Column Monique Weiden: Corona deel 2

BELTRUM – We ontkomen er niet aan; elke dag geconfronteerd te worden met het corona virus. De maatregelen liegen er niet om en het virus heeft ons in zijn macht. De horeca ligt plat, jongeren beginnen overlast te bezorgen omdat ze geen “vertier” meer hebben buiten de deur en dreigen te ontsporen. En laten we de zorg niet vergeten want die draait overuren.

Men maakt zich zorgen om Schiphol, want Schiphol mag niet failliet gaan, teveel banen staan op het spel, een miljarden bedrijf, Neerlands trots. Er wordt zelfs een serie over gemaakt wat natuurlijk weer goed is voor de kijkcijfers. Want laten we eerlijk zijn, leedvermaak is nog steeds het beste vermaak.
We maken ons zorgen dat we niet meer kunnen vliegen naar verre oorden tegen bodem prijzen….moet hier dan ook niet eens verandering in komen, met het oog op vervuiling, maar ook met het oog op besmettingen van allerlei enge ziektes?
Maar beste lezers, maken wij ons ook zorgen om heel veel verborgen en stil leed binnen heel veel Nederlandse agrarische bedrijven die om dreigen te vallen?

Waar het een half jaar geleden bijna een doodsonde was als je niet zonder beschermende handschoenen en 1 ½ meter afstand je boodschappen deed in de supermarkt, lijkt het nu een doodsonde als je de supermarkt binnen loopt zonder mondkap. Wat gebeurt er in onze o zo mooie samenleving. We hollen met zijn allen, als kuddedieren, achter de regering aan en volgen netjes de maatregelen op. Daar waar politici het niet zo nauw lijken te nemen met dezelfde maatregelen, en zelfs onze koning in zijn privéjet stapt om met zijn gezin vakantie te gaan vieren in het buitenland! Een beweging die door onze regering sterk afgeraden wordt voor de “normaal gerespecteerde” burger.

Wat gebeurt er toch in ons kikkerlandje? Lijken we door te draaien met zijn allen?
Daar waar de burger een dikke bekeuring op zijn of haar mat kan verwachten voor de maatregelen die niet opgevolgd worden, komt de politici ervan af met “sorry”. Welk teken geven ze af? Moeten juist deze mensen niet het juiste voorbeeld geven? Moeten juist deze mensen niet 10 keer nadenken voor ze een stap zetten?
Het blijft voor mij 1 groot vraagteken waar we met zijn allen in zijn terecht gekomen. Het lijkt inderdaad wel iets van DE WERELD DRAAIT DOOR.
Gelukkig leven we nog wel steeds in een vrij land (!?) waar we uit mogen komen voor onze mening (hoop ik in elk geval) en nemen ze het mij niet kwalijk dat ik mijn zorgen hier zo neer zet…normaal gesproken heb ik het vrij luchtig over koetjes en kalfjes maar er leven ook hier veel zorgen, en die mag je best eens uiten denk ik!

Onze boerderij blijft overeind staan en we knokken voor onze toekomst. Want ook al heeft corona ons in zijn macht, onze minister van landbouw mevrouw Carola Schouten blijft dingen verzinnen om stikstof te winnen. En ook hier worden fouten gemaakt en komt een minister van landbouw ervan af met “sorry”. We kijken om ons heen als veehouders en zien nu ook in onze eigen omgeving de ene na de andere veehouderij omvallen als een blokkendoos. De rek is eruit, collega’s zien het niet meer zitten, raken burn out, zijn de regeltjes zat en geven de brui eraan. Familiebedrijven die al eeuwenlang in bezit zijn worden opgeslokt door investeerders of komen leeg te staan.

Wat gebeurt er met ons voedsel? Het zeer hoog aangeschreven voedsel wat we in Nederland produceren. Komt dit straks allemaal uit het buitenland? Uit het buitenland waar de kwaliteit normen niet zo hoog zijn?
Het is nu vaak al zo dat het hoog aangeschreven Nederlands product via de export naar het buitenland verdwijnt, en de mindere producten naar Nederland komen. Vreemde wereld leven we nietwaar? Kijk maar eens om je heen als je weer je boodschappen doet, en kijk eens goed op de etiketten naar het land van herkomst. Je zult ervan schrikken!
Een oplossing heb ik er helaas niet voor. Het is voor mij heel gemakkelijk te zeggen dat we met elkaar moeten veranderen, want alleen SAMEN kunnen we corona aan maar ook alleen SAMEN kunnen we zorgen dat we eerlijke producten uit eigen land kunnen blijven eten. Maar houdt een doorsnee burger/consument zich hiermee bezig? Dat is de vraag wat ik mij steeds meer afvraag…
Blijf gezond en zorg goed voor elkaar!
@Monique

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven