Column Monique Weiden: Het seizoen loopt ten einde….

Door Redactie op 20-10-2020

BELTRUM – De dagen worden korter, de avonden kouder en het duurt niet lang meer of we belanden in de herfst en voor we het weten zitten we alweer onder de kerstboom.  Wat was het een vreemd jaar tot nu toe; extreme temperaturen, droogte, Corona pandemie en zo kunnen we nog wel even doorgaan.  Toch vind ik het zelf belangrijk, als boerin maar ook als vrouw en mens, zoveel mogelijk positief te blijven. Ook al is dat niet altijd gemakkelijk. Elke dag opstaan op onze boerderij, tussen de dieren en in de natuur maakt dit er voor mij wel iets makkelijker op. Toch zijn er bij ons ook zo af en toe gebeurtenissen die je niet in de koude kleren gaan zitten en die je best wel bezighouden. Een van onze koeien moest enkele weken geleden bevallen. Keurig volgens “het boekje” in de wei werd er een kerngezond kalfje geboren. Toch had de koe wat opstartproblemen en leek ze niet helemaal lekker. ’s Avonds had ze koorts en wilde niet eten (en dat is het allerbelangrijkste wat een koe moet doen: ETEN). Bennie heeft de dierenarts gebeld omdat hij het niet vertrouwde en wat bleek, er zat nog een kalfje dat was helaas al overleden. Gelukkig heeft de dierenarts ook dit kalfje via de normale weg op de wereld kunnen helpen.

Een tweeling is voor een koe erg zwaar, waarbij er behoorlijk wat ruimte vrij moet komen in de buikholte. Als de koe dan niet voldoende eet (omdat ze zich niet prettig voelt) dan is het mogelijk dat de 4e maag van de koe, de lebmaag gaat “zwerven”. Dit is pijnlijk voor de koe en kan zelfs levensbedreigend zijn als ze niet geopereerd wordt.  Dit was dus ook het geval bij deze koe, en de dame is dan ook twee dagen na de bevalling geopereerd door de dierenarts. Met de nodige goede en liefdevolle nazorg gaat het nu langzaamaan weer bergopwaarts.  Maar er gebeurde meer; een van onze oudste koeien zou enkele dagen geleden moeten bevallen. De bevalling leek niet te willen vlotten en het bleek dat het kalf achterwaarts lag en niet op de normale geboren zou kunnen worden. Dus stonden wij afgelopen maandagnacht om 04.00 uur de dierenarts te assisteren die gebeld was om een keizersnede uit te voeren. Koe en kalf maken het wonder boven wonder bijzonder goed! Voor ons is het nu zaak dat ook deze koe goed blijft eten en dat er geen complicaties optreden. Vooralsnog lijkt het allemaal goed te gaan en we hopen nog even van deze koe te kunnen genieten omdat deze koe binnenkort waarschijnlijk de grens van 100.000 liter geproduceerde melk gaat overschrijden. Dit zou onze tweede 100.000 liter koe gaan worden wat een bijzondere prestatie is voor zowel de koe als de veehouder.

Het is dus nooit saai bij ons, maar je snapt dat je dit niet elke dag of week mee wil maken. Gelukkig komt het bij ons dan ook maar sporadisch voor dat er koeien geopereerd moeten worden.  Tussen alle bedrijven door is afgelopen week ook nog de mais gehakseld en binnengebracht, hierbij wordt de hele stengel vermalen. Dit is ook voor ons het moment waar de titel van deze column ook mee begint en wel het einde van dit seizoen. De mais wordt meestal in april gezaaid en dit jaar hadden de zaadjes het bijzonder zwaar door het vreemde voorjaar van vorst en weinig neerslag. Gelukkig kunnen wij de gewassen beregenen en dit heeft zijn vruchten afgeworpen want het lijkt erop dat de mais die binnengebracht is, van een goede kwaliteit is. Dit zal binnenkort blijken als er een monster van wordt genomen door een extern bedrijf, dat dan wordt geanalyseerd.

Het land waar de mais heeft gestaan is inmiddels omgeploegd, er zal een groenbemester worden gezaaid en dan kan het land rusten tot volgend voorjaar.  Hopelijk kunnen we nog een keer gras maaien voor de koeien en dan wordt het gelukkig voor ons wat rustiger op de boerderij. De normale werkzaamheden gaan gewoon door maar de buiten werkzaamheden lopen ten einde. Onze koeien lopen nog wel in de wei en dat hopen we ook nog even te kunnen doen. Meestal gaan ze medio november naar binnen als er geen voedingswaarde meer in het gras zit en het echt te koud wordt.

Copyright © 2021 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Gezocht: local talent uit Berkelland 14-27 jaar
BERKELLAND - Ken jij  jongeren tussen de 14-27 jaar die houden van dans, theater, muziek, presenteren, fashion of anderen helpen? Of ken je jong......
Lees verder »

Dauwzwemmen in Ruurlo
RUURLO - Op 13 mei, Hemelvaartsdag,  kun je in Zwembad De Meene in Ruurlo dauwzwemmen.  Je kunt dan zwemmen vanaf 06:00 uur, let op je dien......
Lees verder »

Onderzoek behoefte binnensportaccommodaties en samenwerkingen van start met ‘Binnensport Eibergen beweegt mee!’
EIBERGEN - Wat is met het oog op de toekomst in Eibergen nodig om te kunnen blijven (binnen)sporten en te bewegen? En welke samenwerkingen tussen ver......
Lees verder »

Aanvragen eenmalige subsidie corona kan nog tot 12 mei
BERKELLAND - De eenmalige bijdrage voor horecabedrijven, niet-essentiële winkels, contactberoepen, sportscholen en verenigingen en stichtingen op het......
Lees verder »

Onderzoek naar netcongestie in de Achterhoek
ACHTERHOEK - In opdracht van provincie Gelderland wordt onderzocht welke concrete en innovatieve oplossingen er zijn om ondanks de volle netten toch ......
Lees verder »

Statiegeldactie voor jeugdevenement bij v.v. Ruurlo
RUURLO - Samen met supermarkt Coop Ruurlo zamelt voetbalvereniging Ruurlo tot 1 juni statiegeldflessen in. De opbrengst is voor het jeugdevenement ti......
Lees verder »

Wie weet meer te vertellen over deze historische foto’s?
NEEDE - Het 4 en 5 mei comité Neede heeft deze foto's in het archief. Bij het comité is echter niet bekend wie er op staan en bij welke gelegenheid z......
Lees verder »

Partij van de Arbeid Berkelland organiseert digitaal avondje ‘kennismaken met gemeentepolitiek’
BERKELLAND - Wie is de baas in de gemeente? Dit is één van de vragen die zal worden beantwoord in een digitaal avondje ‘kennismaken met gemeentepolit......
Lees verder »

RGV Ruurlo: “Turnen is geen buitensport”
RUURLO - Nu de binnensport accommodaties nog steeds dicht moeten blijven komen ze er bij RGV Ruurlo  opnieuw achter dat turnen geen sport is die......
Lees verder »

Gemeentehuis gesloten op Bevrijdingsdag (5 mei)
BERKELLAND - Het gemeentehuis van Berkelland is op woensdag 5 mei (Bevrijdingsdag) gesloten. Op deze dag is de gemeente ook telefonisch niet bereikba......
Lees verder »

Schuurman BZC uitgeschakeld in de play-offs
BORCULO - De tweede play-off wedstrijd tussen Schuurman BZC en UZSC is, net als het eerste duel een dag eerder, gisteravond een prooi geworden voor d......
Lees verder »

Crazy 88 sport spel voor jonge mantelzorgers
BERKELLAND - Speciaal voor jongeren uit Berkelland die thuis extra meehelpen of meezorgen vanwege de ziekte van een broer, ouder of ander familielid ......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen Dummelig
NEEDE - An `t woord dummelig mos ik denken toen Rutte zich noa een wekke al neet mear kon herinneren wat e zeg had. Vrogger heb ik in `t mooie Reurle......
Lees verder »

Fratsen wetten en regels
NEEDE - Wetten en regels wurdt in disse tied sneller an e past as ooit te veuren. Veural degene die `t veur `t zeggen hebt past constant de regels en ......
Lees verder »

Fratsen aparte dinge
NEEDE - In disse wondere aparte tied van beparkingen hebt wij ok allemoale iets mear tied um te leazen. As ie vulle least wurd ie vanzelf ok luk wieze......
Lees verder »

Fratsen gelukkig
NEEDE - Gelukkig moar `t nieuwe joar kump deran, 2020 was achterof eigenlijk `n joar vol gemas. Deur `t virus kwam onze dagelijkse gang van zaken behe......
Lees verder »

NUB TV

Bernard Vreemann van Café De Ruif: “Ik weet niet of deze versoepelingen wel rendabel voor ons zijn”


NEEDE – De horeca mag na maanden weer een klein beetje open, maar de kasteleins lopen nog niet de polonaise. Wij spraken Bernard Vreemann van Café de Ruif direct na de persconferentie van premier Mark Rutte. “Rutte doet net of hij een hele hand geeft, maar hij geeft maar een vingertopje. De horeca in de steden hebben dagtoerisme, dus die hebben hier zeker wat aan, maar hier in de Achterhoek is dat helemaal niet ht geval. Iedereen werkt hier doorgaans tot 17.00 uur en dan moeten wij om 18.00 uur alweer dicht. Ik heb geen idee of dit voor ons rendabel is”. Laat Bernard weten. Veel horeca ondernemers zijn het met de Needse kastelein eens. Misset Horeca schrijft “Dit is geen versoepeling, maar een vernedering”. Collega Valentijn ter Braack van Café Vally’s is het met hem eens, “In de weekenden is voor ons 12.00 tot 18.00 uur te doen, door de weeks absoluut niet. En met deze regels moeten we wederom politieagent spelen”. Valentijn en Bernard nodigen Mark Rutte van harte uit om in Neede te komen kijken hoe deze regels in de praktijk zullen gaan werken.

Bernard is niet bang voor een nieuwe volledige sluiting. “Nee dat is maatschappelijk helemaal niet te verantwoorden, dan hadden we beter een paar weken kunnen wachten en dan alles volledig open gooien”. Hij is ook blij dat de fieldlabs festivals niet door gaan “Zelf ben ik festival gek, maar dit klopte gewoon niet. Festivals met 10.000 man terwijl wij als kroegeigenaren in vergelijking helemaal niets mogen”. 

Uit de krant

Nieuws uit Berkelland helpt: Taza Borculo
 Nieuws uit Berkelland helpt Taza Borculo BORCULO - Het zal voor veel mensen een rustige jaarwisseling worden. In alle opzichten anders dan anders. E......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Proeflokaal01
Nieuws uit Berkelland helpt: Proeflokaal01 Net als met Kerst zullen wij weer heerlijke borrelplankjes voor jullie bereiden voor Oudejaarsdag! Een heer......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Ten Haken Foodservice
Nieuws uit Berkelland helpt: Ten Haken Foodservice NEEDE - Wij verkopen op 31 december aan de Borculoseweg ( bij het ijzeren hek naast de AH) oliebol......
Lees verder »

Online Muziekbingo bij De Klok in Eibergen
EIBERGEN - In deze rare tijden is het voor ondernemers erg belangrijk om creatief te zijn. Ook vele ondernemers uit Eibergen komen met leuke en uniek......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Helmink Wonen Eibergen 
Nieuws uit Berkelland helpt: Helmink Wonen Eibergen  Tijdens de lockdown zijn wij telefonisch per mail en app bereikbaar. Artikelen kunnen via de......
Lees verder »