Projectgroep sporthal Ruurlo geconfronteerd met stemmingmakerij, onheuse bejegening en intimidatie


BERKELLAND –  Op 1 december heeft er een overleg plaatsgevonden tussen de huidige projectgroep sporthal Ruurlo, de voetbalvereniging Ruurlo en een vertegenwoordiging van de gemeente, waaronder de verantwoordelijk portefeuillehouder Anjo Bosman. Op 6 december is er een gesprek geweest tussen vertegenwoordigers van het zwembad en de gemeente, waaronder opnieuw de portefeuillehouder. “Wij hebben het ervaren als goede en open gesprekken waarin is gesproken over het proces en over het gevoel van veiligheid en onderling vertrouwen. Alle partijen hebben zich uitgesproken voor de bouw van een mooie sporthal in Ruurlo en hebben hun zorgen en opmerkingen kunnen delen”. Zegt het college in een brief aan de gemeenteraad.

Twee zaken wil het college van B en W specifiek delen.
1. Projectgroepleden voelen zich regelmatig persoonlijk aangevallen
“Zoals u ook heeft gemerkt, is het proces rondom de bouw van een nieuwe sporthal in Ruurlo een beladen proces. Wij merken dat dit ook tot polarisatie leidt in Ruurlo. Wij als college worden aangesproken op de gang van zaken. Wij hebben helaas ook moeten constateren dat anderen worden benadeeld. Onze medewerkers die deel uitmaken van de projectgroep zijn aangevallen en onredelijk benaderd. Daarbij zijn, wat ons betreft, grenzen overschreden. Ook individuele (voormalige) leden van de projectgroep worden geconfronteerd met stemmingmakerij, onheuse bejegening en intimidatie en ervaren daar ook privé negatieve gevolgen van. Wij spreken ons hier krachtig tegen uit. Niet alleen is dit gedrag verwerpelijk, het debat moet gevoerd worden met het orgaan dat het uiteindelijke besluit neemt. Dat is de gemeenteraad. De projectgroep heeft slechts een adviserende rol en neemt geen besluit.

2. De projectgroep heeft zorgen bij de planning
“Het proces in Ruurlo duurt langer dan verwacht en gehoopt. Wij hebben u geïnformeerd dat u in februari een raadsvoorstel kunt                   verwachten. De projectgroep heeft hierover haar teleurstelling geuit. Zij hoopt op besluitvorming voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 om te voorkomen dat een nieuwe raad het besluit tot nieuwbouw van een sporthal in Ruurlo zal veranderen of naast zich neer zal leggen. Wij hebben aangegeven uw raad niet eerder dan in februari een voorstel te kunnen doen vanwege de participatieprocessen die goed doorlopen moeten zijn en de beperkte ambtelijke capaciteit. Het proces is nog niet afgerond op de uiterste aanleverdatum om in februari tot een raadsbesluit te kunnen komen”.

De gemeente rondt het proces af met ICSadviseurs
“Wij trekken nu een lijn om het proces voorspoedig af te ronden, dit is gezien de fase waarin we ons bevinden ook mogelijk. Fase 1, het in beeld brengen van de ruimtelijke aspecten bij elke locatie, loopt met het afronden van de onderzoeken op haar einde. Er is in Ruurlo een negatief proces ontstaan waarbij projectgroepleden, onze medewerkers en ICSadviseurs niet meer in een veilige omgeving en met vertrouwen in elkaar kunnen samenwerken. We willen voorkomen dat projectgroepleden of onze medewerkers verder worden benadeeld door dit proces. Om deze twee redenen hebben we besloten dat de gemeente met ICSadviseurs het project afrondt. Dit betekent dat we nu afscheid nemen van de projectgroep. De projectgroep heeft de afgelopen maanden zich hard ingezet voor de nieuwe sporthal in Ruurlo, daar spreken wij onze waardering voor uit. Ook in deze vervolgaanpak volgen wij vanzelfsprekend het amendement zoals door de raad aangenomen op 16 maart 2021”. Legt het college aan de raad uit. 

Vervolg
“Wij houden vast aan de planning die we op 15 november tijdens de gemeenteraadsvergadering hebben gedeeld. Dit betekent dat we er op koersen in februari 2022 een raadsvoorstel voor te kunnen leggen tijdens de raadsvergadering. Hierbij zullen we de raadsleden ook een fasedocument doen toekomen waarin de stappen die zijn gezet in het proces zijn opgenomen. De resultaten van het locatieonderzoek warden, zoals al eerder is beloofd, tijdens een openbare (eventueel digitale) informatiebijeenkomst teruggekoppeld aan inwoners van Ruurlo. Hierbij kan een deel van het participatieproces in samenspraak met het presidium vormgegeven warden in het nieuwe ‘bob vergadermodel’ waar de gemeenteraad mee gaat werken”.

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Projectgroep sporthal Ruurlo geconfronteerd met stemmingmakerij, onheuse bejegening en intimidatie”

  1. Dat zal tijd worden : geen alcohol bij vergaderingen, dit voorkomt misschien wel de besluiteloosheid bij de keuze van een nieuwe sporthal in Ruurlo.
    Een kreet als als ” bob vergadermodel ” , komt ook opeens uit de lucht vallen!

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven