Berkelland loopt niet warm voor vuurwerkverbod

Door Redactie op 12-01-2021

BERKELLAND – Commissielid Rick Hulshof van GroenLinks kwam op dinsdag 5 januari, tijdens de commissie Bestuur en Sociaal Domein, met een relaas over een vuurwerkverbod. Hulshof vindt dat het vuurwerkverbod tijdens de afgelopen jaarwisseling in de complete lockdown erg goed is bevallen. Minder slachtoffers, minder schade aan openbaar straatmeubilair en minder inzet van de hulpdiensten. Wat Hulshof betreft zal Joost van Oostrum namens de Gemeente Berkelland moeten pleiten voor een landelijk vuurwerkverbod, lukt dit niet, dan vindt Hulshof dat de Gemeente Berkelland een lokaal vuurwerkverbod moet invoeren.

De afgelopen dagen vroegen wij de volgers van Nieuws uit Berkelland om hun mening. Vele honderden inwoners hebben gestemd en gereageerd. Meer dan 80% ziet het voorstel van Hulshof niet zitten. In Berkelland hechten we grote waarde aan onze tradities en het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling is er daar een van, zo kan de conclusie zijn na het lezen van de vele reactie op de facebookpagina van Nieuws uit Berkelland. Het CDA heeft inmiddels gereageerd en aangegeven tegen een vuurwerkverbod te zijn zoals Hulshof dat voorstelt. Bij monde van commissielid Thijs Luiken laten de christendemocraten weten “Wij zijn trots op onze tradities en onze cultuur en doen alles wat we kunnen om deze te behouden”. Luiken benadrukt daarbij dat het hier niet alleen om het afsteken van vuurwerk gaat, maar dat het CDA hiermee de tradities en culturele waarden in de breedste zin van het woord bedoeld. Denk hierbij ook aan paasvuren, houtkachels, carbid schieten, midwinterhoorn blazen, schuttersfeesten, carnavalsoptochten, bloemencorso, buurtfeesten, huldigingen, jubilea, volksfeesten, kermissen en alle andere festiviteiten in onze prachtige gemeente”.

Ondanks dat het overgrote deel van Berkelland een vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling totaal niet ziet zitten, zien we wel veel reacties van mensen die zich groen en geel ergeren aan het veelvuldig afsteken van zwaar vuurwerken in de maanden oktober, november en december. Een vuurwerkverbod zal dit echter niet tegengaan. Veel mensen zullen wellicht niet weten om welk “soort” vuurwerk het gaat als men het heeft over “vuurwerkverbod”. Daarom hieronder een toelichting:

Er zijn 4 soorten vuurwerk verdeeld in categorieën:
F1 = Fop & scherts denk hierbij aan de sterretje en trektouwtjes.
F2 = Licht consumentenvuurwerk wat men bij de lokale detailhandel en fietsenwinkel kan kopen. Dit zijn de fonteinen, en familiepakketten. In deze categorie zijn per December 2020 de kinderrotjes en pijltjes al verboden.
F3 = Verboden in Nederland en te koop bij onze buren in Duitsland en België.
F4 = Professioneel vuurwerk verboden voor particulier gebruik en komt met name oost Europa. Denk hierbij aan Shells, Cobra’s, en de vervelende zware knallen die je vanaf Oktober hoort.

De wet verteld ons dat alléén op 31 december en 1 januari het lichte F2 vuurwerk aangestoken mag worden. De regel is een duidelijke: vuurwerk afsteken mag alleen op 31 december vanaf 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Steek je buiten deze tijden vuurwerk af, dan is dat strafbaar en riskeer je een boete van €100,-.

Samenvattend is het plan van Hulshof om dan ook het lichte F2 vuurwerk te verbieden voor de toegestane periode van 31 december en 1 januari vanaf 18.00 tot 02.00. Al het andere is namelijk al verboden.

“Enkel consequenties trekken uit cijfers tijdens een complete lockdown is ethisch niet handig en geeft een slecht signaal af. Dit zou hetzelfde zijn als conclusies trekken over mobiliteit en verminderde ongelukken in het verkeer tijdens een autoloze zondag. Dat is gewoon te simpel redeneren en moet je niet willen. Hierdoor doe je al die kinderen en volwassenen die zich keurig aan alle regels hebben gehouden te kort”. Zegt Luiken die verder de discussie wil voeren op de plek waar dit hoort, in de raadszaal. 

 

 

 

Reacties

Het zou goed zijn als het CDA zich eens verdiept in wat tradities eigenlijk zijn. Vuurwerk zoals dat nu in Nederland massaal wordt afgestoken in december en januari bestaat enkele tientallen jaren, nog géén generatie! Dat kun je geen traditie noemen maar een gehypt (door commerciële belangen gevoerde) gebruik dat inspeelt op sensatiezucht.
De schade aan/belasting van gezondheid, goederen van particulieren, ondernemers en overheden, belasting van het milieu (o.a. fijnstof etc.) worden niet betaald door de minderheid aan ‘lolmakers’. Snel verbieden dus als oplossing.

Paul Knuvers | 12-01-21 | 19:28

Paul,

Cultureel erfgoed is overal in onze samenleving aanwezig. Dat weet jij ook getuige je expertise. In onze musea, historische binnensteden en op het platteland. Maar ook in de bodem en onder water. En als immaterieel erfgoed in onze tradities, rituelen en verhalen. De overheid heeft de bescherming van het cultureel erfgoed geregeld in de Erfgoedwet die sinds juli 2016 geldt. Het zelf afsteken van vuurwerk zoals beschreven in de wet op 31 december is in 2015 officieel na een lange traditie startende in de 16e eeuw vastgelegd als immaterieel erfgoed. Wellicht eerst zelf even uw huiswerk op orde brengen voordat u anderen de maat neemt? Je reactie komt nogal ‘dommig’ over zo.

H. Jansen | 12-01-21 | 20:28

Zwaardere straffen op F3 en F4, dat helpt alleen. €1000,00 als je het bij je hebt, €2.500,00 wanneer je betrapt word dat je het bij je hebt. Mocht je gewond raken door dit soort vuurwerk, gehele ziekenhuiskosten op de persoon zelf verhalen.

Aap Noot Mies | 12-01-21 | 20:43

Copyright © 2021 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Containers op een rijtje geeft ruimte op de stoep
BERKELLAND - De situatie in deze cartoon is voor sommige inwoners van Berkelland realiteit. Zij kunnen moeilijk de stoep op omdat bijvoorbeeld contai......
Lees verder »

Nieuwe docent Portretschilderen bij Kunstkring Ruurlo
RUURLO – Op zaterdag 12 juni biedt KunstKring Ruurlo een workshop-dag aan waarop kennisgemaakt kan worden met de nieuwe docent Portretschilderen Teod......
Lees verder »

Digitheek nieuw onderdeel van Bibliotheek
BERKELLAND - De Bibliotheek Oost-Achterhoek gaat haar dienstverlening uitbreiden met een Digitheek. In de Digitheek kunnen korte workshops op digitaa......
Lees verder »

Irene van der Aart te gast in Lichtenvoordse bieb
BERKELLAND  – Donderdag 17 juni a.s. zal Irene van der Aart, schrijfster, theatermaker en columniste van de Gelderlander, haar opwachting maken ......
Lees verder »

Rabarbara geeft online schrijfraad
BERKELLAND – Donderdagochtend 20 mei verzorgt Barbara Pavinati online schrijfspreekuren. Iedereen die verhalen, poëzie of zelfs boeken schrijft is va......
Lees verder »

De Zwarte Cross Talententuin verdiept en verbreedt met nieuwe talenten én nieuwe disciplines
ACHTERHIOEK - Beeldend kunstenares Maudy Alferink, wegracer Jeffrey Buis, mountainbiker Annemoon van Dienst, inline skater Stefan Selders en snowboar......
Lees verder »

Gezocht: local talent uit Berkelland 14-27 jaar
BERKELLAND - Ken jij  jongeren tussen de 14-27 jaar die houden van dans, theater, muziek, presenteren, fashion of anderen helpen? Of ken je jong......
Lees verder »

Dauwzwemmen in Ruurlo
RUURLO - Op 13 mei, Hemelvaartsdag,  kun je in Zwembad De Meene in Ruurlo dauwzwemmen.  Je kunt dan zwemmen vanaf 06:00 uur, let op je dien......
Lees verder »

Onderzoek behoefte binnensportaccommodaties en samenwerkingen van start met ‘Binnensport Eibergen beweegt mee!’
EIBERGEN - Wat is met het oog op de toekomst in Eibergen nodig om te kunnen blijven (binnen)sporten en te bewegen? En welke samenwerkingen tussen ver......
Lees verder »

Aanvragen eenmalige subsidie corona kan nog tot 12 mei
BERKELLAND - De eenmalige bijdrage voor horecabedrijven, niet-essentiële winkels, contactberoepen, sportscholen en verenigingen en stichtingen op het......
Lees verder »

Onderzoek naar netcongestie in de Achterhoek
ACHTERHOEK - In opdracht van provincie Gelderland wordt onderzocht welke concrete en innovatieve oplossingen er zijn om ondanks de volle netten toch ......
Lees verder »

Statiegeldactie voor jeugdevenement bij v.v. Ruurlo
RUURLO - Samen met supermarkt Coop Ruurlo zamelt voetbalvereniging Ruurlo tot 1 juni statiegeldflessen in. De opbrengst is voor het jeugdevenement ti......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen Dummelig
NEEDE - An `t woord dummelig mos ik denken toen Rutte zich noa een wekke al neet mear kon herinneren wat e zeg had. Vrogger heb ik in `t mooie Reurle......
Lees verder »

Fratsen wetten en regels
NEEDE - Wetten en regels wurdt in disse tied sneller an e past as ooit te veuren. Veural degene die `t veur `t zeggen hebt past constant de regels en ......
Lees verder »

Fratsen aparte dinge
NEEDE - In disse wondere aparte tied van beparkingen hebt wij ok allemoale iets mear tied um te leazen. As ie vulle least wurd ie vanzelf ok luk wieze......
Lees verder »

Fratsen gelukkig
NEEDE - Gelukkig moar `t nieuwe joar kump deran, 2020 was achterof eigenlijk `n joar vol gemas. Deur `t virus kwam onze dagelijkse gang van zaken behe......
Lees verder »

NUB TV

Bernard Vreemann van Café De Ruif: “Ik weet niet of deze versoepelingen wel rendabel voor ons zijn”


NEEDE – De horeca mag na maanden weer een klein beetje open, maar de kasteleins lopen nog niet de polonaise. Wij spraken Bernard Vreemann van Café de Ruif direct na de persconferentie van premier Mark Rutte. “Rutte doet net of hij een hele hand geeft, maar hij geeft maar een vingertopje. De horeca in de steden hebben dagtoerisme, dus die hebben hier zeker wat aan, maar hier in de Achterhoek is dat helemaal niet ht geval. Iedereen werkt hier doorgaans tot 17.00 uur en dan moeten wij om 18.00 uur alweer dicht. Ik heb geen idee of dit voor ons rendabel is”. Laat Bernard weten. Veel horeca ondernemers zijn het met de Needse kastelein eens. Misset Horeca schrijft “Dit is geen versoepeling, maar een vernedering”. Collega Valentijn ter Braack van Café Vally’s is het met hem eens, “In de weekenden is voor ons 12.00 tot 18.00 uur te doen, door de weeks absoluut niet. En met deze regels moeten we wederom politieagent spelen”. Valentijn en Bernard nodigen Mark Rutte van harte uit om in Neede te komen kijken hoe deze regels in de praktijk zullen gaan werken.

Bernard is niet bang voor een nieuwe volledige sluiting. “Nee dat is maatschappelijk helemaal niet te verantwoorden, dan hadden we beter een paar weken kunnen wachten en dan alles volledig open gooien”. Hij is ook blij dat de fieldlabs festivals niet door gaan “Zelf ben ik festival gek, maar dit klopte gewoon niet. Festivals met 10.000 man terwijl wij als kroegeigenaren in vergelijking helemaal niets mogen”. 

Uit de krant

Bevrijd je computer
EIBERGEN - Helaas kun je niet oneindig je foto’s en documenten op je computer blijven opslaan. De opslagschijf is een keer vol, maar gelukkig zijn da......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Taza Borculo
 Nieuws uit Berkelland helpt Taza Borculo BORCULO - Het zal voor veel mensen een rustige jaarwisseling worden. In alle opzichten anders dan anders. E......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Proeflokaal01
Nieuws uit Berkelland helpt: Proeflokaal01 Net als met Kerst zullen wij weer heerlijke borrelplankjes voor jullie bereiden voor Oudejaarsdag! Een heer......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Ten Haken Foodservice
Nieuws uit Berkelland helpt: Ten Haken Foodservice NEEDE - Wij verkopen op 31 december aan de Borculoseweg ( bij het ijzeren hek naast de AH) oliebol......
Lees verder »

Online Muziekbingo bij De Klok in Eibergen
EIBERGEN - In deze rare tijden is het voor ondernemers erg belangrijk om creatief te zijn. Ook vele ondernemers uit Eibergen komen met leuke en uniek......
Lees verder »