Gemeenschapsraad Neede neemt standpunt inzake windturbines in

NEEDE – De Gemeenschapsraad Neede (GRN) heeft zich uitgesproken inzake het plaatsen van windturbines. In zijn notitie van februari trekt de raad een ‘Ja, tenzij..-conclusie’. De GRN is niet tegen windturbines, maar vindt wel dat ze aan strengere maatwerkeisen moeten voldoen die verder gaan dan de huidige ‘nogal slordige eisen van het Activiteitenbesluit’. Maatwerkeisen zijn bijvoorbeeld 35 Db gevel geluid in plaats van 41 Db, uitsluiting van slagschaduw en een Lmax-norm (een norm voor maximale geluidsbelasting) die wel handhaafbaar is.

De notitie behandelt vier thema’s rondom windturbines: gezondheidseffecten, effecten op het kleinschalige Achterhoekse coulisselandschap, participatie en juridische aspecten. Wat betreft het coulisselandschap is de GRN van mening dat het landschap mogelijkheden, maar ook beperkingen biedt voor inpassing van windturbines. Het gaat daarbij om maatvoering, schaal en beleving. Maatvoering heeft met waarneming en beleving te maken en moet ook afgezet worden tegenover de schaal van het landschap. Het kleinschalige coulisselandschap is zonder aanpassingen niet geschikt voor grote windturbines. De GRN bepleit hier voor het ‘verstoppen van turbines achter beplanting’, gezichtsbeperking op turbines door bijvoorbeeld het planten van bomen en houtwallen. Het advies is gebaseerd op de aanbevelingen uit 2017 van bij de MER betrokken adviseurs over de inpassing van windturbines in het landschap. (www.toets-online.nl/landschap-voor-de-wind). Deze aanbevelingen zijn vertaald naar de situatie in Berkelland.

Windhandel
De GRN zet vraagtekens bij de uitvoering van het participatieproces door de initiatiefnemers van het Avinkstuwplan. De gehanteerde strategie voldoet volgens de GRN niet of onvoldoende aan de proces-participatie zoals in het RODE-plan opgesteld. Het is teveel gericht op overlegresultaat met direct omwonenden. Met name als het om windturbines gaat, ziet de raad valkuilen, bijvoorbeeld in geval van een grote groep tegenstanders die in het besluitproces niet meegewogen wordt. De GRN wil dan ook een rol spelen in het participatieproces, als toehoorder, aanjager en adviseur. Verder wil de raad dat zijn mening wordt gehoord en wil de raad deel uitmaken van het besluitproces. Ook wat betreft de financiële participatie zet de GRN zijn vraagtekens. De business case is te rooskleurig voor wat betreft de opbrengsten en met onverwachte tegenvallers in de kosten wordt onvoldoende gerekend. Gewezen wordt in dit verband op het gevaar van ‘windhandel’.

Onder gezondheidsklachten verstaat de GRN geluids- en lichtklachten. Gemeten aan de wettelijke bepalingen rondom geluidshinder bij windturbines, concludeert de GRN dat geluidshinder voor nabijgelegen woningen ernstig zal zijn. Volgens een berekening van TNO zal bij een geluidsbelasting van maximaal 48Db tenminste 9% van de omwonenden last hebben. Gezien het verband tussen geluidsdruk en afstand tot de bron, pleit de GRN voor óf minder geluid óf een grotere afstand tot de bron. Bovendien moet de gemeente praktische handvatten aanreiken voor handhaving op geluid. Deze handvatten moeten bovendien niet van een jaargemiddelde uitgaan. Lichthinder ontstaat door slagschaduw. De bestaande eisen voor windturbines zijn volgens de GRN te beperkt omdat het alleen om licht gaat dat direct op de woningen valt. Verder zijn bedrijfsgebouwen uitgesloten. Het standpunt van de GRN is dat de gemeente lichthinder 100% moet tegengaan, bijvoorbeeld door stilstandtijden te bepalen.

Raad van State gaat voorbij aan Europees recht
In bijlage 4 van zijn notitie haalt de GRN de juridische complicaties aan van windmolens. Gewezen wordt hier expliciet op de rol van de Raad van State die stelselmatig gezondheidsbezwaren als gevolg van plaatsing van windturbines afwijst met de standaardzin: ‘betoog faalt’. De Raad van State baseert zich namelijk uitsluitend op: Kennisbericht geluid van windturbines dat in 2015 werd opgesteld door RIVM, GGD, ECN en de Rijksuniversiteit Groningen. Hierbij gaat de RvS voorbij aan dwingend Europees recht. Het Europese Hof wijst in zijn regelgeving op toetsing van gezondheidsklachten, maar blijkbaar wordt dit in ons land genegeerd.

De notitie is te downloaden vanaf de site van de GRN.

 

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Gemeenschapsraad Neede neemt standpunt inzake windturbines in”

  1. Annie en de kids

    Goede zaak die windturbines, alhoewel het wel verouderd is. In vergelijking met de energie die wordt opgewekt in mijn favoriete horecagelegenheid Buurthuis Het Geschilde Tomaatje is dit wel een beetje ouderwets. De eigenaar heeft daar gewoon een stiekeme thorium kernfusie reactor in de kelderkast en maakt gebruik van restwarmte van de in de buurt gelegen wietplantages en methamfetaminelaboratoriums. Toch een mooie ontwikkeling. Groetjes van Annie en de kids

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven