Column Monique Weiden: Het seizoen loopt ten einde….

Door Redactie op 20-10-2020

BELTRUM – De dagen worden korter, de avonden kouder en het duurt niet lang meer of we belanden in de herfst en voor we het weten zitten we alweer onder de kerstboom.  Wat was het een vreemd jaar tot nu toe; extreme temperaturen, droogte, Corona pandemie en zo kunnen we nog wel even doorgaan.  Toch vind ik het zelf belangrijk, als boerin maar ook als vrouw en mens, zoveel mogelijk positief te blijven. Ook al is dat niet altijd gemakkelijk. Elke dag opstaan op onze boerderij, tussen de dieren en in de natuur maakt dit er voor mij wel iets makkelijker op. Toch zijn er bij ons ook zo af en toe gebeurtenissen die je niet in de koude kleren gaan zitten en die je best wel bezighouden. Een van onze koeien moest enkele weken geleden bevallen. Keurig volgens “het boekje” in de wei werd er een kerngezond kalfje geboren. Toch had de koe wat opstartproblemen en leek ze niet helemaal lekker. ’s Avonds had ze koorts en wilde niet eten (en dat is het allerbelangrijkste wat een koe moet doen: ETEN). Bennie heeft de dierenarts gebeld omdat hij het niet vertrouwde en wat bleek, er zat nog een kalfje dat was helaas al overleden. Gelukkig heeft de dierenarts ook dit kalfje via de normale weg op de wereld kunnen helpen.

Een tweeling is voor een koe erg zwaar, waarbij er behoorlijk wat ruimte vrij moet komen in de buikholte. Als de koe dan niet voldoende eet (omdat ze zich niet prettig voelt) dan is het mogelijk dat de 4e maag van de koe, de lebmaag gaat “zwerven”. Dit is pijnlijk voor de koe en kan zelfs levensbedreigend zijn als ze niet geopereerd wordt.  Dit was dus ook het geval bij deze koe, en de dame is dan ook twee dagen na de bevalling geopereerd door de dierenarts. Met de nodige goede en liefdevolle nazorg gaat het nu langzaamaan weer bergopwaarts.  Maar er gebeurde meer; een van onze oudste koeien zou enkele dagen geleden moeten bevallen. De bevalling leek niet te willen vlotten en het bleek dat het kalf achterwaarts lag en niet op de normale geboren zou kunnen worden. Dus stonden wij afgelopen maandagnacht om 04.00 uur de dierenarts te assisteren die gebeld was om een keizersnede uit te voeren. Koe en kalf maken het wonder boven wonder bijzonder goed! Voor ons is het nu zaak dat ook deze koe goed blijft eten en dat er geen complicaties optreden. Vooralsnog lijkt het allemaal goed te gaan en we hopen nog even van deze koe te kunnen genieten omdat deze koe binnenkort waarschijnlijk de grens van 100.000 liter geproduceerde melk gaat overschrijden. Dit zou onze tweede 100.000 liter koe gaan worden wat een bijzondere prestatie is voor zowel de koe als de veehouder.

Het is dus nooit saai bij ons, maar je snapt dat je dit niet elke dag of week mee wil maken. Gelukkig komt het bij ons dan ook maar sporadisch voor dat er koeien geopereerd moeten worden.  Tussen alle bedrijven door is afgelopen week ook nog de mais gehakseld en binnengebracht, hierbij wordt de hele stengel vermalen. Dit is ook voor ons het moment waar de titel van deze column ook mee begint en wel het einde van dit seizoen. De mais wordt meestal in april gezaaid en dit jaar hadden de zaadjes het bijzonder zwaar door het vreemde voorjaar van vorst en weinig neerslag. Gelukkig kunnen wij de gewassen beregenen en dit heeft zijn vruchten afgeworpen want het lijkt erop dat de mais die binnengebracht is, van een goede kwaliteit is. Dit zal binnenkort blijken als er een monster van wordt genomen door een extern bedrijf, dat dan wordt geanalyseerd.

Het land waar de mais heeft gestaan is inmiddels omgeploegd, er zal een groenbemester worden gezaaid en dan kan het land rusten tot volgend voorjaar.  Hopelijk kunnen we nog een keer gras maaien voor de koeien en dan wordt het gelukkig voor ons wat rustiger op de boerderij. De normale werkzaamheden gaan gewoon door maar de buiten werkzaamheden lopen ten einde. Onze koeien lopen nog wel in de wei en dat hopen we ook nog even te kunnen doen. Meestal gaan ze medio november naar binnen als er geen voedingswaarde meer in het gras zit en het echt te koud wordt.

Copyright © 2023 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Gevonden in Neede
NEEDE - Gevonden in wijk de Berg in Neede deze oortjes. Wie oh wie is ze kwijt?  ......
Lees verder »

Gratis workshop ‘Veilig online bankieren’ bij bieb Borculo
BORCULO – Op maandagochtend 19 (10.00 uur) en woensdagochtend 21 juni (10.00 uur) wordt, in samenwerking met de Regiobank Scharenborg Beltrum B.V., i......
Lees verder »

Rijbewijskeuringen CBR in Borculo
BORCULO - Een medische keuring voor het verlengen van uw rijbewijs is nodig wanneer u 75 jaar of ouder bent of wanneer u een zgn. groot rijbewijs (C/......
Lees verder »

Zondag 11 Juni Keramiekdag bij Museum Boerderij de Lebbenbrugge
BORCULO - De Lebbenbrugge in Borculo staat 11 juni van 11.00 tot 17.00 uur in het teken van aardewerk. De deelnemende keramisten willen hun werk graa......
Lees verder »

Veel animo voor Rotor Recreatief 7 tegen 7 Voetbaltoernooi bij FC Eibergen
EIBERGEN - Er hebben zich maar liefst 23 teams aangemeld voor het Rotor Recreatief 7-7 voetbaltoernooi voor volwassenen(dames en heren) bij FC Eiberg......
Lees verder »

Picknickconcert Excelsior Gelselaar
GELSELAAR - Zondag 18 juni geeft muziekvereniging Excelsior een picknickconcert in de tuin van landgoed de Olde Renger, Oude Rengersweg 2 te Gelselaa......
Lees verder »

Amicitia Rietmolen toert verdan
RIETMOLEN - De ongedwongen sfeer en prachtige ambiance maakte de Tour de boer concerten in voorgaande jaren zeer succesvol. Bij het zoeken naar een n......
Lees verder »

Wie wordt er kampioen stoepranden in Berkelland?
BERKELLAND - Op donderdag 15 juni van 14.30 uur tot 17.30 uur (inloop vanaf 14 uur) organiseert Sjors Sportief/Creatief Berkelland i.s.m. Humankind F......
Lees verder »

Hoe effectief zijn relatiegeschenken voor promotie?
BERKELLAND - Relatiegeschenken zijn een effectieve manier om de relatie tussen bedrijven en hun klanten, leveranciers en werknemers te versterken. He......
Lees verder »

DEO MO15-1 kampioen
BORCULO - Afgelopen zaterdagochtend stond de laatste wedstrijd van de DEO MO15 op het programma. Bij winst op SJO AZSV-AD'69 waren de dames kampioen. ......
Lees verder »

Provincie trekt waarschuwing voor blauwalgen bij recreatieplas Hambroekplas in Borculo in
BORCULO - De provincie Gelderland heeft de waarschuwing voor blauwalgen bij Hambroekplas in Borculo ingetrokken. Uit recente controles van Waterschap......
Lees verder »

Gemeente en politie kunnen je hulp gebruiken bij drugsdumping
BERKELLAND - In de afgelopen maanden is er in vrijwel alle gemeenten om ons heen drugsafval gevonden. Het gaat om vaten die gedumpt zijn, maar ook ove......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen, lekker biertje­?
NEEDE - Steeds mear leu of zogenaamde deskundigen buugt zich oaver van alles wat met onze gezondheid te maken hef. Ik zol zeggen hol het bie thoes in......
Lees verder »

Fratsen ontheffing
BERKELLAND - Onze gemeente is met zichzelf an `t massen en mieren,noe blik dat ze al joaren illegaal alcoholische drankjes schenkt in hun kantine. Ve......
Lees verder »

Fratsen neet te volgen
NEEDE - Heb ie dat ok wal es dat ie der niks mear van snapt? Noe volgt een paar onnavolgboare berichten oet `t dagelijks nieuws. Rutte stelt 100 milj......
Lees verder »

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

NUB TV

Feest in straten van Rietmolen tijdens verlichte carnavalsoptocht

RIETMOLEN – Zeventien wagens vol kleurrijke verlichting trokken zaterdagavond door de straten van Rietmolen tijdens de verlichte carnavalsoptocht, die sinds 1997 georganiseerd wordt door carnavalsvereniging De Reetkwakers. Na de gedwongen coronapauze merkt de organisatie dat de animo er nog altijd is, maar dat de carnavalssfeer wat langzamer op gang kwam.

“De vibe moet er weer een beetje inkomen”, zegt Corine te Morsche namens de organisatie van de verlichte optocht. “We hopen dat het enthousiasme na dit jaar teurgkomt en dat ze toch weer wagens gaan bouwen.” In Rietmolen is de enige verlichte carnavalsoptocht van de Achterhoek. Dit is voor de deelnemers dan ook een belangrijke reden om mee te lopen. “De wagen komt heel mooi naar voren met al die lichtjes”, zegt een van de feestvierders, gehuld in een Yoshi-kostuum uit de gamewereld van Mario. “Het geeft veel meer sfeer”, zegt haar vriendin Wario. “En de karakters zelf komen er ook meer uit.”

Om jonge wagenbouwers weer aan de gang te krijgen wordt er ook nadrukkelijk samengewerkt met de Sint Jozef basisschool in het Berkellandse dorp. Alle groepen deden dit jaar mee. “Dus we hopen ook dat er vanuit daar nieuwe aanwas komt”, zegt Te Morsche. Mede-organisator Jarno Borgerlink vult aan: “Je moet de jongeren meer pushen om actief aan de gang te gaan. Maar als je deze optocht weer ziet staan, dat is gewoon gaaf.”

Door: REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »