Oudestraat autovrij, kun je het gezelliger aankleden en kan bijvoorbeeld Batist een mooi terrasje aanleggen. Nu staan er 2 tafeltjes waar nooit iemand zit, omdat je tegen de auto’s aankijkt. Iemand wel eens nagegaan, hoeveel parkeerplaatsen we hebben? Waarom had de markt niet op de nieuwe parkeerplaats van de AH gekund? Op Dinsdag morgen is het niet zo ontiegelijk druk dat zelf de oude vol komt. En had je op dat belachelijke plein bij het bastion misschien een nieuw filiaal van de Hema kunnen bouwen, die dat gedaan heeft in Borculo. Nee de schuld ligt bij zowel de ondernemers zelf als bij de gemeente chapeau, Ik ga wel naar Eibergen Haaksbergen of Borculo waar je bijna alles kunt vinden. TOP

 14. Wij hebben ook getracht om in verschillende panden een winkel te beginnen echter zijn de huurprijzen zo hoog. We hebben besloten om hier vanaf te zien. Ook blijkt uit cijfers dat een gemiddelde berkellander absoluut niet honkvast is betreft uitgave patroon in eigen dorp. Dit heeft inderdaad ermee te maken dat aanbod in sommige plaatsen drastisch is gedaald. De prijzen kunnen afwijken van andere winkels maar dit mag natuurlijk niet extreem afwijken. Vergeet ook de vele aankopen niet welke via het internet gedaan worden. De klagende consument is hier zelf de dupe van. Prijsstellingen op internet kan soms voordelig zijn maar vergeet niet dat in andere gevallen je een winkel nodig hebt voor andere goederen. Reken het gemiddeld maar eens uit en je zult zien dat een winkel echt niet altijd duurder is. Het is een landelijk probleem. De huurprijzen voor een klein dorp scheelt weinig met dat van een stad (afhankelijk van locatie) ook in de grote steden is het moeilijk je hoofd boven water te houden. Consumenten rijden liever een half uur verder (en betalen parkeergeld) om vervolgens een artikel te kopen die iets voordeliger is dan de plaatselijke winkel. (Reken dan maar eens uit wat voordeloger is!!!!) toch mag ik hopen dat de toekomst beter wordt en niet dat we over een aantal jaar alle winkels kwijt zijn.

 15. Hallo Rik
  Je kunt wel merken dat jij geen ondernemer bent want autovrij is geen oplossing mensen willen juist niet slepen met de spullen en wat dat terras betreft in eibergen zitten alle terrassen naast de straat en zitten ook wel bomvol bij mooi weer.dus dat is grote onzin,dus als je er geen verstand van hebt ,je maakt het wel kapot door ergens anders te gaan winkelen en ja ik geef je gelijk dat er in het verleden fouten zijn gemaakt door bepaalde winkels tegen te houden ,maar we moeten nu gaan voor de toekomst,goedkope huur van de panden en iedereen welkom heten en steunen die wat willen proberen

 16. Gewoon een grote parkeerplaats van maken en de boodschappen in Borculo gaan halen waar daar wordt alles geconcentreerd door die belachelijke gemeente Berkelland. Allees maar laten slopen ( gemeentehuis Eibergen) of verkopen en nieuw bouwen tegen hoge kosten en dan nog onrendabel ook. Het wordt tijd voor een ECHTE politieke partij die durft te besturen in de goede en juiste zin van het woord. Het is genoeg geweest gemeentebestuur/raad !! Al die mooie folders van de politieke partijen , het zichzelf op de borst kloppen etc. Kom eens voor je fouten uit. Gooi het roer om en DOE iets.

 17. Er moet inderdaad nu wat aangedaan worden. Nu, en niet over een paar maanden als er nog meer zijn deuren sluit. De Oxalis hoeft er van mij niet af, maar de huurprijs van 1250 euro mag best een heel stuk lager.
  En zo zijn er nog wel meer panden (rond de 3000 euro per maand) tegenover de Marskramer, die met de gele kozijnen, het voormalige Etos-pand die constant lekt. De Mooi met zijn schimmelmuren.
  Helaas moet ik als de volgende sluit, denk ik ook mijn deuren sluiten. Dus doe er wat aan!
  Hoe kunnen we het met z’n allen SAMEN hier in Neede aantrekkelijker maken om hier te blijven wonen, kopen etc?

 18. Bij de supermarkten in Neede is het altijd best wel druk. Waar ik van baal is… Ik werk de hele week hard, als ik iets van de winkel wil dat red ik dat nooit voor 18:00. Dan denk ik van vrijdag is koopavond dan ga ik dan wel..NOT!!! 90% procent is dicht vrijdagavond, ik kan meestal na 20:00 pas terwijl de koopavond tot 21:00 hoort te zijn. Nu rijd ik gewoon meteen door naar Eibergen want ga niet tijd verklooien om in Neede voor een dicht pand te staan. En als er mensen naar Duitsland gaan boodschappen doen(wat echt wel de moeite waard is) dan is dat niet de schuld van die mensen maar altijd nog van de OVERHEID!

 19. @ Needse

  Ik kan je genoeg voorbeelden noemen, waar het winkelcentra op zijn gat lag. 1 Daarvan is Denekamp. Vroeger een dorp, waar een drukke weg door het dorp liep. Sinds 7 jaar is dit centrum auto vrij. Het dorp is daardoor flink omhoog gegaan kwa winkel. Zijn overal nieuwe terrasjes gekomen in dat centrum en de omzet is met 17% op jaarbasis gestegen. Misschien heb ik er geen verstand van, maar als je het centrum nu eens gezellig aankleed, krijg je wel meer klandizie. En de vergelijking die jij trekt met Eibergen is wel erg dom. Daar zijn de terras mogelijkheden in het winkelcentrum wel iets ander, daar is er juist ruimte voor en in Neede niet. Of heb je daar nooit over de stoep gelopen??? Haaksbergen exact hetzelfde daar rond het kerkplein. Moet je in de zomerdag daar eens komen. Terrasjes zitten vol en hoe komt dat??? Geen auto en ruimte voor een terras. Misschien eerst ff nadenken voor je iemand zegt dat die er geen verstand van heeft. Want volgens mij heb ik hier alle punten waarom het in Neede juist niet loopt.

 20. Wentink Eibergen

  @ Rik
  Goor was ook autovrij en naar 1 jaar weer open omdat de inwoners voor de deur willen parkeren,.
  En de ondernemers hadden niks meer te doen
  En ja je bent geen ondernemer anno 2014 zo te lezen

 21. In Neede doe je boodschappen, shoppen doe je elders en dit gaat ook echt niet veranderen nu niet en in de toekomst niet, en als de bv overheid Nederland zo doorgaat gaan we zelfs de boodschappen in Duitsland doen drank, rookartikelen en benzine zijn al veel goedkoper.

 22. Die prof. dr. Gert-Jan Hospers, kost alleen maar geld, en dat is wat Neede ten onder doet gaan altijd, maar geld weggooien aan onzinnige zaken. Helaas is het al jaren zo dat het grootste gedeelte van de winkels in handen is van mensen die zichzelf zooooo geweldig vinden (Mans e.t.c.) en die dan huren vragen die niet op te brengen zijn. Dit is al jaren zo. Een pand huren in de stad is (bijna) net zo duur. Het ergste is dat het mensen zijn die rustig rondlopen met een shirt waarop 100% Needenaar staat. Terwijl het maar een popi jopi importfiguur is! Mans, Ponds en Peeze de grootbezitters van het winkelcentrum

 23. Ik ben het met de meesten wel eens…
  Maar moeten jullie jezelf nou eens horen…
  Praten en bedenken kunnen we wel zo te lezen!!!
  Maar doe er dan ook eens iets mee!!!
  Ga naar die Thema-avond en maak het bespreekbaar!!
  Als niemand dit doet gebeurd er nooit wat!!!
  Kom op NEEDE!!!

 24. @ Rik
  Zeven jaar geleden heb je het over autovrij maken van een plaats toen was de situatie ook totaal anders het is nu 2014
  En het terras van de brink in eibergen is net zo dicht op de rijbaan als batist maar zit ook wel vol,dus waar hebben we het over klant zit wel in eibergen op het terras en niet in neede want wat zullen anderen daar wel niet van zeggen het ligt ook aan de mentaliteit van de needenaren altijd negatief ik heb een gezin met twee kinderen en kan bijna voor al mijn boodschappen terecht in neede,dus doe ik dat ook

 25. Needse, het maakt geen verschil 2006 of 2014. En ben het wel met Rik eens. Je moet het dorp anders aankleden en ja in Eibergen hebben de terrasje veel meer ruimte. Kijk bij de oude Gourmet en de Hema. Die kunnen toch wel zo’n 10 tot 15 tafeltjes kwijt. Ben ooit bezig geweest Gourmet te willen overnemen. Dit was mij te duur. Toen in Neede gekeken en oa het pand van Peeze, maar kan daar geen stoeltje kwijt. Of je moet er nu 3 weg kunnen zetten. Daarin tegen is er wel degelijk vraag naar een gezellig terras in Neede in de winkelstraat. Alleen kun je dat nergens. Ik heb dit 3 jaar gelkeden al laten onderzoeken. En natuurlijk moet je de tijd mee hebben, maar dat moet je altijd.

 26. sluit me helemaal aan bij vlearmoes.ik ben gelukkig wel 100% needs en heb de tropenjaren van neede meegemaakt.wat een tijd het las vegas van de achterhoek.dus doet dubbel zo pijn je dorpje zo te zien zinken

  trotse needenaar trotse achterhoeker

 27. rik
  er is van mij totaal geen onwil want alleen een terrasje kom je
  er niet mee ik ben werkzaam geweest in verschillende plaatsen dus weet wel het verschil in verschillende plaatsen
  maar kom gezellig langs op de bijeenkomst bij het haantje dan kun je mening van iedereen horen maakt me niet zoveel uit hoe als er maar actie ondernomen wordt en op zeer korte termijn ik ben zeker niet negatief ik blijf ook zeker in neede wonen

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven