College biedt sluitende perspectiefnota 2022 aan gemeenteraad aan


BERKELLAND – Het is ondanks de onzekere en moeilijke omstandigheden gelukt om een sluitende perspectiefnota 2022 aan te bieden. De meerjarenbegroting blijft ook nog positief. Dat geeft naast de bezuinigingen, die grotendeels worden gerealiseerd, ruimte voor noodzakelijke investeringen. De gemeenteraad vergadert op 13 juli over de perspectiefnota. Het college: “We hebben het nodige moeten doen om de goede balans te vinden. We zijn echter blij, dat we ondanks de onzekerheden vanuit het rijk over de gelden voor de jeugdzorg en de uitkomsten van de herverdeling van het gemeentefonds, een sluitende perspectiefnota aan kunnen bieden. Het is grotendeels in lijn met de voorgestelde bezuinigingen. Daarnaast kunnen we onze ambitie uit het coalitieakkoord ‘Samen investeren in Berkelland’ waarmaken. We volgen onze ingezette lijn dat we kiezen voor een structureel financieel evenwicht met ruimte voor investeringen. Op naar een stabiele financiële toekomst voor Berkelland!”

Opvallende investeringen
Naast de gebruikelijke investeringen in riolering, wegen en materieel vallen de investeringen in ICT op. Deze investeringen zijn noodzakelijk om te kunnen blijven voldoen aan alle veiligheidseisen. Daarnaast wordt ingezet op het aanpakken van ondermijning en verzuim in het onderwijs. Om het voor inwoners eenvoudiger te maken om een melding openbare ruimte te doen wordt geïnvesteerd in een MOR-app. Hiermee is een goede terugkoppeling aan de melder ook gegarandeerd. Verder stelt het college in de perspectiefnota dat er een regeling komt om sportverenigingen met een eigen accommodatie te compenseren voor de OZB.

1 jaar uitstel bezuinigingen op sport en cultuur
De investeringen zijn mede mogelijk door de ingezette bezuinigingen bij de begroting 2021. Deze bezuinigingen liggen ondanks het afgelopen coronajaar op koers. Vooralsnog wordt voorgesteld de bezuinigingen op sport en cultuur, met 1 jaar vooruit te schuiven.

Bijdrage rijk onzeker
Het is gelukt om een sluitende perspectiefnota en meerjarenbegroting te maken. Toch blijven de gemeentefinanciën een punt van zorg en zijn we erg onzeker over wat we de komende jaren kunnen verwachten aan geld van het rijk. Om de begroting sluitend te krijgen zijn we voor een groot deel afhankelijk van de rijksgelden. Duidelijkheid over het geld voor jeugdzorg voor 2022 hopen we spoedig te krijgen. Voor de jaren daarna blijft dat voorlopig ook nog onzeker.

Gemeenteraad behandelt Perspectiefnota op 13 juli
De gemeenteraad vergadert op 13 juli 2021 om 19.30 uur digitaal over de Perspectiefnota 2022. Deze vergadering is live te volgen via internet.

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven