Nieuw brandkranen contract getekend

BORCULO – Op 27 maart ondertekenden Vitens en de gemeenten Berkelland, Aalten, Oost Gelre en Winterwijk een nieuw contract over de brandkranen voor de brandweer Achterhoek Oost. Met het nieuwe contract krijgen alle gemeenten te maken met een uniforme afspraak. Tussen Vitens en de gemeenten in haar verzorgingsgebied bestaan van oudsher veel verschillende afspraken over de omgang met brandkranen. Deze afspraken dateren vaak uit de tijd van de gemeentelijke waterbedrijven waarin ook de bluswatervoorziening op gemeentelijk niveau was geregeld. Die oude afspraken zijn aan vernieuwing toe. In het nieuwe contract staan alle verantwoordelijkheden bij plaatsing, onderhoud, gebruik en verwijdering van brandkranen beschreven.

De brandweer heeft als voornaamste taak om burgers te beschermen door brand te helpen voorkomen en brand te blussen. Hiervoor maakt de brandweer vaak ook gebruik van drinkwater via brandkranen die Vitens op het waterleidingnet heeft aangebracht. Voor Vitens is het van belang dat het gebruik van brandkranen de kwaliteit van het drinkwater niet in gevaar brengt en de drinkwaterlevering gewaarborgd blijft. De brandweer moet ervan uit kunnen gaan dat brandkranen werken en voldoende water leveren. Duidelijke afspraken over aanleg, controle en onderhoud zijn dus nodig om de publieke belangen van beide partijen te dienen: veiligheid en volksgezondheid.

In 2009 is een onafhankelijke commissie van goede diensten in het leven geroepen. Deze commissie is ingesteld op het verzoek van de publieke aandeelhouders van Vitens met als doel om de nieuwe afspraken rondom brandkranen te stroomlijnen. Naar haar voorzitter wordt deze commissie ook wel de Commissie Burgering genoemd.

Conform het eindadvies van de commissie is het brandkranencontract getekend met de vier gemeenten in de Achterhoek. In de komende tijd zullen nog eens 17 gemeenten in de regio het contract ondertekenen.

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Nieuw brandkranen contract getekend”

  1. Bloemen zit erbij en denkt, geen gebak? Er is toch wat te vieren? Haha. Doe wij in juni, als hij ons verlaat, de snoeperd
    .

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven