Zorg: College stuurt brief naar Van Rijn

BORCULO – Naar aanleiding van de acties van medewerkers huishoudelijke hulp en de bemiddeling door drs. Hans Borstlap heeft het college van burgemeester en wethouders van Berkelland een brief gestuurd aan staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met het verzoek om een gesprek.

Insteek van de kant van de gemeente in de bemiddelingsronde is de best mogelijke zorg te blijven bieden voor de Berkellandse inwoners met behoud van zoveel mogelijk werkgelegenheid. Het college wil graag samen met betrokken partijen ‘toekomstgericht’ onderzoeken wat in het licht van dit uitgangspunt de mogelijkheden zijn om medewerkers in de huishoudelijke hulp ook op langere termijn aan het werk te houden. Het college geeft in de brief in algemene zin vast aan waarover een te voeren gesprek zou kunnen gaan.

Eerste punt in het gesprek: in hoeverre zijn er mogelijkheden om de regelgeving in een richting te sturen waardoor er werkelijk ruimte is voor bezuiniging? Er is steeds gezegd dat gemeenten zaken goedkoper kunnen organiseren. Maar dan moet dit wel kúnnen met behulp van ruime, duidelijke regelgeving. In het geval van de huishoudelijke hulp dient er bijvoorbeeld duidelijkheid te bestaan over de beginselvraag of ‘schoonmaakwerk’ door de overheid of zo mogelijk door de inwoner moet worden geregeld en betaald. Nu laat de Staatssecretaris een uitspraak hierover over aan de rechter. Dit is onaantrekkelijk voor alle partijen: cliënten, medewerkers, belangenbehartigers en gemeenten. Het college vraag de Staatssecretaris nadrukkelijk steun bij het onderkennen en interpreteren van de benodigde lokale beleidsruimte omdat dat bijdraagt aan de duidelijkheid en onnodige juridische kosten voorkomt.

Ander punt voor het gesprek: wanneer de conclusie mocht zijn dat huishoudelijke hulp een overheidstaak blijft, dan moet het budget weer naar het oude niveau worden opgehoogd. Dit geldt overigens voor meerdere onderwerpen binnen de decentralisaties.

Zoals het nu gaat krijgen gemeenten volstrekt onvoldoende de mogelijkheid om binnen het nu toegewezen budget de taken op langere termijn op adequate wijze uit te voeren.

Deel dit artikel:

2 gedachten over “Zorg: College stuurt brief naar Van Rijn”

  1. wanneer komt er een eind aan we zijn toch al ettelijke maanden bezig nog steeds geen oplossing,de ambtelijke molen draaid wel erg langzaam toch.

  2. Hans Overgoor

    We hebben in de Gemeente Berkelland te maken met bestuurders die totaal niet betrokken zijn met de hulpbehoevenden die o.a. afhankelijk zijn van de huishoudelijke hulp. Zij worden door hen afgeserveerd als zijnde een onkostenpost. Er moest een bezetting van het Gemeentehuis plaatsvinden om ze te dwingen om ECHT naar de hulpbehoevenden te luisteren. Maar ook nu er gesprekken zijn met bemiddelaar Hans Borstlap gaat Berkelland door met hun a-sociale beleid, en heeft ze de beschikkingen de deur uitgedaan met het a-sociale besluit dat de hulpbehoevende zelf de hulp moet organiseren en betalen. De bestuurders van Berkelland, met de Hr. Scharenborg voorop, vinden hun financiën belangrijker dan het welzijn van de mens. Hoezo betrokkenheid.
    De brief die ze nu verstuurd hebben naar staatssecretaris van Rijn, hadden ze anderhalf jaar geleden moeten versturen, wat een schijnvertoning.
    Berkelland heeft in deze kwestie almaar over “regievoering” om maar niet zelf de verantwoordelijkheid te hoeven nemen. Daarnaast slaan ze de hulpbehoevenden met de Wet Maatschappelijk Ondersteuning 2015 om de oren om hun beleid juridisch te verdedigen, terwijl ze juridisch gezien geen poot hebben om op te staan.
    Wanneer geld belangrijker wordt gevonden dan de mens, ontstaat er vanzelf een a-sociaal beleid. En hoe noem je dan de uitvoerders van dat beleid? Juist, en daar stemmen wij de volgende keer dus niet meer op !

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven