D66, PvdA en OBL roepen op het plan Avinkstuw stop te zetten en RODE te herijken

BERKELLAND – D66 en PvdA Berkelland en de lokale partij OBL doen een oproep aan alle fracties om samen, tijdens de komende raadsvergadering van 13 oktober a.s., een motie te steunen om het college van B & W de opdracht te geven om het huidige proces voor grootschalige duurzame energieopwekking in Berkelland te herijken, en bovendien om direct de initiatiefnemers van het plan Avinkstuw, voor het plaatsen van vijf windturbines in de omgeving van Haarlo-Neede-Noordijk, te laten weten dat de gemeente hier geen medewerking aan gaat verlenen.

“Het plan Avinkstuw is nog niet ingediend bij de gemeente, maar nu is al duidelijk dat het plan niet voldoet aan de huidige beleidsuitgangspunten van RODE (het gemeentelijk beleidskader voor Ruimtelijke Ontwikkeling voor Duurzame Energieopwekking), waaronder landschappelijke inpassing, maatschappelijke acceptatie en de wijze waarop de initiatiefnemers de procedure uitvoeren. De initiatiefnemers willen vijf windturbines van 250 meter plaatsen op korte afstand van woonkernen en in de nabijheid van veel woningen. De grote maatschappelijke onrust die het plan Avinkstuw oproept is al maanden duidelijk zichtbaar en hoorbaar. Inwoners zitten in voortdurende onzekerheid, en onduidelijk is hoe lang dit gaat duren. Het plan als ook het gevoerde proces zorgt voor polarisatie, in plaats van samen aan een duurzame toekomst te werken. De raad moet hier een einde aan maken door het plan Avinkstuw stop te zetten, en voor nieuwe toekomstige grootschalige initiatieven het RODE beleidskader te herijken, waarbij nadrukkelijk ook het aantal omwonenden en de nabijheid van woonkernen wordt meegenomen en de gemeente duidelijker de regie pakt. Alleen samen met onze inwoners kunnen we werken aan een duurzame toekomst”. Zegt Erik Slotboom van D66. 

Deel dit artikel:

7 gedachten over “D66, PvdA en OBL roepen op het plan Avinkstuw stop te zetten en RODE te herijken”

  1. Dirk van Noort

    Dit is hoopgevend. Misschien dat het gezond verstand eindelijk gaat zegevieren in Berkelland!

  2. Fantastisch, eindelijk politieke steun. Las van De week dat Groenlinks wel voor windmolens is, wat niet wil zeggen, schrijven ze, dat ze voor de huidige plannen zijn. Als GL ook nog om zou gaan, zou er misschien wel een meerderheid zijn in de raad. Het gaat eindelijk de goede kant op.

  3. Kijk, dat is nog eens een goede motie om te steunen. En laat de gemeente inderdaad maar eens aan de initiatiefnemers duidelijk maken dat er geen windturbines moeten komen. In Duitsland beginnen ze al met het ontmantelen van deze economisch onrendabele en spuuglelijke turbines want de subsidiepot is leeg.

  4. Karin Langengendonk

    Ik ben zo blij met deze motie en hoop dan ook van harte dat deze ook door de andere partijen gesteund gaat worden, zodat de motie aangenomen wordt en wij als omwonenden weer rustig kunnen slapen! Na al die maanden van onzekerheid hoop ik dat de gemeentelijke Berkellandse politiek het juiste standpunt gaat innemen over het plan Avinkstuw, zodat deze 5 industriële windturbines op deze plaats niet kunnen Worden gerealiseerd, omdat er veel te veel woningen te dicht omheen staan en het ook nog eens veel te dicht op 4 dorpskernen staat, Neede, Noordijk, Haarlo en Eibergen. Denk aan de gezondheid van uw inwoners! Ik roep alle raadsleden dan ook op om deze motie te steunen en dank D66, PvdA en OBL voor het indienen van deze motie!

  5. Henk Klanderman

    Hoera, wij als oud wethouders en oud raadsleden zijn blij nu de eerste schapen over de dam zijn. op te In onze open brief aan B&W en de raad hebben wij daar op aangedrongen. Wij hopen dat deze stap spoedig gevolgd wordt door de overige partijen. Maar eerst zien en dan geloven.

  6. Martin Grevers

    Vergeten jullie de Bijenkamp niet?
    Daar wonen ook 60 gezinnen binnen een straal van 1 km.

  7. Waarom zou je dit er als college ook doorheen gaan drukken? Leuk dat duurzame, maar zijn ook andere mogelijkheden. Die windmolens passen prima in Flevoland, laat ze daar en niet hier. Hier bederft het, het uitzicht en maakt het herrie. De heer Hauser is pas geleden bij knooppunt Deil (Geldermalsen) geweest, daarna had meteen zijn standpunt nee moeten zijn, die klere dingen maken zo’n herrie niet normaal meer. Daarbij heb je er ook gewoon last van. is het niet slagschaduw in je woonkamer, dan is het ook nog gevaarlijk voor verkeer. Met laag staande zon heb je die slagschaduw namelijk in je vooruit, wat erg hinderlijk kan zijn en zeker met de wegen daar in de omgeving, zoals de grote weg, Borculo Neede, als wel de weg naar Haarlo. Dat is al een hele fijne weg, vooral voorjaar, najaar wanneer er geen blad aan de boom zit met laag staande zon dat geflitst in de ogen, van zonnestralen door de takken heen, laat staan dat je nog slagschaduw erbij komt. In Flevoland zijn rechte wegen, weinig bebouwing, veel wind, hier in het oosten is minder wind, meer bebouwing, slingerende wegen. Denk aan de veiligheid en overlast die die krengen geven en verpest onze schitterende natuur niet,

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven