Dorps Accommodatie Rietmolen bestaat 10 jaar

Door Redactie op 17-07-2021


RIETMOLEN – Op 29 mei was het precies 10 jaar geleden dat de Dorps Accommodatie Rietmolen, kort weg DAR, werd geopend. Rob Spikker werd in 2017 voorzitter van de DAR, maar was nauw betrokken bij de oprichting. Spikker was namelijk daarvoor 9 jaar lang voorzitter van v.v. Rietmolen, een van de deelnemers in de dorps accommodatie. “De DAR werd precies op het juiste moment gerealiseerd,” zegt Spikke, “na de oplevering van de DAR ging de gemeente subsidies afbouwen”. Het had tien jaar terug, of eigenlijk daarvoor al, heel wat voeten in aarde om de DAR te realiseren. Meerdere verenigingen moesten de handen in een slaan. Spikker geeft toe dat dit des tijds een hele kluif was. “De voetbal had een eigen accommodatie met eigen sportkantine, de tennis en de volleybal zaten midden in het dorp maar hadden verder niets”. Uiteindelijk kwam het tot een grote samenwerking en werd de huiskamer van Rietmolen, zoals de DAR ook wel wordt genoemd, geboren.

Trots
Spikker is altijd nog trots op wat er op deze plek in Rietmolen allemaal te vinden is. Een aantal voetbalvelden, tennisbanen, een grote sporthal. Tevens wordt de DAR gebruikt door de school en de kinderdagopvang. “Alles komt hier eigenlijk samen”. De ontwikkeling heeft na 2010 zeker niet stil gestaan, in tegendeel. Er is een kunstgrasveld aangelegd, buiten is er LED verlichting geplaatst en er liggen zonnepanelen op het dak. Tevens is de buitensport geprivatiseerd. Daar blijft het niet bij, want inmiddels is men drukdoende om binnen ook de verlichting te vervangen door LED verlichting. “Het is mooi om te zien dat we continu aan het ontwikkelen zijn, natuurlijk met als doel om ons voortbestaan te verzekeren.

Vrijwilligers bank
Door de opening van de DAR werden vrijwilligers vanuit diverse verenigingen samengevoegd. Het bestuur van de DAR besloot om een ‘Team Beheer’ op te richten. “Eigenlijk een bestuur onder het bestuur, zijn zorgen voor de planning van alle vrijwilligers”. Want binnen de DAR is er veel werk voor vrijwilligers, behalve de bardiensten moet je dan denken aan schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden. Het team beheer zorgt er voor dat alles op rolletjes loopt en de taken allemaal worden verdeeld.

Corona
Helaas heeft de corona pandemie er bij de DAR ook flink ingehakt. “De baromzet is toch de grootste bron van inkomsten, die hebben alle verengingen moeten missen in de afgelopen 1,5 jaar. Het is broodnodig dat alles weer open gaat, we hebben die inkomsten hard nodig”. Bang voor de toekomst is Spikker echter niet. “We zijn bezig met het opstellen van een beleidsplan. We willen de DAR in de toekomst nog breder gaan inzetten, we zien kansen overdag. Dan wordt de DAR nog maar minimaal benut. We denken aan activiteiten voor ouderen. Het is belangrijk dat onze verenigingen qua ledenaantal stabiel blijven. Daardoor zal de DAR ook kunnen blijven bestaam”.

Dorpshuis van het jaar verkiezing
Spikker kijkt terug op 10 mooie jaren. Er waren geen noemenswaardige problemen of tegenslagen. Van een ding baalt de voorzitter altijd nog wel, het mis lopen van de titel “Dorpshuis van het jaar”. Eind 2019 kreeg Rietmolen te horen dat hun Dorps Accommodatie genomineerd was voor deze prestigieuze prijs. Het scheelde niet veel, maar de DAR zag de prijs aan haar neus voorbij gaan. “Balen, dat was echt de kroon op ons werk geweest”.

Copyright © 2023 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Geesterens Belang start met inloopspreekuur
GEESTEREN - Als dorpsbelangen vereniging heeft Geesterens Belang een tweeledig doel. Zij wil graag de tradities en de authenticiteit van het dorp besc......
Lees verder »

GroenLinks Berkelland zoekt kandidaten voor het ‘Groene Lintje’
BERKELLAND - GroenLinks Berkelland wil met het uitreiken van een Groen Lintje organisaties of mensen die zich sterk hebben gemaakt voor duurzame ......
Lees verder »

Motel Westcoast zingt Eagles in Theater ’t Spieker
EIBERGEN - Muziekblad OOR schreef: ‘Zelden vier stemmen gehoord die zo goed bij elkaar passen met zo’n hoog niveau’. Daar tekent de formatie Motel Wes......
Lees verder »

Streekvervoer staakt volgende week vijf dagen
BERKELLAND - Het streekvervoer gaat vanaf volgende week maandag in het hele land staken. Dat meldt vakbond CNV, nadat werkgevers niet hadden gereageer......
Lees verder »

Inzameling Voedselbank op zondag 5 februari in Neede
NEEDE - Bij de Voedselbank Oost Achterhoek zijn er 24 chauffeurs, die elke week naar vaste leveranciers in de regio gaan om voedsel op te halen maar ......
Lees verder »

Geen tegenstander voor klootschietvereniging ’t Broek uit Ruurlo
BERKELLAND - Het wordt spannend met nog twee wedstrijden te gaan in de Landelijke Straatcompetitie klootschieten. Er zijn nog 3 ploegen die aanspraak......
Lees verder »

Patrick te Voortwis nieuwe trainer GSV’63
GEESTEREN - Patrick te Voortwis neemt deze zomer het stokje over van Mark Reinders als trainer van GSV’63. Dat maakte voorzitter Erwin Ketting vooraf......
Lees verder »

Eerste exemplaar ‘Met de pet rond’ van Erika Klein Kranenbarg aangeboden aan Caroline van der Plas
RUURLO/HAARLO - Erika Klein Kranenbarg ging de afgelopen maanden met de pet rond. Ze ging op zoek naar jonge, opgroeiende boeren en boerinnen. Die von......
Lees verder »

Schuurman BZC niet opgewassen tegen koploper SVH
BORCULO - De waterpolo mannen van Schuurman BZC hebben gisteravond niet kunnen stunten tegen koploper SVH. In Rotterdam stond er na 4 periodes een ei......
Lees verder »

Borculo krijgt een voorjaarskermis
BORCULO - Van 5 t/m 10 april gaat er in Borculo een voorjaarskermis plaats vinden aan de Haarloseweg. De organisatie van deze nieuwe kermis is in hand......
Lees verder »

Sportclub Neede dames winnaar barcompetitie Café de Ruif
NEEDE - Na een paar jaar afwezigheid hield Café de Ruif afgelopen jaar weer een ‘Barcompetitie’. Gisteravond kwamen alle deelnemende teams naar De Rui......
Lees verder »

Politieke Avond op 31 januari
BERKELLAND - Op dinsdag 31 januari is de volgende Politieke Avond in het gemeentehuis in Borculo. Tijdens een Politieke Avond worden er eerst politie......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen neet te volgen
NEEDE - Heb ie dat ok wal es dat ie der niks mear van snapt? Noe volgt een paar onnavolgboare berichten oet `t dagelijks nieuws. Rutte stelt 100 milj......
Lees verder »

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

Fratsen wat een gedoo
NEEDE - De prieze van gas en stroom riest de panne oet. Wat leu kunt `t neet mear betalen allemoale,wat een nare toestand. Noe krieg ie allerlei tips......
Lees verder »

Fratsen kamelen
NEEDE - Dreuge,dreuge,dreuge op `t moment dat ik dit schrief heb wij net oetgerekend onder de jammarkt een buitje ehad. Was nog ens neet zovulle en zo......
Lees verder »

NUB TV

Boeren feliciteren FrieslandCampina in Borculo met verjaardag


BORCULO – De zuivelfabriek van FrieslandCampina in Borculo bestaat 125 jaar, wat reden was voor Achterhoekse melkveehouders om woensdagochtend langs te komen met een bloemetje én een feestelijke banner. De boeren, die als lid onderdeel zijn van het internationale bedrijf, hopen zo de banden aan te halen. “Een mooi moment vanuit de boeren die bij ons zijn aangesloten”, vindt locatiedirecteur Eric Hassink.

“We zijn hier ooit begonnen met een boterfabriek, later kaas, en uiteindelijk is het uitgegroeid tot wat je nu ziet staan.” Behalve een felicitatie, was het voor de boeren een manier om de banden aan te halen. Volgens Gerbert Boenink, voorzitter van de districtsraad van het bedrijf in de Achterhoek, is dat nodig: “De verbinding tussen de leden en de mensen die hier werken is minder geworden. Vroeger werkten de zonen en dochters allemaal in die fabriek. Wij willen die verbinding terugbrengen.” De locatiedirecteur herkent het verhaal. “Ik denk dat de band in het verleden misschien wel hechter geweest is, toen was het echt lokaal gericht”, zegt Hassink. “Het bedrijf is internationaler geworden, misschien zijn we ook wel wat uit elkaar gegroeid, maar de contacten zijn nog steeds goed.” Boenink: “In een coöperatie is net als in een familie veel discussie, er zijn continu mensen die iets vinden. In globaliteit zijn mensen tevreden, maar er zijn ook zeker kritische leden, dat is goed.”

‘Gezonde toekomst’
Hoewel er vanwege de stikstofcrisis bij sommige veehouders zorgen zijn over de toekomst, ziet de fabriek de toekomst met vertrouwen tegemoet. “Zuivel in zijn algemeenheid heeft denk ik nog steeds een ongelofelijk mooie toekomst”, aldus Hassink, die aangeeft dat de locatie in Borculo onder meer kindervoeding en medische producten produceert. “Die breedheid zorgt ervoor dat we echt een gezonde toekomst tegemoet gaan.”

Door: REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »