CDA Berkelland blijft van mening dat zonnepanelen primair op daken horen


BERKELLAND – Meer dan ooit wordt in onze gemeente de discussie gevoerd over duurzame energieopwekking. De windturbines die mogelijk in de regio Neede, Noordijk en Haarlo worden geplaatst zijn al meer dan een jaar onderwerp van gesprek. Het RODE (Ruimtelijke Ordening en Duurzame Energieopwekking in Berkelland) beleid is met enige regelmaat een agendapunt tijdens de Berkellandse raadsvergadering. Vorige week woensdag werd er wederom over gesproken. Het CDA kwam met een motie in waarbij het duidelijk wilde maken dat zij vinden dat zonnepanelen primair op daken horen. De motie werd uiteindelijk niet ingediend, de oppositie voelde zich overvallen door de motie die door Frank Jonk 10 minuten voor de start van de raadsvergadering nog werd voorgelegd. Gemeentebelangen wilde wachten tot de herijking van het RODE beleid en de VVD gaf aan geen behoefte hebben aan een motie als deze. Daarop trok Frank Jonk zijn motie terug. Volgens het CDA roept de Berkellandse samenleving op tot een stop op zonneparken.

“Inwoners van Berkelland kregen niet de bijval die zij verdienden”. Laat het CDA weten. “Het aantal zonneparken in de twee leefgebieden rondom de Liander-onderverdeelstations is niet meer in verhouding. Wij als CDA riepen op tot een pas op de plaats. Ondanks mondelinge en schriftelijke oproepen vanuit Geesteren, Haarlo, Holterhoek, Hupsel en de Ondernemersvereniging Berkelland, vond de door het CDA ingediende motie woensdag geen gehoor. Het CDA blijft van mening dat primair de zonnepanelen op de daken horen, alvorens de kostbare landbouwgrond hiervoor te gebruiken. Jammer voor onze beide leefgebieden, die op meer gehoor gehoopt hadden”.

Deel dit artikel:

4 gedachten over “CDA Berkelland blijft van mening dat zonnepanelen primair op daken horen”

  1. Het is ook nooit goed! we willen geen steenkool- of kerncentrales, en de groene stroom moet het liefst door elfjes worden opgewekt…

  2. Zonnepanelen horen inderdaad op het dak en niet in de wei of de natuur. Er is meer dan voldoende dak beschikbaar. Laten ze de subsidies gebruiken om de daken stevig genoeg en brandveilig te maken dan hebben de verzekeraars ook niet meer wat te zeuren. Die houden dat nu tegen.

  3. Precies Richard, zorg voor een verplichting bij nieuwbouw inclusief subsidie voor plaatsing pnelen op het dak. Ik ken een situatie in Groenlo waarbij de ondernemer graag panelen op het dak wil, maar de verzekeraar andere isolatie en verstevigingen eist. Plaatsen van panelen kost dan 1,5 maal meer als een weiland kopen en panelen daarop plaatsen. Een hectare weiland kost je ongeveer 70.000 euro, een hectare dak verstevigen en ipv PUR glaswol ongeveer 100.000 euro. Daarmee moet de gemeente en het CDA aan de gang, in plaats van dingen “vinden” en er verder bij staan te kijken, hard schreeuwen en over te gaan tot de orde van de dag

  4. ikweetwatjijdeed

    Het draait allemaal om subsidie die de burger mag betalen. Want waarom wordt de saldering voor huishoudens afgebouwd en niet voor zogenaamde zonneparken? Het stroomnetwerk word te hoog belast zeggen ze… maar die zonneparken leveren toch ook alleen maar overdag als de zon schijnt! De gewone burger mag er gewoon niet aan verdienen. Weg met die lelijke zonneparken.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven