En de televisiering gaat naar… de raad van Berkelland

BERKELLAND – Voor wie het gemist heeft, moet zeker even Uitzending Gemist inschakelen. Het was net een soapserie de raadsvergadering in Berkelland van dinsdagavond. Met vijf schorsingen met een totale lengte van 40 minuten, was het voor de objectieve kijker veel wachten; reclameblokken zeg maar. Een cliffhanger kende de raadsvergadering ook: de zesde schoring vond plaats op het eind van de bijeenkomst, waardoor er vanavond verder vergaderd wordt. Wat deze aflevering zo spannend maakte, was het feit dat er een aantal moties zouden worden ingebracht. Eén van die moties ging over een casus waarbij een agrariër wil uitbreiden en de buurt er bang is voor geuroverlast. Een andere motie ging over de plannen van windpark de Avinkstuw. Het eerste onderwerp valt in de portefeuille van wethouder Van Haaren, zij was op de vergadering vanwege persoonlijke omstandigheden niet aanwezig. Het tweede onderwerp valt onder wethouder Teselink, ook hij was op de vergadering vanwege persoonlijke omstandigheden niet aanwezig. Het eerste onderwerp werd behandeld met alles erop en eraan. Bij het tweede onderwerp werd een poging ondernomen door Gemeentebelangen (GB) om het van de agenda te krijgen. Reden: de wethouder was er niet.

Daar brak de spreekwoordelijke klomp van de oppositie. Een eerste schorsing van 10 minuten volgde. Bij terugkomst bleek de techniek niet mee te werken en werd een tweede 10 minuten geschorst. Bij terugkomst zeiden D66 en PvdA de vergadering te willen verlaten, vanwege hun gevoel monddood te worden gemaakt. “Je kan als oppositiepartij zo nooit wat inbrengen,” zei Hans Pelle (PvdA). OBL sloot zich aan bij de oppositie. GroenLinks gaf in een soortgelijk betoog aan wat ze ervan vonden, maar dat ze het belang te groot vonden om weg te gaan. “We hebben het altijd over de sfeer in de raad en minder coalitie-oppositie, deze actie draagt daar niet aan bij,” aldus Andra Weg. Het was Hans Boxem van de VVD die gehoor gaf aan de oproep van Weg: “Dit kan niet de bedoeling zijn van samen besturen, laten we de motie gewoon bespreken.” Een sterk staaltje poppenkast van de betrokken partijen, waarmee het eerste uur van de vergadering verloren ging.

Opvallend in de vergadering was het optreden van OBL. Normaal een partij die zich opstelt als een soort lokale VVD met oog voor de agrariër en ruimte voor ondernemen, volgde nu opvallend vaak de mening van D66 en PvdA, zelfs als dit niet overeenkwam met hun partijprogramma.Er werd gisterenavond slechts één agendapunt behandeld, waar nog drie schorsingen volgde van respectievelijk 10 en twee keer vijf minuten. De cliffhanger waarmee de aflevering eindigde, was het voorstel van de burgemeester om nog één agendapunt te behandelen en de vergadering daarmee te verlengen tot 23:30 uur. De eerste ronde stemde de raad in. Han Boer (D66) wilde niet doorgaan en sprak Weg erop aan dat zij dat wel wilde. De burgemeester hakte de knoop door: “als we zo gaan beginnen, schors is de vergadering tot morgenavond. Fijne avond.” Daarmee was deel 1 afgerond. De motie omtrent de windmolens komt vanavond aan het bot. Inmiddels ligt er een raadbrief (binnengekomen gisterenmiddag), waarin staat dat het college een pas op de plaats maakt. Samengevat staat er dat er opnieuw wordt gekeken naar de situatie in zijn totaliteit, de rol van de gemeente en de wensen van de inwoners. De motie over het windpark Avinsktuw lijkt daarmee voor nu niet nodig. De initiatiefnemers van het windpark kunnen ondertussen even van een schorsing gebruik maken.

Deel dit artikel:

5 gedachten over “En de televisiering gaat naar… de raad van Berkelland”

  1. Zo zie je maar weer de partijen die nu zitting hebben in Bekelland zitten er niet voor de burger.
    Ze zijn gekozen op hun mooie beloftes maar als ze er eenmaal zitten dan maken ze er een potje van.
    Gisteravond weer een circus voorstelling.

  2. Tegen Windmolenpark Neede

    Valt mij op dat van de leden van de coalitie er maar 1 in het overlast gebeid woont, de rest woont er buiten, zegt al genoeg.
    Laat de Needenaren er maar last van hebben.
    En dat is dan een partij die zich gemeentebelangen noemt, EIGENbelangen zou een betere naam zijn.
    Wie ooit nog op, CDA, VVD of Gemeentebelangen stemt die heeft een behoorlijke klap van de molen gehad.

  3. Motie verworpen met 18 tegen 6! Walgelijk, de noodkreet van duizenden inwoners gewoon negeren. Waarom zitten ze daar eigenlijk, ik dacht voor de inwoners maar dat vergeten ze op het moment dat ze op die plek zitten. Afstraffen bij de volgende verkiezingen. Zelf hebben ze er geen last van, geen waardevermindering, geen slagschaduw, helemaal niets. Maar wij wel, volksverlakkerij is het.

  4. Kan er gekeken worden naar een windmolen -ontwikkeling
    voor minder geluidsoverlast? Een voorbeeld komt uit de
    helicopter industrie “Heliflight” Twee rotoren die tegen
    elkaar in draaien.

  5. Het is maar goed dat er sterke oppositiepartijen in de Berkellandse raad zitten als D66, PvdA en OBL anders zijn wij inwoners van Berkelland mooi overgeleverd aan de machtspolitiek van de coalitiepartijen VVD, CDA en GB. Het was een beschamende vertoning over de behandeling van een motie over windmolens. Een onderwerp dat bij vele inwoners veel onrust en onzekerheid veroorzaakt! Coalitiepartijen wat slaan jullie hier de plank volkomen mis met het in eerste instantie niet willen behandelen van deze motie en wat laten jullie hier de inwoners in de kou staan. Dat het Berkellandse college vlak voor de vergadering komt met een raadsbrief om het RODE beleid bij te stellen lijkt op een zorgvuldig bedachte timing! De prijs van de Televisiering gaat naar de oppositiepartijen!

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven