‘Natuurlijk begraven’ kan binnenkort

EIBERGEN – Het college van B&W heeft besloten te beginnen met een proef van meer natuurlijk begraven op twee begraafplaatsen in Berkelland. Het gaat om de begraafplaats Sprakelberg nabij Geesteren en de begraafplaats Haaksbergseweg nabij Eibergen. Eerst zal de verordening met bijbehorende regelgeving en legesverordening moeten worden aangepast. In het eerste kwartaal van 2016 kan worden begonnen met natuurlijker begraven.

Bij uitvaarten is natuurlijk begraven op gemeentelijke begraafplaatsen een ontwikkeling die de laatste tijd duidelijk aan belangstelling wint Basisgedachten van natuurlijk begraven zijn: Een omgeving die bij mensen een ‘natuurlijk’ gevoel geeft en waar natuurlijke processen een belangrijke rol spelen. Paden zijn onopvallend aanwezig en op een graf is geen ruimte voor een blijvende herinnering aan de overleden persoon. De tijd om ‘tot stof weder te keren’. In de praktijk betekent dit graftermijnen voor onbepaalde termijn (‘eeuwig durende graven’).

Het natuurlijk begraven is binnen de gemeentelijke begraafplaatsen op twee plekken direct toepasbaar, zonder dat hiervoor grote aanpassingen nodig zijn. Dat zijn de begraafplaats Sprakelberg nabij Geesteren (Oude Diepenheimseweg) en de begraafplaats Haaksbergseweg nabij Eibergen. Beide plekken hebben nu al de bestemming begraafplaats.

Sprakelberg Geesteren: In het zuid-westelijk deel van de begraafplaats ligt een veldje waarvan een hoekje
afgeschermd is met een heg. Binnen de heg liggen de kindergraven. Buiten de heg ligt een weitje en een stukje aangrenzend bos, dat zich leent voor natuurlijk begraven. Gezien de grondwaterstand is begraven hier beperkt tot enkeldiep. Wel is hier de ruimte om graven te laten beplanten met een boom. Een slingerend onverhard pad geeft toegang tot dit terrein. Bij het begin en eind van het pad wordt een zuil geplaatst voor gedenksteentjes.

Haaksbergseweg Eibergen: Het noordelijke deel van de begraafplaats is nog niet in gebruik als begraafplaats en bestaat uit gemengd bos: zowel naaldbomen als loofbomen. In een deel van dit bos is natuurlijk begraven mogelijk. Door de aanwezige bomen en boomwortels is een beperkte oppervlakte te gebruiken voor begraven. Dunning en verwijderen van opslag is nodig om het bos wat opener te maken en een eenvoudig onverhard pad aan te leggen. Bij het begin en eind van de paden wordt een zuil geplaatst voor gedenksteentjes. Dubbeldiep begraven is hier mogelijk.

Nabestaanden mogen geen grafbedekking (steen, ‘aandenkens’, bloemen of beplanting) aanbrengen. Het graf wordt voor nabestaanden, in het eerste jaar, herkenbaar gemaakt met een schijf onbehandeld hout met daarin gegrafeerd de naam en datum van overlijden. Deze schijf valt in de loop van de tijd uit elkaar en wordt opgenomen in de begroeiing.

Bloemen mogen tot twee weken na de begraving blijven liggen; daarna moet alles van het graf verwijderd worden. Uiteindelijk worden de velden voor natuurlijk begraven weer bos.

Deel dit artikel:

1 gedachte over “‘Natuurlijk begraven’ kan binnenkort”

  1. Misschien kunnen wij dan nu is nadenken over een proef die kerststukken ruim voor de Pinksteren van alle graven te verwijderen.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven