Provincie kapt 195 zieke en dode bomen langs provinciale wegen

BERKELLAND – Bomen zijn belangrijk voor provincie Gelderland, ook langs wegen. Ondanks planmatig beheer en onderhoud hebben bomen niet het eeuwige leven. Provincie Gelderland kapt bomen die uiteindelijk niet meer te redden zijn voor de veiligheid van de omgeving. Vanaf begin maart start provincie Gelderland met het kappen. Het gaat om 195 dode en zieke bomen langs provinciale wegen op de Veluwe, in de Achterhoek en in Rivierenland. Er is beperkte verkeershinder voor de weggebruikers.

Beheer en onderhoud bomen
De provincie Gelderland heeft vele kilometers boomrijen en boomvlakken in beheer. Grofweg gaat het om zo’n 82.000 individuele bomen en ca.250.000 bomen in zo’n 3500 boomvlakken. Het beheer is erop gericht bomen zo lang mogelijk in goede conditie te houden en de veiligheid zoveel mogelijk te waarborgen. Uiteindelijk leidt dat nu tot het kappen van 195 zieke en dode bomen.

Planmatig
Het onderhoud van bomen langs wegen bestaat uit een aantal stappen. Jaarlijks vindt er bij 1/3 van onze bomen een boomveiligheidscontrole plaats door een gespecialiseerd bedrijf. Dan wordt gekeken naar de conditie van de boom, de vitaliteit en of er gesnoeid moet worden. Bij bomen met een verhoogd veiligheidsrisico vindt de inspectie jaarlijks plaats.

Nader onderzoek
Bij twijfel over de veiligheid van de boom vindt er een nader onderzoek plaats of de boom nog gezond en vitaal is en welke aanvullende maatregelen er getroffen kunnen worden om de boom veilig te houden voor de omgeving. Als uiteindelijk deze acties ook niet het gewenste effect hebben, kapt provincie Gelderland uiteindelijk dergelijke bomen vanwege de veiligheid voor de omgeving. Naast de leeftijd vormt ook aantasting door zwammen en het afsterven door de droogte van afgelopen jaren een belangrijke rol om tot het kappen over te gaan.

Herplantplicht en hergebruik
Voor het kappen van dode bomen is een kapvergunning of een ontheffing van de Wet natuurbescherming nodig. De ontheffingen zijn verleend door de provincie voor de Wet natuurbescherming en de kapvergunningen door de gemeenten. Voor al deze bomen geld een herplantplicht.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven