Column Monique Weiden: Kleinvee

BELTRUM – Ik heb volgens mij in de afgelopen columns al de nodige dieren voorgesteld. Volgens mij heb ik het nog niet over onze varkens gehad en niet over onze pony’s. Ik wil ze graag aan jullie voorstellen.
We hebben altijd wel 1 of 2 varkens, die bij ons “meewerken” op de boerderij. Het varken heeft een ontzettends sterke neus en kan wroeten als de beste. Als er een stuk land omgezet of omgeploegd moet worden dan zetten we hier onze varkens voor in. Binnen no time hebben ze een weiland omgezet en omgewoeld naar zwarte grond wat weer bewerkt kan worden. Zo zijn de varkens blij omdat ze dat hebben gedaan waar ze goed in zijn, en de boer is blij want het scheelt hem tijd om het land met de trekker om te ploegen.

Op dit moment hebben we een Tamworth varken, een ras wat nog erg dicht bij de natuur staat, en bekend staat om een exclusief stukje vlees. Wij laten 1 keer per jaar een varken slachten voor eigen gebruik. Wij eten graag een stukje vlees en zitten (gelukkig) ook in de luxe positie dat we deze dieren zelf kunnen houden. Af en toe fokken we biggen die we verkopen aan de liefhebber.  Daar waar een paard vroeger niet weg te denken was op een boerderij omdat deze het werk deed op de boerderij, hebben deze plaats moeten maken voor de tractoren met iets meer Pk’s.  Toch zul je op veel boerderijen paarden of pony’s tegenkomen omdat ze bereden worden of ingezet worden als menpony/paard.  Wij hebben 4 pony’s: Dixie, een merrie van 18 jaar, haar zoon Sem van 4 jaar, en de shetlanders Akbhar (12 jaar) en Bhaqir (11 jaar). Dixie wordt af en toe nog bereden, Sem is nog te jong om te worden bereden maar hij is wel begonnen met de “kleuterschool” om de grondbeginselen aan te leren. Akbhar en Bhaqir lopen af en toe voor de wagen, een hobby van Bennie.  En verder worden de pony’s natuurlijk ingezet voor het coachen. Ik zie de pony’s als mijn “collega’s” in mijn werk als coach. Wil je meer weten over mijn coachpraktijk, kijk dan op mijn website: www.deweidenpaardencoaching.nl

Voor we het weten is het seizoen alweer ten einde. De dagen worden snel korter, en het wordt ook weer kouder. Binnenkort wordt de mais geoogst en dan is het seizoen echt ten einde. Het was een jaar met veel wisselingen. Het voorjaar was droog en hier en daar hadden we koude nachten. De nazomer was vreselijk warm en er werd volop beregent. Ondanks dit staat de mais er nog redelijk goed bij. En het is te hopen dat de voerwaarde voldoende is voor de koeien. Maar daar komen we achter als er monsters genomen worden. Van elke lading gras en dus ook de mais wat binnen gebracht wordt, worden monsters genomen. Zo weten we of er voldoende voedingsstoffen in het rantsoen van de koeien zitten, of dat we er iets anders bij moeten voeren. Dit komt allemaal heel erg nauw.  Het rantsoen van de koeien word in samenwerking met de vertegenwoordiger en voerleverancier enkele keren per jaar volledig doorgemeten en gekeken of alles nog naar behoren voldoet. Zo niet dan wordt het bijgesteld. Onze koeien zijn tenslotte topsporters die elke dag een top prestatie leveren!

@Monique

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven