De VVD Berkelland pleit, net als D66 en OBL, voor na-scheiding van afval


BERKELLAND – Deze week werd de evaluatie 2019 van het plan Van Afval Naar Grondstof (VANG) in de commissie behandeld. Doelstelling in dit plan is om in 2020 niet meer dan 100 kilogram restafval per inwoner in te zamelen en een afvalscheiding van meer dan 75%. Ter illustratie: in Berkelland was de hoeveelheid restafval in 2018 252 kg. “We hebben dit als eerste in de raad geroepen, en we blijven het roepen: de VVD wil dat er bij de volgende aanbesteding naar nascheiding wordt overgegaan. Dat betekent dat aan de bron (dus bij u thuis) niet langer hoeft te scheiden (afgezien van glas, papier en tuinafval). Het huishoudelijk afval wordt allemaal in de grijze container gedaan en pas bij de afvalverwerker gescheiden. Daar waar dit al gebeurt, wordt op dit moment 65% hergebruikt en dat wordt in over 2 jaar maar liefst 75%. Dat betekent dat we direct onze doelstellingen halen! Van de 252 kg houden we dan nog maar 88 kg over (en over twee jaar 63 kg) en dat is ruim minder dan de doelstelling van 100 kg”. Laat Marcellino Kropman van de VVD weten.

“Daarnaast zijn er minder containers nodig, wat voor veel inwoners van Berkelland een bevrijding betekent. Geen containers in de voortuin of in achterom-steegjes. Geen verwarring in welke container je iets wel of niet mag gooien. Het is bovendien geen gepuzzel meer wanneer welke container aan de beurt is voor de wekelijkse leging. Uit onderzoek blijkt dat nascheiding ook iets voordeliger blijkt te zijn voor de inwoners. Kortom: voor iedere betrokkene een win-situatie. Het interessante van deze evaluatie is dat de effecten van de invoering van de PMD-container en de wijziging van de ophaalfrequentie hierin zichtbaar worden. Het effect van de komst van de PMD-container ten opzichte van de plasticzakken lijkt nihil. Het grootste effect heeft de wijziging in de ophaalfrequentie gehad. Het lijkt erop dat er veel minder bedrijfsafval wordt opgehaald. Door de lage ophaalfrequentie van de grijze container (1 keer per 4 weken) lijkt het er op dat afval van agrarische- en kleinschalige bedrijven een eigen voorziening hebben getroffen voor de afvoer van afval. Waarom heeft de VVD dan ingestemd met de komst van de PMD-container? Een terechte vraag. Dat is geen makkelijke beslissing geweest, kan ik u vertellen! De VVD wil namelijk naar nascheiding, zoals inmiddels wel duidelijk is en dat wilden we toen ook al. De feiten: er was een meerderheid in de gemeenteraad vóór de invoering van de PMD-container (CDA, GB en GL). Een tegenstem van de VVD had daarbij niet uitgemaakt. Daarom heeft de VVD besloten in te stemmen onder voorwaarden:
De kosten voor de inwoners mogen niet stijgen door de invoering van de PMD-container

De inwoners mogen gratis een grote container omruilen voor een kleinere

Er wordt tijdig gestart met de nieuwe aanbesteding en daarbij wordt nadrukkelijk de mogelijkheden voor na-scheiding onderzocht

Voor de raad wordt een werkbezoek georganiseerd aan een afvalverwerker die na-scheiding aanbiedt

De frequentie van ophalen van afval is nieuw, wij willen daarom goede monitoring zien. Zo kan het wenselijk zijn om in de zomermaanden extra de GFT afval in te zamelen en in de wintermaanden wat minder.

Wanneer het restafval en PMD niet meer gescheiden zou worden aangeboden, dan blijft er nog maar 69 kg restafval over en op termijn nog maar 49 kg! De VVD wil daarom in de volgende aanbesteding overstappen op nascheiding. Conclusie: goedkoper, minder afval verbranden, minder CO2 in het milieu, én eenvoudiger voor de inwoners”. 

 

Deel dit artikel:

4 gedachten over “De VVD Berkelland pleit, net als D66 en OBL, voor na-scheiding van afval”

  1. De burger word verder niet gehoord in dit verhaal, de politiek rolt over elkaar heen en probeert allemaal mooi weer te spelen. De verkiezingen komen er zeker aan en als men er uiteindelijk zit gebeurt er niks of gaan ze hun eigen gang. Er is gevraagd wat de burger wilde en met die uitkomst is niks gedaan vorige keer.
    De bakken zijn er gekomen voor weet ik veel hoeveel ton belastinggeld van de burger. Ophaal frequentie werd helemaal genegeerd en men wilde een kleine bak, nee er kwam een grote bak. Maar nu wil een ander weer de mooie sier maken en zal de burger ook wel weer geld gaan kosten. Er word zoveel gepraat daar tijdens die raadsvergaderingen en er is geen saamhorigheid alleen ikke ikke en kijk mij eens goed bezig zijn

  2. Wat gaat de gebruiker dat weer niet kosten. Nu 1 oranje en 1 kleine grijze daar kunnen wij het nee redden, maar hoe gaat het als je straks 1 grote en 1 kleine container wilt hebben, betalen voor 2, maar dat willen we echt niet. Nu de bedrijven zelf een container huren is de gemeente die inkomsten ook kwijt, en ze zullen toch de begroting rond moeten krijgen en wie is daar de duppie van, de gewone man. De groene container is ons jaren geleden in het buitengebied ontnomen, we konden dat wel op de compost hoop doen, zei mevr Pot toen ik haar vertelde dat we alles groenafval in de grijze container deden, zij zei toen dat dat is niet de bedoeling. Nu hebben we die gelukkig weer terug.. dat had de gemeente al die gaten al n hoop afval in de grijze container gescheeld. Luister naar de inwoners en bedenk niet elke keer iets anders. Die oranje containers heeft tonnen gekost ,betaald door de burgers zijn geld.

  3. Mogelijk verdwijnt er nog veel meer plastic in de verbrandingsoven. Door de lage olieprijzen is het kunststof recyclen te duur. “Ik begrijp dat………” velen op zoek zijn naar afleiding, ook raadsleden”. Maar geef die plastichobby nog een jaar en blijf, zeker in deze tijd, doen waar u voor gekozen bent. Help de Berkellandse burgers door deze moeilijke tijd. Blijf gezond en sterkte !.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven