Gemeenschapsraad Neede neemt standpunt inzake windturbines in

Door Redactie op 15-03-2021

NEEDE – De Gemeenschapsraad Neede (GRN) heeft zich uitgesproken inzake het plaatsen van windturbines. In zijn notitie van februari trekt de raad een ‘Ja, tenzij..-conclusie’. De GRN is niet tegen windturbines, maar vindt wel dat ze aan strengere maatwerkeisen moeten voldoen die verder gaan dan de huidige ‘nogal slordige eisen van het Activiteitenbesluit’. Maatwerkeisen zijn bijvoorbeeld 35 Db gevel geluid in plaats van 41 Db, uitsluiting van slagschaduw en een Lmax-norm (een norm voor maximale geluidsbelasting) die wel handhaafbaar is.

De notitie behandelt vier thema’s rondom windturbines: gezondheidseffecten, effecten op het kleinschalige Achterhoekse coulisselandschap, participatie en juridische aspecten. Wat betreft het coulisselandschap is de GRN van mening dat het landschap mogelijkheden, maar ook beperkingen biedt voor inpassing van windturbines. Het gaat daarbij om maatvoering, schaal en beleving. Maatvoering heeft met waarneming en beleving te maken en moet ook afgezet worden tegenover de schaal van het landschap. Het kleinschalige coulisselandschap is zonder aanpassingen niet geschikt voor grote windturbines. De GRN bepleit hier voor het ‘verstoppen van turbines achter beplanting’, gezichtsbeperking op turbines door bijvoorbeeld het planten van bomen en houtwallen. Het advies is gebaseerd op de aanbevelingen uit 2017 van bij de MER betrokken adviseurs over de inpassing van windturbines in het landschap. (www.toets-online.nl/landschap-voor-de-wind). Deze aanbevelingen zijn vertaald naar de situatie in Berkelland.

Windhandel
De GRN zet vraagtekens bij de uitvoering van het participatieproces door de initiatiefnemers van het Avinkstuwplan. De gehanteerde strategie voldoet volgens de GRN niet of onvoldoende aan de proces-participatie zoals in het RODE-plan opgesteld. Het is teveel gericht op overlegresultaat met direct omwonenden. Met name als het om windturbines gaat, ziet de raad valkuilen, bijvoorbeeld in geval van een grote groep tegenstanders die in het besluitproces niet meegewogen wordt. De GRN wil dan ook een rol spelen in het participatieproces, als toehoorder, aanjager en adviseur. Verder wil de raad dat zijn mening wordt gehoord en wil de raad deel uitmaken van het besluitproces. Ook wat betreft de financiële participatie zet de GRN zijn vraagtekens. De business case is te rooskleurig voor wat betreft de opbrengsten en met onverwachte tegenvallers in de kosten wordt onvoldoende gerekend. Gewezen wordt in dit verband op het gevaar van ‘windhandel’.

Onder gezondheidsklachten verstaat de GRN geluids- en lichtklachten. Gemeten aan de wettelijke bepalingen rondom geluidshinder bij windturbines, concludeert de GRN dat geluidshinder voor nabijgelegen woningen ernstig zal zijn. Volgens een berekening van TNO zal bij een geluidsbelasting van maximaal 48Db tenminste 9% van de omwonenden last hebben. Gezien het verband tussen geluidsdruk en afstand tot de bron, pleit de GRN voor óf minder geluid óf een grotere afstand tot de bron. Bovendien moet de gemeente praktische handvatten aanreiken voor handhaving op geluid. Deze handvatten moeten bovendien niet van een jaargemiddelde uitgaan. Lichthinder ontstaat door slagschaduw. De bestaande eisen voor windturbines zijn volgens de GRN te beperkt omdat het alleen om licht gaat dat direct op de woningen valt. Verder zijn bedrijfsgebouwen uitgesloten. Het standpunt van de GRN is dat de gemeente lichthinder 100% moet tegengaan, bijvoorbeeld door stilstandtijden te bepalen.

Raad van State gaat voorbij aan Europees recht
In bijlage 4 van zijn notitie haalt de GRN de juridische complicaties aan van windmolens. Gewezen wordt hier expliciet op de rol van de Raad van State die stelselmatig gezondheidsbezwaren als gevolg van plaatsing van windturbines afwijst met de standaardzin: ‘betoog faalt’. De Raad van State baseert zich namelijk uitsluitend op: Kennisbericht geluid van windturbines dat in 2015 werd opgesteld door RIVM, GGD, ECN en de Rijksuniversiteit Groningen. Hierbij gaat de RvS voorbij aan dwingend Europees recht. Het Europese Hof wijst in zijn regelgeving op toetsing van gezondheidsklachten, maar blijkbaar wordt dit in ons land genegeerd.

De notitie is te downloaden vanaf de site van de GRN.

 

Reacties

Goede zaak die windturbines, alhoewel het wel verouderd is. In vergelijking met de energie die wordt opgewekt in mijn favoriete horecagelegenheid Buurthuis Het Geschilde Tomaatje is dit wel een beetje ouderwets. De eigenaar heeft daar gewoon een stiekeme thorium kernfusie reactor in de kelderkast en maakt gebruik van restwarmte van de in de buurt gelegen wietplantages en methamfetaminelaboratoriums. Toch een mooie ontwikkeling. Groetjes van Annie en de kids

Annie en de kids | 16-03-21 | 14:34

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

SKB behoort tot de ZorgkaartNederland Top 2022!
BERKELLAND - Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) behoort tot de ZorgkaartNederland Top 2022. De ZorgkaartNederland Top is een lijst van de 10 best......
Lees verder »

Rivierenland Radio
BERKELLAND - Ben je toe aan een ander geluid op je mobiel of autoradio? Stem dan eens af op Rivierenland Radio en laat je verrassen. Zeven dagen in d......
Lees verder »

Vanaf volgende week weer met de bus van Borculo naar Deventer
BORCULO - De nieuwe dienstregeling voor bussen en treinen in de Achterhoek gaat volgende week in. Vervoerder Arriva heeft verschillende tijden en rou......
Lees verder »

Column: Mijn prins in de witte Ford
NEEDE - Al eventjes woon ik als vrijgezel in Neede. Een prima plek om vanuit daar het date-leven van deze tijd te ontdekken. Helaas heeft de online z......
Lees verder »

Lynn Bouwmeester pakt 3e prijs
NEEDE - Op het dressuurconcours in Heeten is Lynn Bouwmeester afgelopen weekend gestart met haar paard Mon Chardonnay. Ze reden mee in de klasse L1 e......
Lees verder »

GSV’63 gaat oliebollen verkopen
GEESTEREN - Op zondag 11 december gaat GSV’63 weer oliebollen verkopen. “Na het succes en de goede smaak van vorige jaren ook dit jaar weer heerlijke......
Lees verder »

Marieke van Laarhoven-Lodeweges uit Ruurlo is als zelfstandig reisadviseur aangesloten bij reisbureauketen The Travel Club
RUURLO - Een vakantie boeken bij Marieke staat voor onbezorgd op reis gaan. Want als persoonlijke reisadviseur regelt de Ruurlose de vakantiereis van......
Lees verder »

Schuurman BZC thuis onderuit tegen JAWS Amsterdam
BORCULO - In zwembad ‘t Timpke heeft Schuurman BZC het in de waterpolo eerstedivisie af moeten leggen tegen het hoger geklasseerde JAWS Amsterdam. Na ......
Lees verder »

Repair Café Berkelland spaart vaak uw portemonnee en het milieu
BORCULO - Waarom een defect apparaat of botte gereedschappen meteen afdanken als deze nog gemakkelijk een tweede leven aan kunnen? Het spaart vaak uw ......
Lees verder »

Lessons & Carols wordt een traditie in de Dorpskerk Ruurlo
RUURLO - Op zondagavond 11 december is er weer een uitvoering van Lessons & Carols, met liederen en lezingen in de sfeer van Kerst. Er is inmidde......
Lees verder »

Huisartsenposten Gelderland redelijk goed bereikbaar
BERKELLAND  - Wie op een zaterdagavond dringend een huisarts nodig heeft, moet in Gelderland gemiddeld 8 minuten wachten tot de dienstdoende hui......
Lees verder »

Kinderen Eibergen en Beltrum kunnen schaatsen
EIBERGEN/BELTRUM - Op maandag 28 november was de laatste les van het Piet de Wit Schaatsproject 2022 voor de kinderen uit Eibergen en Beltrum. Jaarlij......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

Fratsen wat een gedoo
NEEDE - De prieze van gas en stroom riest de panne oet. Wat leu kunt `t neet mear betalen allemoale,wat een nare toestand. Noe krieg ie allerlei tips......
Lees verder »

Fratsen kamelen
NEEDE - Dreuge,dreuge,dreuge op `t moment dat ik dit schrief heb wij net oetgerekend onder de jammarkt een buitje ehad. Was nog ens neet zovulle en zo......
Lees verder »

Fratsen op kop
NEEDE - Op mien bienoa dagelijkse tochtje van Nee noar Beltrum zoog ik van de een op de andere dag inens allemoale vlaggen op kop hangen. Bie de ears......
Lees verder »

NUB TV

Borculo en Geesteren in het teken van traditionele slipjacht


BORCULO/GEESTEREN – De jaarlijkse slipjacht van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereniging (KNJV) en de Hamelandse Ruiters in Borculo en Geesteren vond zaterdag voor de 47e keer plaats. Amazone Floor van Roon heeft met meer dan honderd jachten door het hele land meegereden en komt, net als andere deelnemers en vele bezoekers, graag naar de Achterhoek voor de slipjacht.

“Het is supermooi om in deze streek, in deze regio te rijden”, aldus Van Roon. “Mensen zijn hier heel vriendelijk en vinden het naar mijn weten ook leuk dat we er zijn. Dus dit is zeker een omgeving waar we graag komen.” Dat deelnemers graag naar Berkelland komen blijkt uit cijfers van de KNJV. “Als je kijkt naar de ongeveer vijftig jachten die ze jaarlijks organiseren, dan zitten wij in de top vijf qua deelnemers. Dat geeft wel aan dat ze graag hier naartoe komen”, laat Jan Markink van de Hamelandse Ruiters weten. Ook bezoekers weten de slipjacht te vinden: “We kunnen altijd rekenen op heel veel belangstelling. We kondigen het altijd aan en dan komen er veel mensen naar kijken.”

Tijdens de slipjacht jagen de veertig deelnemers niet op een prooi, maar volgen ze een kunstmatig vossenspoor door het landschap. “Met een slipjacht trekken we een spoor dat ruikt naar vos en dan volgen een stel honden het spoor”, beschrijft Van Roon. “Dan zijn er drie ruiters die de honden begeleiden en wij als ruiters gaan er met de paarden achteraan.” De ruiters rijden vervolgens door de veelzijdige natuur in Borculo en Geesteren. “Dat gaat dan over de weilanden, de landerijen en door de bossen”, vertelt Markink. “Maar ook door sloten bijvoorbeeld, dat is het mooie ervan.”

Waardevolle traditie
Voor de amazones is de traditie erg waardevol. “Ik vind het vooral heel leuk dat je het met een grote groep van vaak dezelfde mensen doet”, vertelt amazone Mathilde de Rooij, die vaak samen met haar ouders een slipjacht rijdt. “En er zit geen wedstrijdelement in, dat maakt het gemoedelijk.” Van Roon rijdt twee keer per week mee met een jacht: “Dan kom je op leuke plekken van Nederland en mooie stukken natuur waar je anders niet zou komen.”

Traditie in ere houden
Ook Markink hoopt dat de traditie, die in Borculo en Geesteren bijna vijftig jaar bestaat, nog lang blijft bestaan. “Het is een traditie die in ere moet worden gehouden”, vindt de organisator. “Bij de start zie je zogenaamde sonneurs, die blazen de jacht aan en aan het einde van de jacht blazen ze het weer af.”

Door REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »