Nieuwe aanpak voor nog betere zorg en ondersteuning in de Achterhoek


BERKELLAND – Gemeenten en zorgaanbieders in de Achterhoek bereiden zich voor op een nieuwe aanpak voor Jeugdhulp, Wmo en Wonen (voorheen Beschermd Wonen). De start is 1 januari 2022. Inwoners gaan merken dat hun ondersteuningsvraag nog meer aandacht krijgt. De Achterhoekse gemeenten vinden het belangrijk om inwoners de beste zorg of ondersteuning te bieden. Al sinds de komst van Jeugdhulp, Wmo en Wonen naar de gemeenten is er een nauwe samenwerking tussen de gemeenten in de Achterhoek en zorgaanbieders. De nieuwe aanpak is bedoeld om de zorg en ondersteuning van inwoners nog beter te regelen.

Minder zorgaanbieders een contract
Een belangrijke verandering is dat vanaf 1 januari 2022 minder zorgaanbieders een contract hebben in de Achterhoek. Op dit moment leveren ruim 300 zorgaanbieders de zorg en ondersteuning. Veel inwoners raken verstrikt in dit enorme aanbod. Ook moeten ieder jaar de contracten worden vernieuwd. Dit brengt veel extra werk én kosten met zich mee. Om dit beter te regelen, sluiten de gemeenten voor 2022 met minder zorgaanbieders nieuwe contracten af. Alleen zorgaanbieders die de kwaliteit en hulp bieden waaraan in de Achterhoek écht behoefte is, hebben straks een contract. De nieuwe contracten krijgen een duur van maximaal zeven jaar. Dat geeft zorgaanbieders ook meer ruimte voor vernieuwing.

Meer maatwerk en samenwerking
De bedoeling is dat inwoners de voordelen van deze nieuwe aanpak merken. Niet alleen komt hun ondersteuningsvraag nog meer centraal te staan. Oók is er straks meer aandacht voor het resultaat dat inwoners met de inzet van zorg of ondersteuning willen behalen. Dit betekent ook dat inwoners meer worden betrokken bij het bepalen van hoe de hulp eruit komt te zien. Meer maatwerk en meer samenwerking dus.

Meer bekend in oktober 2021
De nieuwe aanpak kan betekenen dat inwoners in 2022 overgaan op een andere zorgaanbieder. In oktober 2021 is bekend welke zorgaanbieders vanaf 2022 Jeugdhulp, Wmo en Wonen gaan leveren. Dan horen inwoners of ze hun huidige zorgaanbieder(s) houden. Krijgen inwoners een nieuwe zorgaanbieder? Dan kunnen ze rekenen op een goede overdracht van hun zorg of ondersteuning. De overgang gebeurt ook geleidelijk en in overleg. De gemeenten hebben besloten dat op zijn laatst 1 juli 2022 inwoners hun zorg of ondersteuning ontvangen volgens de nieuwe aanpak.

Vragen? Bekijk de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Nieuwe aanpak voor nog betere zorg en ondersteuning in de Achterhoek”

  1. Erica Stinissen

    Krijgen inwoners een nieuwe zorgaanbieder? Dan kunnen ze rekenen op een goede overdracht van hun zorg of ondersteuning.
    Ik mis hier de overname van de zorgverleners, ga er vanuit dat dit ook netjes geregeld gaat worden.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven