Berkelland bouwt ‘vluchtelinghuizen’

EIBERGEN/BORCULO – Burgemeester en wethouders hebben negen locaties gekozen voor tijdelijke woningen om vluchtelingen met een verblijfsvergunning te huisvesten (de zogenoemde statushouders). Berkelland kiest voor spreiding van tijdelijke locaties. Het gaat om ruimte voor 2 à 3 tijdelijke woningen, voor 8 tot maximaal 12 mensen per locatie. Gekozen zijn twee locaties in elk van de hoofdkernen Ruurlo, Eibergen, Borculo en Neede en één locatie in Beltrum. Deze kernen hebben ten minste een basisschool en een levensmiddelenwinkel. Op deze locaties kan voor maximaal 10 jaar tijdelijke huisvesting worden gerealiseerd. Na 5 jaar volgt evaluatie. Locaties: In Ruurlo, Nieuweweg, Krashof. Eibergen, Rekkenseweg,
Beltrumseweg. Borculo, Het Elbrink, Haarloseweg. Beltrum, Meester Nelissenstraat. Neede, Hondelinkweg en Braak.

De keuze van de locaties is aan de hand van afwegingscriteria gemaakt. Dit zijn ‘Ruimtelijk en fysieke’, ‘Sociaal Maatschappelijke’ en ‘Bestuurlijke’ criteria. Er is bijvoorbeeld gekeken naar bestemming, eigendomssituatie, kwaliteit, bereikbaarheid en draagkracht. We beginnen met het plaatsen van tijdelijke woningen in Ruurlo, vervolgens in Eibergen, Borculo, Beltrum en Neede. Door deze volgorde houden we rekening met de aantallen statushouders die de afgelopen jaren al zijn gehuisvest in deze kernen.

Vluchtelingen, die een verblijfsvergunning hebben gekregen, gaan deel uitmaken van de Nederlandse samenleving. Zij hebben recht op een woning. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wijst deze statushouders toe aan gemeenten. Ook de gemeente Berkelland moet hen passende woonruimte aanbieden. Veel statushouders vinden een woning via wooncorporatie ProWonen. Omdat er te weinig bestaande sociale huurwoningen van ProWonen in Berkelland vrijkomen en ook de particuliere woningmarkt te weinig mogelijkheden biedt, is de volgende stap nu de plaatsing van tijdelijke woningen. ProWonen neemt de plaatsing en de toekomstige verhuur van de tijdelijke woningen voor haar rekening.

Het aantal woningen dat nodig is voor onze taakstelling van 145 vluchtelingen met een verblijfsvergunning hangt af van de gemiddelde woningbezetting. Wij kunnen in 2016 alleen voldoen aan onze taakstelling door tijdelijk woningen aan de woningvoorraad toe te voegen. Als we dat doen wordt de helft van de taakstelling binnen de voorraad sociale huurwoningen van wooncorporatie ProWonen gevonden en de andere helft in tijdelijke huisvesting. We hebben dan tussen de 15 en de 20 tijdelijke woningen nodig. Hierdoor blijven er ook voldoende sociale woningen beschikbaar voor andere woningzoekenden.

Vluchtelingen met een verblijfsvergunning hebben de asielprocedure al doorlopen. We geven begeleiding bij de inburgering en kiezen bewust voor kleine locaties om inburgering te bevorderen. Inmiddels zijn in Berkelland al jaren lang statushouders gehuisvest. In 2015 gaat het hierbij om 69 vluchtelingen met een verblijfsvergunning.

Begin februari wordt per kern één bijeenkomst gehouden voor direct omwonenden van de geselecteerde locaties. De afwegingscriteria voor de betreffende locatie wordt dan doorgenomen en zo nodig bijgesteld.
Na de gesprekken met de omwonenden, maakt het college een definitieve keuze voor de eerste 5 locaties. De overige locaties worden later ingezet.

De bijeenkomsten voor direct omwonenden zijn:
Ruurlo: 4 februari, 19.30 uur, Zaal De Luifel
Eibergen: 8 februari, 19.30 uur, Zaal De Klok
Borculo: 15 februari, 19.30 uur, Zaal Het Vierspan
Beltrum: 17 februari, 19.30 uur, Kapelruimte Hassinkhof
Neede: 18 februari, 19.30 uur, Van Gellicumzaal Assink Lyceum

Deel dit artikel:

17 gedachten over “Berkelland bouwt ‘vluchtelinghuizen’”

  1. Wtf…
    8 februari bij de klok ehh carnaval pfff belachelijk
    Wat nog belachelijker is dat die mensen alles maar
    krijgen en wij Nederlanders krom moeten liggen om het hoofd boven water te houden. Dure huur , mega hoge zorg en laten we de mensen die bij de voetselbank lopen niet vergeten … hebben de hoge heren geen plek voor
    12 personen extra in huis vast wel …

  2. Het is toch van de zotte…. Beknibbelen op de zorg… En deze mensen krijgen gewoon een nieuw huis!

  3. Alleen gezinnen. Policor Gutmenschen. Straks allemaal mannen tussen 20 en 40 jaar. Lekker veilig voor vrouwen en kinderen.

  4. @ Missy

    Die mensen krijgen een bijstandsuitkering en een terug te betalen voorschot om hun huis in te richten. Meer niet. Zou jij ook met elf anderen in een klein houten huisje willen zitten?

  5. Neede Bastion gesloopt , gemeentekantoor Eibergen gesloopt en nu moeten ze speciaal houten barakken bouwen ???

  6. Ik vindt dit te zot voor woorden, Eibergen praat over krimp en mogen er geen huizen meer bij gebouwd worden, als ze dat al wel deden haden meer mensen een kans op de woningmarkt om te verhuizen zodat de eigen jeugd in de huurwoningen kunnen. En nu wel huizen bouwen al dan niet van hout voor deze mensen? Voor max 10 jaar. We weten donders goed dat dit blijvertjes worden(zijn) Laat de gemeente berkeland eerst maar eens voor hun eigen bewoners zorgen. Betere zorg .b.v. Is er 1 van

  7. masserat ie of masserat ik

    strak plan en alle lui(145) naar neede want wie wil er nou geen hoogopgeleide vrama(vrouwlijke alleenst. asielz. van 1.000weken) naast de deur hebben

  8. Is die grond niet te kopen door mensen net zoals gebeurd is in andere plaatsen? Waardedaling van vastgoed, vrouwen die lastig gevallen worden. Wie mogen we straks aansprakelijk stellen?

  9. De discussie of deze mensen wel of niet welkom zijn heeft toch geen nut.
    Onze hoog opgeleide pino`s met dikke lonen hebben deze beslissing toch al gemaakt.
    Het boeit hun toch niet wat het volk wil.
    En wij Nederlanders klagen allemaal maar doen er toch niks tegen!

    Dank u Nederland! Welkom Medelanders….

  10. Het zal mij benieuwen of de grond naast de huisje aan de Nieuweweg in Ruurlo ooit verkocht gaat worden. De eerste 10 jaar dus zeker niet. Beste Burgemeester: heeft u ook nog een plekje in de achtertuin? Kunt u ze ook goed in de gate houden en af en toe een hapje met ze eten. Echte vluchtelingen moeten ergens heen, dat weet iedereen. In Nederland bezuinigen we echt op alles maar dat er nu heel veel miljoenen toch zo vrij gemaakt kunnen worden lijkt in de maatschappij zaken scheef te trekken tegenover mensen die het ook niet breed (of nog geen woning hebben). Ik vertrouw de Overheid niet als het gaat om de informatie over de werkelijke plannen. We wachten af.

  11. Hebben de vluchtelingen de hoge zorgkosten en de hoge huren veroorzaakt of zou dit soms komen van voortdurend rechts beleid uitgevoerd door PvdA en VVD, met zogenaamde gedoogsteun van D66 en CDA, en PVV
    Het tekort aan beschikbare huurwoningen is ontstaan door de verkoop van de huurwoning onder meer als uitvoering van PVV beleid in het eerste kabinet Rutte.
    Zolang de mensen rechts blijven stemmen wordt het voor de laagstbetaalden in dit land zeker niet beter worden en ja door gebrek aan huurwonigen zal men de toevlucht moeten nemen met tijdelijke noodwoningen die er dan ook maar max. 10 jaar zullen staan

  12. bahhh en al die oudere dan en die winkels in neede
    krijgen die rot vluchtelingen wel huizen waar is nederland mee bezig ik dacht berkelland is verstandig maar nee hoor fijn dadelijk ook verkrachtingen bij ons in neede

    STOP DE VLUCHTELINGEN!!!!!

  13. Huub, ik ben het volledig met je eens.
    Mitchell aan je kinderlijke reactie te merken ben je niet ouder dan 11 jaar en neem dus aan dat je een dak boven je hoofd hebt. Dat er veel vrouwen worden verkracht betreft heel vaak vrouwen binnen een asielzoekerscentrum wat net zo erg is als welke verkrachting waar dan ook.
    Mensen wordt wakker!!! En geloof niet alles wat men u wil laten geloven.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven