Vier tips voor het kiezen van je zorgverzekering 


BERKELLAND – In ons land is het verplicht om een zorgverzekering te hebben. Daarnaast is het natuurlijk ook nog eens hartstikke handig om zo’n polis af te sluiten. Hierdoor zul je namelijk niet voor de kosten hoeven op te draaien als je zorg nodig hebt. Desondanks kan het best lastig zijn om een zorgverzekering af te sluiten. Het proces zelf is niet moeilijk, maar het is wel een lastige klus om te bepalen welke zorgpolis je uiteindelijk af wilt sluiten. Er zijn namelijk zoveel opties verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Gelukkig zullen de onderstaande tips het wel een stuk eenvoudiger maken, waardoor jij een voordelige zorgverzekering kunt afsluiten die goed bij jou past. 

 

Bepaal wat je echt nodig hebt 
Zo is het nodig om van tevoren te bepalen wat je nou echt precies nodig hebt in je zorgverzekering. Het is namelijk in Nederland verplicht om een basisverzekering te hebben, wat qua dekking bij alle verzekeraars hetzelfde is. Daarnaast is het mogelijk om dit aan te vullen met behulp van aanvullende zorgverzekeringen. Dit hoeft niet beslist, het is echt een vrijwillige keuze. Per zorgverzekeraar zit hier flink wat verschil in, zoals je kunt lezen op Overstappen.nl vergelijkingssite. Je moet daarom bedenken welke zorg je echt nodig hebt. Mogelijk maak je bijvoorbeeld veel gebruik van fysiotherapie, een aanvullende verzekering hiervoor is dan echt aan te raden. Heb je problemen met je gebit? Sluit dan een tandartsverzekering af! 

 

Bespaar door je eigen risico te verhogen
Als je kijkt naar de Overstappen verzekeringen dan zul je zien dat je je eigen risico kunt verhogen. Bij je zorgverzekering kan dat uiteraard ook, wat kan leiden tot een besparing. Het verplichte eigen risico bedraagt in 2021 385 euro. Dit houdt in dat je de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf moet betalen helaas. Je kunt dit bedrag daarentegen wel verhogen, het zal dan een vrijwillig eigen risico worden. Dit is minimaal 485 euro en maximaal 885 euro. Het zou dan dus kunnen dat je veel meer geld zelf moet betalen voor je zorgkosten. Toch beloont je zorgverzekeraar je wel voor het verhogen van je eigen risico, hierdoor zul je namelijk korting krijgen op je zorgpremie. 

 

Kijk eens naar een beperkte basisverzekering 
De meeste zorgverzekeraars bieden in ons land ondertussen een goedkope natura basisverzekering aan. Dit zal dan weinig contracten hebben met zorgverleners in Nederland. Het wordt dan ook wel een budgetpolis genoemd. Zo’n verzekering werkt het zelfde als de naturaverzekering, alleen is er dan dus met minder Nederlandse zorgverleners een contract afgesloten. Als je een budgetpolis hebt afgesloten en je alsnog naar een zorgverlener of ziekenhuis gaat zonder contract dan zul je een deel van de kosten zelf moeten betalen. Dit is alleen het geval bij de planbare zorg. Als je voor spoedeisende hulp gaat naar een ziekenhuis zonder contract dan maakt dit niet uit. De medische kosten zullen dan alsnog vergoed worden door je polis.

 

Betaal je premie per jaar
Het is dus mogelijk om te besparen op je zorgverzekering door je eigen risico te verhogen, wat zal zorgen voor een lagere premie. Daarnaast kun je dit ook doen door je zorgverzekering per jaar te betalen. Je zult dan dus niet iedere maand weer premie moeten betalen aan je zorgverzekeraar, dit hoef je maar één keer per jaar te doen. Natuurlijk is dit wel een fors bedrag wat je moet over moet maken aan de verzekeraar, maar alsnog zal het wel zorgen voor een besparing. Je verzekeraar zal je namelijk korting geven op je premie als je ervoor kiest om per jaar te betalen. Deze korting kan oplopen tot 2 procent. 

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven