Column: Is de Berkellandse raad nog een volksvertegenwoordiging?

BERKELLAND – Begin november kreeg ik van de gemeente de vraag of ik mee wilde denken over de bezuinigingen die de komende tijd nodig zijn. Die vraag leverde nogal wat beroering op bij de oppositie in de Berkellandse raad. Zoiets kon je niet aan de inwoners vragen. Maar ik had er niet zoveel problemen mee, prima toch dat nu eindelijk eens naar onze mening werd gevraagd. En ik wist het wel, gewoon (veel) minder ambtenaren, minder raadsleden, minder collegeleden en een (veel) kleiner, soberder gemeentehuis. Opgelost. Nu maar afwachten of er daadwerkelijk naar me geluisterd zou worden. De ontnuchtering kwam al vrij snel. Afgelopen week kwam het bericht dat men de raadszaal zou gaan verbouwen voor ruim 3 ton.

Op de agenda van de raad zag ik dat het zelfs slechts een “hamerstuk” was en dus niet eens meer besproken hoefde te worden. Als ik zoiets lees vraag ik me altijd af hoe het toch komt dat de politiek zo mijlenver van haar inwoners staat, ondanks alle moderne communicatiemiddelen. En is er in het gemeentehuis dan niemand die enig verstand heeft van communicatie en timing?

Die enorme discrepantie bleek al diezelfde dag toen een bericht en poll over dit onderwerp op Nieuws Uit Berkelland verscheen. Binnen een uur stonden er tientallen reacties onder het (Facebook) bericht en hadden er al honderden op de poll gestemd. De strekking laat zich raden. Vrijwel niemand begreep dit voorstel, mede gezien in het licht van de noodzakelijke bezuinigingen. En uiteraard vroeg menigeen zich af of die vraag om mee te denken over de bezuinigingen wel serieus was geweest.

Door alle commotie werd het spannend of men in de raad alles (weer) naast zich neer zou leggen, of toch, misschien, ……………..? Groot was de verrassing toen in de raadsvergadering deze week bekend werd gemaakt dat het punt van de agenda was verwijderd. Gaan we het dan toch meemaken, dat in de politiek geluisterd wordt naar de inwoners?

Een aantal politici ging die gedachte blijkbaar gelijk (veel) te ver en al snel kwamen de nuanceringen. Het grootste deel was bestemd voor de audiovisuele verbeteringen en die gaan gewoon door. En over de andere plannen gaan we nog eens nadenken.

Dat laatste zal dan waarschijnlijk betekenen dat er een betere timing voor gekozen gaat worden. Maar…….even hadden we als inwoners de illusie dat er naar ons geluisterd werd. Een korte illusie van die broodnodige verandering die maar niet wil komen.

Was getekend,

De Berkellander.

Deel dit artikel:

2 gedachten over “Column: Is de Berkellandse raad nog een volksvertegenwoordiging?”

  1. Beste Berkellander, uw mag me bellen voor een afspraak voor nader uitleg. Uw volksvertegenwoordiger Hans Pelle. / 06-10726383.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven