Gratis mondkapjes voor minima in Berkelland

BERKELLAND – Mondkapjes dragen wordt dringend geadviseerd door het kabinet, totdat het landelijk is geregeld dat dit verplicht is. Betsy Wormgoor (PvdA Berkelland) vindt dat minima tegemoet gekomen moeten worden door het uitgeven van gratis mondkapjes en kwam in de raad van 15 oktober (de derde (!) vergadering op rij) met een motie. In de Tweede Kamer is eenzelfde soort motie aangenomen, maar volgens Wormgoor komt de uitvoering van die motie te laat.

De PvdA vindt het belangrijk dat ook zij die geen geld hebben voor mondkapjes, mee kunnen doen in de samenleving. Om een pijnlijke discussie te voorkomen met een persoon die een mondkapje niet kan betalen op een plek waar men geacht wordt er een te dragen, stelt de partij voor om de kapjes gratis beschikbaar te stellen.

Het CDA en GB voelde er vooralsnog niks voor, doordat signalen ontbreken dat er behoefte is aan deze motie. GroenLinks noemde de motie sympathiek, maar had één bezwaar: “wegwerpmondkapjes verstoren milieu en dier. Dat mist in de motie,” zegt Leo Morren.

In reactie gaf de burgemeester in zijn eerste termijn aan sociaal ondernemerschap toe te juichen, hij heeft mooie initiatieven gezien in Berkelland. Indien er signalen komen dat mondkapjes nodig zijn bij de minima, worden de mondkapjes meegenomen in de reguliere armoedelijn.

Hans Boxem van de VVD kwam met een amendement, waarin de gemeente intermediair zou zijn tussen vrijwilligers die mondkapjes maken en de mensen die de mondkapjes nodig hebben. Vervolgens ontstond er een discussie over of dit wel of niet verstandig is en wie dan zo’n taak uit behoort te voeren. De voedselbank was een geopperde mogelijkheid.

Ongebruikelijk interrumpeerde de burgemeester de vergadering om wat geïrriteerd te zeggen dat hij de motie wel aan zou nemen, om een politieke discussie te voorkomen. “Ik had niet verwacht dat we zo lang zouden debatteren over dit onderwerp. Laten we de crisis managen. Ik neem de motie over, zodat we deze discussie kunnen stoppen.”

Deel dit artikel:

5 gedachten over “Gratis mondkapjes voor minima in Berkelland”

  1. Wat omslachtig dit allemaal. Typisch Nederland.

    Zorg gewoon als overheid dat je volk gezond is en regel dit via de zorgverzekeraar. Stort grof gerekend 5 x 18 miljoen dus 90 miljoen aan de zorgverzekeraars en dan heeft iedereen 50 mondkapjes, als je ze ten minste bij de Dirk koopt en niet als mij bij de Minibo, waar ze €15,00 kosten.

  2. Of iedereen of niemand. Iemand die hard werkt en geld verdiend moet dus maar boeten dat ze werken. Het is te gek voor woorden. Kom zelf maar is met geld uit de mouwen. Als gemeente wil dat iedereen mondkapjes draagt. Moeten ze ervoor zorgen dat iedereen ze heeft. Ongeacht inkomen of niet!!!!!

  3. Als ze het verplicht willen stellen, laten ze dan ook regelen dat er mondkapjes liggen . Gratis . Nu wordt de hardwerkende burger weer de dupe van deze regeling.

  4. Ik vind MMensen met aow hebben er ook recht op toch die hebben toch maar mooi 50 jaar gewerkt mijn man moest zijn pensioen op eten omdat hij met pre pensioen moest om de jongeren aan een baan te helpen dus wij mogen dan ook wel gratis mondkapjes eigenlijk iedereen

  5. In Duitsland zijn ze bij een tankstation buiten gratis verkrijgbaar omdat het binnen verplicht is . Wat doet de CDA & GB moeilijk …..stelletje kniepers !

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven