Intelligente Lock down

BELTRUM – Toen ik dit voor het eerst in het nieuws hoorde, heb ik mij eens even achter mijn oren moeten krabben, maar het blijkt gewoon een Nederlands woord te zijn; toch vreemd.
We leven nog steeds in een rare tijd waarbij isolatie en elkaar de ruimte geven de hoofdmoot voeren. Persoonlijk vind ik die ruimte niet zo’n probleem, want ik hou er zelf niet zo van als mensen erg dicht in mijn persoonlijke ruimte komen.

Maar nu heb ik waarschijnlijk ook makkelijk praten met een “achtertuin” van 26 HA en werkzaamheden op ons bedrijf die gewoon doorgaan. Het melken en voeren van onze koeien gaat gewoon door, net als het verzorgen van ons kleinvee. Het enige wat wij missen is de interactie met de consument/burger die als bezoeker of als gast op onze boerderij komen om te overnachten, om een kinderfeestje te vieren, of om een rondleiding te krijgen.

Toch is het ook voor ons een tijd van bezinning, en het is voor ons een tijd om met elkaar te kijken en te bespreken hoe wij ons bedrijf nog zichtbaarder kunnen maken. Hoe bereiken wij de consument nog beter met onze multifunctionele veehouderij. En dat is nog wel even een dingetje, want ja we zijn agrariërs en gewend om land te bewerken en met vee te werken maar een stukje marketing en (online) zichtbaar worden of zijn, dat is toch net even wat anders.

We treden dus eigenlijk behoorlijk uit onze comfortzone als we een spontane actie ondernemen en op een zondagmorgen een videoboodschap opnemen met op de achtergrond onze koeien. En wat blijkt; deze videoboodschap wordt zowel op onze FB-pagina, als op die van NUB maar ook Instagram honderden keren bekeken! Dat smaakt naar meer…
We willen mensen meenemen in ons leven op de boerderij, we willen mensen kennis laten maken met ons bedrijf, het bedrijf waar we #TROTS op zijn. Een bedrijf wat ondanks alle regel, -en wetgeving vanuit de regering nog steeds fier rechtop staat. We zijn #TROTS dat we nog steeds deel uitmaken als kleinschalige veehouderij van een wereldwijd product.
En als we dat niet persoonlijk aan de consument mogen vertellen dan doen we dat maar online. Zelf ben ik voor mijn coachpraktijk veel met bijscholingen bezig om mezelf te blijven verbeteren en op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen op coach gebied. Maar ook deze (bij of na) scholingen worden nu uitgesteld, verzet of gaan online via Skype wel door. En daar gaat toch ook weer een wereld voor mij open. Skype kende ik wel van horen zeggen maar nog nooit mee gewerkt, en vind het nog steeds fascinerend dat dit allemaal kan.

En dus heb ik als coach ook maar de stoute schoenen aangetrokken en bied ik mensen mijn diensten nu (ook) online aan. Want in een crisis zoals deze Corona crisis waar we nu in zitten, en we als nooit tevoren op elkaar binnen een gezin op elkaar zijn aangewezen, 24/7 bij elkaar zijn, lijkt het mij prettig af en toe eens even te kunnen sparren met iemand en even je hart te kunnen luchten.
Maar het werk op onze boerderij gaat door. Voor ons is het nog steeds zaak een kwalitatief hoogwaardig product te leveren. En dat betekent dat we goed voor onze koeien moeten zorgen, ze het beste van het beste voer moeten voor schotelen en constant alert zijn op koeien die zich even niet zo prettig voelen. Maar ook staat ons zo nu en dan de vreselijke moeilijke keuze koeien op te moeten ruimen omdat we volgens de regering maar 50 koeien mogen houden op ons bedrijf. Bizar, maar de waarheid!

Met onze geiten gaat het goed, en ook de lammeren doen het goed. Het spalkje bij Wout het bokje, is inmiddels verwijderd en hij loopt er gelukkig goed op. De lammeren worden op een leeftijd van 12 weken afgespeend (ze worden dan gescheiden van de moedergeiten). Dit gaat dit weekend gebeuren want de meeste lammeren verhuizen volgend weekend alweer naar hun nieuwe eigenaren. Het afspenen van de lammeren gaat eigenlijk altijd goed. Ze eten vanaf 2 weken zelfstandig hooi, gras en brokjes en zijn oud genoeg de wijde wereld in te trekken en uit te groeien tot mooie, sterke geiten waar mensen blij van worden.

Mensen blijf gezond, pas goed op jezelf en je naasten en graag tot een volgende keer.
@Monique

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven