Oprichting Stichting omwonenden versus windturbines

NEEDE/BORCULO – Bij notaris Kraayenhof is gisteren, 22 juni, de Stichting omwonenden versus windturbines opgericht. De stichting vertegenwoordigt een groot deel van de bewoners van Berkelland die zich verzetten tegen het voornemen om een vijftal 250 meter hoge windturbines te plaatsen in het gebied tussen Noordijk- Haarlo -Neede langs de Bolksbeek en de Berkel.

Het doel van de stichting is, op elke legale manier, de besluitvormers te overtuigen dat er geen windturbines mogen worden geplaatst in de onmiddellijke nabijheid (2 ½ km) van de woonkernen van Berkelland. Dit soort windturbines hebben een nadelige invloed op de volksgezondheid en het welzijn van de bevolking. Tevens is het een aantasting van het typerende Achterhoekse coulisselandschap waardoor het specifieke karakter van het gebied verloren gaat. Ook de fauna zal schade ondervinden van de aanwezigheid van deze windturbines.

De stichting wil inzetten op het bereiken van een energie-neutraal Berkelland in 2030 door het maximaal benutten van zonne-energie. Uit berekeningen blijkt dat met een geringe extra inspanning, t.a.v. de huidige plannen voor zonneparken, dit doel gehaald kan worden.

De stichting bestaat uit een stichtingsbestuur en leden die woonachtig zijn in Berkelland. Diverse, al eerder opgerichte, buurt-/straat-/sport en andere verenigingen uit de gemeente hebben elkaar gevonden in dit gezamenlijke doel. Ze trekken samen op om het College van B&W en de gemeenteraad van Berkelland te overtuigen dat het plaatsen van windturbines van deze omvang in de nabijheid van zoveel woningen een slecht en voor de bevolking gevaarlijk idee is.

De stichting zal door het continue informeren van de bevolking en het doorlopend organiseren van acties duidelijk maken hoe groot de bezorgdheid en onvrede is onder de mensen. Door gesprekken met de lokale politiek willen wij hun standpunt beïnvloeden onder andere met rapporten en ervaringsverhalen. Daarnaast zal de Stichting ook onderzoek doen naar mogelijkheden van een juridische aanpak.

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Oprichting Stichting omwonenden versus windturbines”

  1. misschien ligt er hier een taak (financieel)voor tip v.v.v Neede
    om te steunen.
    de jongens die hier bij zitten hebben ook veel voor het v.v.v
    gedaan (glazenhuis) en ik neem aan dat het v,v.v.ook niet zit te wachten op vakantiegangers die naar windmolens komen kijken
    kom mans nu kan je iets goed maken.
    groeten Cobus

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven