Berkelland ageert tegen opslag kernafval

BERKELLAND – De gemeenteraad van Berkelland heeft zich unaniem achter een petitie tegen de ondergrondse opslag van kernafval in de Duitse grensregio geschaard. De lokale fracties van PvdA, D66 en GroenLinks dienden daarvoor met succes een motie in. De Duitse regering onderzoekt de mogelijkheden voor de opslag van kernafval in ondergrondse zoutkoepels. Daarvoor zijn plaatsen in de grensregio’s van de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland aangewezen als kansrijk. In de Achterhoek gaat het om een groot deel van het grensgebied, onder meer in Kreis Borken en Kreis Kleef. De drie bovengenoemde partijen stelden tijdens de raadsvergadering dat het college onder meer met Rijk en provincie moet optrekken om een signaal af te geven aan de Duitse regering. “Zo van: wij zijn er ook nog! Wat vinden de buren er van als je zoiets in de grond stopt”, zegt Hans Pelle van de PvdA Berkelland.

De motie werd omarmd, al maakt de VVD wel een voorbehoud: mocht worden aangetoond dat de opslag ‘onomstotelijk’ veilig is, dat ze dan hun beslissing mogelijk heroverwegen. “Het is een goed signaal”, reageerde burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland. Hij wees op de eventuele beleidsverandering in de Duitse buurgemeente Borken waar momenteel kernafval bovengronds wordt opgeslagen. “In Ahaus zou het gaan om een tijdelijke opslag, dan moet je dat niet veranderen.”

Aardbeving
De Berkellandse raad ondersteunt dus de petitie, die een initiatief is van Staten- en raadsleden van PvdA, GroenLinks en SP uit het hele land. Pelle kreeg van elf gemeenteraden uit het noorden al het verzoek de tekst van de motie op te sturen, zodat ze die ook kunnen indienen. “Partijen mogen met mij contact opnemen”, zegt Pelle, die zich zorgen maakt over de ondergrondse opslag. “Stel dat er in Groningen bij de Duitse grens weer een aardbeving komt, dan is het beter het kernafval bovengronds op te slaan, want dan kun je er tenminste bij.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Regio 8, Antenne Niederrhein en RN7.

Foto: REGIO8

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Berkelland ageert tegen opslag kernafval”

  1. Voor je het weet zetten ze naast zonnepark en xxl windmolens ook nog wel een kerncentrale bij de avinkstuw. De berkel zorgt voor de koeling van de centrale en het afval mooi opslaan vlak over de grens, kort transport..

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven