Alexander en Maxima naar Berkelland

BORCULO – Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen dinsdag 6 mei een streekbezoek aan de Achterhoek in de provincie Gelderland. Tijdens het streekbezoek staat Achterhoek Agenda 2020 centraal. Dit is een innovatief, ambitieus en duurzaam plan voor de toekomst van de Achterhoek dat aansluit op de agenda’s en toekomstvisies van de provincie, de Rijksoverheid en Europa. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de vitaliteit en leefbaarheid van kleine kernen, aansluiting van het beroepsonderwijs op de arbeidsmarkt en de industrie.

Het streekbezoek start in de gemeente Berkelland, waar de Commissaris van de Koning, de heer C. Cornielje en de burgemeester van de gemeente Berkelland, de heer H. Bloemen, Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ontvangen. In het gemeentehuis in Borculo wordt gesproken over de Achterhoek Agenda 2020. Aan het gesprek nemen deel de voorzitter van de Stuurgroep Agenda 2020, het Algemeen Bestuur van de Regio Achterhoek en gedeputeerden van de provincie Gelderland.

Doel van de Achterhoek Agenda 2020 is het realiseren van een duurzaam, aantrekkelijke en gezonde Achterhoek in 2020 en verdere toekomst. De agenda richt zich op vier thema’s: innovatieve & duurzame economie, slim & snel verbinden, vitale leefomgeving en kansrijk platteland. Door krachten te bundelen en verbindingen te leggen tussen ondernemers, organisaties en particulieren moet de Achterhoek de Agenda 2020 kunnen realiseren.

In Neede ontmoeten de Koning en Koningin een aantal inwoners in de ‘huiskamerruimte’ van Grandcafé De Hofmaat. Het dorp heeft te maken met een teruglopend inwonersaantal en vergrijzing. Om het dorp aantrekkelijk te maken en te houden voor jong en oud, organiseren de inwoners uiteenlopende activiteiten.Zo maken de Koning en Koningin in de Hofmaat kennis met de vertegenwoordigers van Achterhoek Connect. Dit is een digitale ontmoetingsplaats voor de inwoners van de Achterhoek waar zij contacten kunnen leggen en terecht kunnen met vragen over welzijn, wonen, zorg en dienstverlening.

Het virtueel verbinden van mensen in buurten en wijken biedt kansen om eenzaamheid van mensen tegen te gaan. Een ander voordeel van Achterhoek Connect is dat het mogelijk is via een tablet persoonlijke zorg te ontvangen. Hierdoor is het mogelijk om veilig en langer zelfstandig thuis te wonen.

Ook als de gezondheid en mobiliteit minder wordt. Enkele ouderen tonen de Koning en Koningin hoe zij hier in de praktijk mee omgaan.

Deel dit artikel:

4 gedachten over “Alexander en Maxima naar Berkelland”

  1. reyer rensmaag

    alex belde net of ik in mei tijd had om een biertje met hem te pakken ,Ik heb gezegd dat ik er over na zal denken,

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven