Neco in Neede bestaat precies 50 jaar!

NEEDE – Precies 50 jaar geleden werd Neco staalbouw opgericht door Frans Klein Breteler. De toen 22 jarige Klein Breteler kwam van BreDel (Delden), die hij 3 jaar daarvoor mede had opgericht en gerund. Gunstige vestigingscondities waren de reden om Delden te verruilen voor Neede. Neco verwierf al snel opdrachten van gerenommeerde klanten als Stork en Akzo Nobel en groeide tot een gerespecteerd bedrijf voor de levering en installatie van middelgrote staalconstructies. In 1976 ging het kraanverhuurbedrijf officieel van start. De eerste jaren vaak om de eigen staalconstructies op te zetten. Vervolgens als een volledig zelfstandig draaiend bedrijf met name opererend in de regio’s Achterhoek en Twente. Inmiddels worden 10 mobiele telescoop- en torenkranen verhuurd.

Het constructiebedrijf verbreedde zich, naast regulier staal, in de jaren ’80 en ’90 tot ook de verwerking van roestvast staal, aluminium en speciale staalsoorten voor onder andere waterzuiveringen en energie-installaties. In 2004 veranderde het familiebedrijf van directie. De tweede generatie, de families Spijker-Klein Breteler en Koning ter Heege-Klein Breteler, namen het roer van Klein Breteler over en kochten 1 januari dat jaar de BV’s Staalbouw en Kranen. Met het oog op de toekomst werden twee trajecten uitgestippeld om de continuïteit en winstgevendheid te borgen. Naast, en gebruikmakend van, de bestaande infrastructuur werd ingezet op “vormgegeven staalwerken” en verwerken van een nieuw materiaal: “Glasvezel Versterkte Kunststof (GVK)”.

Het GVK kreeg medio 2005 zijn introductie. Het constructiemateriaal is zeer sterk, corrodeert niet en is licht van gewicht. Hierdoor is het uitermate geschikt voor toepassing in bijvoorbeeld de industrie en (zeewater)omgeving. De zogenoemde “vormgegeven staalwerken”, ofwel design staalwerken, zijn in 2006 onder de noemer “Neco Special Projects” aan de markt gepresenteerd. Zeer recente projecten hierbinnen zijn de “vlearmüze” kunstwerken op de rotondes te Neede en de nieuwe voetgangersbrug over de N346 (rondweg Delden) om de Twickelse Laan te verbinden met Stad Delden.
In het verlengde van de nieuwe activiteiten werd in 2008 een eigen ontwerpafdeling opgericht genoemd SpijKon Engineering. Hier wordt 3-dimensionaal ontworpen, ook voor externe constructiebedrijven.

Neco is in 50 jaar geëvolueerd tot een modern bedrijf dat haar klanten optimaal wil bedienen. Neco is stevig geworteld in de Achterhoeks-Twentse cultuur. Zij is trots op haar vakkundige medewerkers en hun inzet voor het bedrijf. In juni dit jaar zal het 50-jarig bestaan gepast worden gevierd op de locaties te Neede.

De Neco bedrijven hebben een totale omzet van circa 6 miljoen euro en biedt werkgelegenheid aan 45 medewerkers.

Deel dit artikel:

2 gedachten over “Neco in Neede bestaat precies 50 jaar!”

 1. firma Neco van harte gefeliciteerd met het jubileum

  en met name de oprichter Frans

  we drinken er wel een keer een op

  groete jan Roerink

 2. Firma Neco van harte gefeliciteerd met dit jubeleum.
  Bedankt voor de prettige samenwerking met de
  kraanafdeling.
  Groeten Han-Hassink Betonwerken.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven