‘De katte van ôonzen noaber’ gedichten en verhalen van Frits oet Gelster


GELSELAAR – Gedichten en verhalen in de streektaal van Frits oet Gelster, het pseudoniem van Frits Kolkman uit Gelselaar, die ook bekend is als Frits van Diks, zijn zeer fraai gebundeld en geïllustreerd (met tekeningen van Lieke Peeters). Onder de titel ‘De katte van ôonzen noaber; en mear verwondering an ’t èène van Twente met ’n Achterhook’ zijn ze net verschenen in boekvorm. Bij café Florijn aan de Dorpsstraat 12 in Gelselaar is het 256 pagina’s tellende boek op zaterdag en zondag (tussen 11 en 19 uur) verkrijgbaar. Het kost 20 euro. Het is bij Florijn ook te bestellen via telefoonnummer 0545 481283.
Schrijvende meesters van Gelselaar
Met deze zeer goed verzorgde uitgave, waaraan zijn voormalige buurman Harry Peeters een belangrijke bijdrage leverde, treedt Frits Kolkman in de voetsporen van schrijvende meesters van Gelselaar, zoals de dialectschrijver G.A. van der Lugt (Oet Gelster) en verre verwant H.J. Krebbers. Frits oet Gelster beschrijft levendig – met humor of met ernst – wat hem verwondert aan de natuur en het plattelandsleven. Hij vertelt over bijzondere voorvallen of ontmoetingen met vaak kleurrijke personen. Daarbij laat hij zijn fantasie soms de vrije loop.

De Moespot
Veel van zijn verhalen en gedichten heeft hij voorgedragen of zijn gepubliceerd in de Moespot, een tijd-schrift van het Verbond van Nedersaksische Dialectkringen. Een selectie van zijn vertellingen is nu voor het eerst gebundeld. Deze zijn qua woordenschat, grammatica, idioom, spelling en soms ook rijm be-werkt in de taal van Gelster – Gelselaar in de Achterhoek, grenzend aan het Twentse Diepenheim.
Het is een authentieke dialectvariant van het Nedersaksisch, zoals het overwegend gesproken wordt in Zuid-Oost Twente en Noord-Oost Achterhoek. 

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven