’t Spieker: Expo 250 jaar landsgrens

Door Redactie op 17-04-2016

EIBERGEN – Precies 251 jaar geleden, in 1765 besloot de Graaf van Gelre op uitnodiging van de keurvorst van Munster om nu voor eens en voor altijd de grens tussen Gelre en de aangrenzende Duitse landsdelen die zijn gelegen tussen Haaksbergen en Dinxperlo definitief vast te leggen. Aanleiding daartoe waren de vele twisten die door de jaren heen zorgden voor strijd tussen de bewoners van de verschillende delen langs het grensgebied. Dat was op zich logisch omdat in de loop der tijden de grens van de Munsterse eigendommen is teruggebracht vanuit de omgeving van Zutphen tot ongeveer de huidige landsgrens. Vandaar dat de bewoners van de grensstreek op het laatst niet meer wisten waar zij hun vee konden weiden, hout konden hakken of turf mochten steken. En daarom dus de vele ergernissen die zich in het grensgebied voordeden.

Na afronding van een intensief overleg van deskundigen van Gelderse en Munsterse zijde werd de grenslijn vastgesteld en kwamen de deskundigen in 1766, dus 250 jaar geleden, nogmaals bijeen om toe te zien op de juiste plaatsing van hardstenen grenspalen die duidelijk aangaven welk land bij Gelre en wat bij Munster behoorde.
Diezelfde grenslijn is nu, 250 jaar later, nog vrijwel ongewijzigd in tact. Dat is reden voor de samenwerkende Nederlandse en Duitse historische verenigingen in dit gebied om daar bijzondere aandacht aan te schenken. Een van de activiteiten is een reizende expositie over de grens en de positieve ontwikkelingen die er zijn geweest op het terrein van economie, toerisme, krijgsmacht, religie etc. De samenwerkende historische kringen presenteren deze expositie in de weekeinden van 21/22 mei en 28/29 mei 2016. De officiële opening van deze expositie zal verricht worden door wethouder Joke Pot-Klumper op vrijdag 20 mei a.s. om 15:00 uur in Kulturhus “’t Spieker”. Graag nodigen wij u uit om bij deze opening aanwezig te zijn.

Overigens hebben de medewerkers van museum “De Scheper” een expositie ingericht die aandacht geeft aan de specifiek op Eibergen en Rekken betrekking hebbende invloeden van de landsgrens, zowel in het verleden, als ook in het heden en de toekomst. Die expositie is gedurende de normale openingstijden van het museum te bezichtigen vanaf 4 mei tot en met 29 mei, steeds dus op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdagmiddag van 13:00 tot 17:00 uur. Alleen op de zondagen 22 en 29 mei, gelijk met de openstelling in “het Spieker”, zal het museum ook geopend zijn van 13:00 tot 17:00 uur. Voor de entree wordt in het museum het gebruikelijke tarief berekend van € 3,00 per volwassene en per kind ouder van 12 tot 18 jaar € 1,50.

In kulturhus “’t Spieker” zal de basisexpositie te zien zijn op de zaterdagen van 10:00 tot 16:00 uur en op de zondagen van 13:00 tot 16:00 uur. De entree tot de expositie in ”’t Spieker” is kosteloos. Er is ook een 55 pagina’s tellende catalogus in kleur uitgebracht. Deze kost € 7,50 per stuk.

Reacties

Het persbericht is vatbaar voor veel verbeteringen. De ‘graaf van Gelre’ was sedert 1339 hertog van Gelre en (bleef) graaf van Zutphen. In 1581 werd de hertog (op dat moment de Spaanse koning) afgezworen en vervangen door een stadhouder. Sedertdien werd Gelderland bestuurd door de Staten van de drie Kwartieren met het Hof van Gelre en Zutphen in de rol van een soort dagelijks bestuur. De keurvorst van Munster bestond al evenmin. Omdat de bisschopszetels van Keulen en Munster in de Nieuwe Tijd meestal gecombineerd waren, was de keurvorst (en aartsbisschop) van Keulen tevens vorstbisschop van Munster. Dus als er in de stukken over de vastlegging van de Gelders-Munsterse grens sprake is van de keurvorst, dan wordt hij aangesproken in zijn rol als vorstbisschop van Munster. In het verdere persbericht worden landszaken en markenzaken door elkaar gehaald. Wanneer een mark, bijv. Rekken, een conflict had met een mark onder Vreden, kon dat gemakkelijk uitgroeien tot een conflict tussen twee soevereine staten, nl. Gelderland en Munster. Conflicten over markengrenzen waren meestal zelfs aanleiding tot vastlegging van die marken- annex landsgrenzen. Zo ook met Overijssel na langdurige conflicten tussen de Rekkense en Langelose boeren onder Haaksbergen (Twistveld, Rekken). Voor zover de vorstbisschoppen van Munster nog eigendommen en rechten, m.u.v. kerkelijke rechten, hadden liggen in de graafschap Zutphen, bleven deze in principe onaangetast. Voorbeelden daarvan zijn de talloze leengoederen en een tiendcomplex in Rekken. Ook bemoeienis met de zielzorg in het voormalige Munsterse deel van de graafschap (globaal de heerlijkheden Bredevoort en Borculo, alsmede delen van de huidige gemeente Bronckhorst), bleef overeind, al was openbare uitoefening van het katholicisme in het protestantse Gelderland niet toegestaan.

Bennie te Vaarwerk

N.B. ik las de fout ook al in het jongste nummer van Old Ni-js, het blad van de Historische Kring Eibergen.

b. te vaarwerk | 17-04-16 | 20:00

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Gratis workshops en trainingen over opvoeden en opgroeien
BERKELLAND - In september start het Preventie Platform Jeugd weer met workshops en trainingen gericht op opvoeden en opgroeien. Zo begint er een weer......
Lees verder »

Vandaag: VAN Jubileum fietstocht
GEESTEREN - Dit jaar bestaat VAN Berkel & Slinge 25 jaar, en de VALA, waarbij alle Achterhoekse natuurverenigingen zijn aangesloten, bestaat ook ......
Lees verder »

Muziekvereniging Amicitia Rietmolen zoekt dirigent
RIETMOLEN - Muziekvereniging Amicitia uit Rietmolen is dringend op zoek naar een dirigent voor haar orkest. De vaste repetitie avond is op maandag. Di......
Lees verder »

Zomers concert Emergo uit Castricum in Ruurlo
RUURLO - Bij goed weer geeft muziekvereniging Emergo uit Castricum op vrijdag 19 augustus een buitenconcert op het Kerkplein in Ruurlo. Het concert be......
Lees verder »

Kinderdag: Gratis activiteiten in het park bij het gemeentehuis
BORCULO - De Kinderdag is er weer in Borculo. Op zaterdag 20 augustus is er van alles te doen in het park bij het gemeentehuis in Borculo. Deelna......
Lees verder »

Brandweer voor brandend afval naar de Beukenlaan in Eibergen
EIBERGEN - Vrijdagmorgen moesten de Eibergse brandweerlieden al in alle vroegte in actie komen.  Om 4.36 uur kwam er namelijk een melding binnen......
Lees verder »

Op zoek naar geneeskrachtige kruiden
EIBERGEN - Wat kun je doen als je jeuk hebt door een brandnetel? Dat en nog meer handige natuurlijke oplossingen op EHBO-gebied leren kinderen op zon......
Lees verder »

Vleermuizen excursie voor jong en oud
REGIO - Het is altijd spannend. In de avondschemering vleermuizen spotten. Gelukkig kan het ook dit jaar weer en wel op 18 augustus. Op Camping Domei......
Lees verder »

Paysafecard – de volgende grote trend voor online aankopen?
BERKELLAND - Trends blijven komen en gaan, terwijl sommige blijven. Dat geldt ook voor online aankopen. De meeste Nederlanders gebruiken nog steeds i......
Lees verder »

Bibliotheek helpt bij digitale vragen
BERKELLAND – Op woensdag 7 september 2022 organiseert de Bibliotheek Oost-Achterhoek in alle vestigingen een voorlichtingsbijeenkomst over het digita......
Lees verder »

Ruurlose Bridgeclub organiseert bridge clinic en bridge cursussen
RUURLO - Na het succes van de clinic van vorig jaar heeft de RBC besloten nogmaals een clinic te organiseren. Om ook mensen te trekken die het spel n......
Lees verder »

Workshop gebarentaal in Bibliotheek Ruurlo
RUURLO – Na succesvolle edities in Eibergen en Lichtenvoorde start er in september 2022 in de Bibliotheek Ruurlo een workshopcyclus ‘Kennismaken met ......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen op kop
NEEDE - Op mien bienoa dagelijkse tochtje van Nee noar Beltrum zoog ik van de een op de andere dag inens allemoale vlaggen op kop hangen. Bie de ears......
Lees verder »

Fratsen Kleurt wal bie
NEEDE - Noe was wij onlangs een betje an `t verbrekken ,hier en doar mossen wat tegels oet dee versletten waren. Ok een stukske muure mos vernieuwd w......
Lees verder »

Fratsen gedoo
NEEDE - Wat een gedoo is `t toch,iedereene mut mear betalen deur de hooge energieprieze,moar snappen kun e wij `t neet. Ollie maatschappen dreit woek......
Lees verder »

Fratsen Tegenstriedigheden
NEEDE - Langzamerhand kump `t zowiet dat gin mense de wereld mear snapt. De hele wereld is `t deroaver ens dat wij wat zuuniger mot wean op de eardbo......
Lees verder »

NUB TV

Eibergen neemt groots afscheid van Wim en Trees


EIBERGEN – Weken lang werd er over gesproken, een einde van een tijdperk. Dit einde is nu aangebroken. Vrijdag en zaterdag nam Eibergen massaal afscheid van het horeca echtpaar Wim en Trees Tijink. Café Tijink is een begrip in Eibergen en ver daarbuiten. Daarom blijft het café onder de nieuwe eigenaar Mesut Mis de zelfde naam dragen. 
Mesut bood Wim en Trees zaterdagavond namens heel Eibergen een schilderij gemaakt door Johan Deters aan met daarop Wim, Trees en hun trouwe viervoeter. Vandaag is er nog een afscheid voor genodigden en dan trekken Wim en Trees de deur van het door hun zo geliefde café achter hun dicht. Mesut Mis en zijn team zwaaien er vanaf morgen het scepter. 

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »