Berkelland loopt niet warm voor vuurwerkverbod

BERKELLAND – Commissielid Rick Hulshof van GroenLinks kwam op dinsdag 5 januari, tijdens de commissie Bestuur en Sociaal Domein, met een relaas over een vuurwerkverbod. Hulshof vindt dat het vuurwerkverbod tijdens de afgelopen jaarwisseling in de complete lockdown erg goed is bevallen. Minder slachtoffers, minder schade aan openbaar straatmeubilair en minder inzet van de hulpdiensten. Wat Hulshof betreft zal Joost van Oostrum namens de Gemeente Berkelland moeten pleiten voor een landelijk vuurwerkverbod, lukt dit niet, dan vindt Hulshof dat de Gemeente Berkelland een lokaal vuurwerkverbod moet invoeren.

De afgelopen dagen vroegen wij de volgers van Nieuws uit Berkelland om hun mening. Vele honderden inwoners hebben gestemd en gereageerd. Meer dan 80% ziet het voorstel van Hulshof niet zitten. In Berkelland hechten we grote waarde aan onze tradities en het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling is er daar een van, zo kan de conclusie zijn na het lezen van de vele reactie op de facebookpagina van Nieuws uit Berkelland. Het CDA heeft inmiddels gereageerd en aangegeven tegen een vuurwerkverbod te zijn zoals Hulshof dat voorstelt. Bij monde van commissielid Thijs Luiken laten de christendemocraten weten “Wij zijn trots op onze tradities en onze cultuur en doen alles wat we kunnen om deze te behouden”. Luiken benadrukt daarbij dat het hier niet alleen om het afsteken van vuurwerk gaat, maar dat het CDA hiermee de tradities en culturele waarden in de breedste zin van het woord bedoeld. Denk hierbij ook aan paasvuren, houtkachels, carbid schieten, midwinterhoorn blazen, schuttersfeesten, carnavalsoptochten, bloemencorso, buurtfeesten, huldigingen, jubilea, volksfeesten, kermissen en alle andere festiviteiten in onze prachtige gemeente”.

Ondanks dat het overgrote deel van Berkelland een vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling totaal niet ziet zitten, zien we wel veel reacties van mensen die zich groen en geel ergeren aan het veelvuldig afsteken van zwaar vuurwerken in de maanden oktober, november en december. Een vuurwerkverbod zal dit echter niet tegengaan. Veel mensen zullen wellicht niet weten om welk “soort” vuurwerk het gaat als men het heeft over “vuurwerkverbod”. Daarom hieronder een toelichting:

Er zijn 4 soorten vuurwerk verdeeld in categorieën:
F1 = Fop & scherts denk hierbij aan de sterretje en trektouwtjes.
F2 = Licht consumentenvuurwerk wat men bij de lokale detailhandel en fietsenwinkel kan kopen. Dit zijn de fonteinen, en familiepakketten. In deze categorie zijn per December 2020 de kinderrotjes en pijltjes al verboden.
F3 = Verboden in Nederland en te koop bij onze buren in Duitsland en België.
F4 = Professioneel vuurwerk verboden voor particulier gebruik en komt met name oost Europa. Denk hierbij aan Shells, Cobra’s, en de vervelende zware knallen die je vanaf Oktober hoort.

De wet verteld ons dat alléén op 31 december en 1 januari het lichte F2 vuurwerk aangestoken mag worden. De regel is een duidelijke: vuurwerk afsteken mag alleen op 31 december vanaf 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Steek je buiten deze tijden vuurwerk af, dan is dat strafbaar en riskeer je een boete van €100,-.

Samenvattend is het plan van Hulshof om dan ook het lichte F2 vuurwerk te verbieden voor de toegestane periode van 31 december en 1 januari vanaf 18.00 tot 02.00. Al het andere is namelijk al verboden.

“Enkel consequenties trekken uit cijfers tijdens een complete lockdown is ethisch niet handig en geeft een slecht signaal af. Dit zou hetzelfde zijn als conclusies trekken over mobiliteit en verminderde ongelukken in het verkeer tijdens een autoloze zondag. Dat is gewoon te simpel redeneren en moet je niet willen. Hierdoor doe je al die kinderen en volwassenen die zich keurig aan alle regels hebben gehouden te kort”. Zegt Luiken die verder de discussie wil voeren op de plek waar dit hoort, in de raadszaal. 

 

 

 

Deel dit artikel:

3 gedachten over “Berkelland loopt niet warm voor vuurwerkverbod”

  1. Het zou goed zijn als het CDA zich eens verdiept in wat tradities eigenlijk zijn. Vuurwerk zoals dat nu in Nederland massaal wordt afgestoken in december en januari bestaat enkele tientallen jaren, nog géén generatie! Dat kun je geen traditie noemen maar een gehypt (door commerciële belangen gevoerde) gebruik dat inspeelt op sensatiezucht.
    De schade aan/belasting van gezondheid, goederen van particulieren, ondernemers en overheden, belasting van het milieu (o.a. fijnstof etc.) worden niet betaald door de minderheid aan ‘lolmakers’. Snel verbieden dus als oplossing.

  2. Paul,

    Cultureel erfgoed is overal in onze samenleving aanwezig. Dat weet jij ook getuige je expertise. In onze musea, historische binnensteden en op het platteland. Maar ook in de bodem en onder water. En als immaterieel erfgoed in onze tradities, rituelen en verhalen. De overheid heeft de bescherming van het cultureel erfgoed geregeld in de Erfgoedwet die sinds juli 2016 geldt. Het zelf afsteken van vuurwerk zoals beschreven in de wet op 31 december is in 2015 officieel na een lange traditie startende in de 16e eeuw vastgelegd als immaterieel erfgoed. Wellicht eerst zelf even uw huiswerk op orde brengen voordat u anderen de maat neemt? Je reactie komt nogal ‘dommig’ over zo.

  3. Zwaardere straffen op F3 en F4, dat helpt alleen. €1000,00 als je het bij je hebt, €2.500,00 wanneer je betrapt word dat je het bij je hebt. Mocht je gewond raken door dit soort vuurwerk, gehele ziekenhuiskosten op de persoon zelf verhalen.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven