Onrust in Achterhoek over goederenspoorlijn

Door Redactie op 12-01-2022

ACHTERHOEK – Wordt de Betuweroute via de Noordtak – dwars door de Achterhoek – doorgetrokken richting Twente en Duitsland? Als dat het geval zou zijn, splijt de spoorlijn voor goederenvervoer de dorpen in de Achterhoek. “De Noordtak is een spookgedrocht dat boven de Achterhoek hangt”, zegt Paul Wallerbos, raadslid in Oost Gelre.

De Tweede Kamer heeft een motie van CDA, VVD en D66 aangenomen om de haalbaarheid van de Noordtak te onderzoeken. Een spoorlijn voor goederenvervoer via Zevenaar langs het tracé van de N18 richting Twente en Duitsland, daar waar de treinwagons nu via de zogenaamde IJssellijn gaan. De keuze voor een eventuele Noordtak is tweeledig; het goederenvervoer neemt gestaag toe én in de Achterhoek hebben veel minder mensen last van de goederentreinen dan langs de huidige IJssellijn via Rheden en Zutphen. Bovendien willen gemeenten, om de woningnood te verkleinen, huizen bouwen langs de spoorlijn. Zodat inwoners dicht bij een station wonen en sneller de trein nemen in plaats van de auto. “Er is een sterke lobby vanuit Twente op gang gekomen om de Noordtak door de Achterhoek te realiseren, geleid door het havenbedrijf in Rotterdam”, zegt Wallerbos. “De Noordtak levert ons niets op, alleen overlast en de isolatie van leefgemeenschappen. En dat voor een paar treinen per dag.”

“De Regio Achterhoek zou achter het stuur zitten, maar ik heb sterke twijfels bij de lobby vanuit de Achterhoek met betrekking tot de Noordtak”, zegt Wallerbos. “Ik wil dat Mark Boumans, de burgemeester van Doetinchem en voorzitter van de Achterhoekraad, in Den Haag een stevig tegengeluid laat horen. Zijn eigen VVD heeft nota bene de motie mede ingediend.” De belangenverenigingen in de Achterhoek trekken samen op om een vuist te maken tegen de eventuele realisatie van de Noordtak. “We komen binnenkort bij elkaar om samen een blok te vormen”, zegt Klein Goldewijk. “We willen in Den Haag laten horen dat dit niet hetgeen is wat we willen.” Wallerbos vreest dat er een begin is gemaakt met de realisatie van de Noordtak: “De ambtelijke trein is in gang gezet en die is moeilijk te stoppen. VVD en CDA zien de Noordtak als wisselgeld voor een tweebaans N18, maar als je Den Haag een vinger geeft ben je een hand kwijt. En dan wordt ons Achterhoekse landschap gesplitst door een vreselijk spoorlijn.”

‘Er komt een spoorlijn tussen te liggen’
Carmen Klein Goldewijk van Heelwegs Belang wijst op het doembeeld voor de leefgemeenschap in Heelweg. “We hebben Heelweg-West en Heelweg-Oost en de spoorlijn komt er tussen te liggen”, zegt Klein Goldewijk. “In Oost hebben we het buurtschapshuis waar het verenigingsleven plaats heeft, zoals de zang, het jeugdhonk en de toneelvereniging. In West staat de basisschool, waar alle kinderen in de omgeving naartoe gaan. De spoorlijn maakt beide kernen niet meer zo goed bereikbaar en dat heeft enorme gevolgen voor de leefbaarheid.”
Wallerbos was acht jaar geleden al betrokken bij het destijds succesvolle protest tegen de Noordtak, die dus in de herkansing gaat. “Tot mijn verbazing las ik in een Twentse krant over de motie in de Tweede Kamer”, zegt de inwoner van Groenlo, die op vragen in de Achterhoekraad geen duidelijk antwoord kreeg. Er zouden geen nieuwe ontwikkelingen zijn en de Regio Achterhoek was tegen de Noordtak.

‘Ga niet in verzet, probeer mee te praten’
Voorzitter Leendert Stutvoet van Rona, de belangenorganisatie voor mensen die in Nederland langs een spoorlijn wonen, heeft begrip voor de weerstand in de Achterhoek. “Maar ga niet in verzet, probeer mee te praten en er dingen voor terug te krijgen, zoals een tunnel of een goede treinverbinding voor personenvervoer”, zegt Stutvoet. “Ik begrijp heel goed dat de mensen in de Achterhoek niet op de Noordtak zitten te wachten, maar behalve een bedreiging is het misschien ook een kans. Oftewel: wat kun je er voor terugkrijgen? Als ik in het regionale bestuur zou zitten, zou ik nu zelf een tracé gaan bedenken. De bestuurders hebben lang zitten slapen, het wordt tijd dat ze wakker worden.” Stutvoet schuift namens Rona aan tijdens gesprekken met de minister en belanghebbende partijen, met de toekomstvisie voor personen- en goederenvervoer over het spoor in 2040 als uitgangspunt. “Dit onderzoek kan voor de Achterhoek geen verrassing zijn”, zegt Stutvoet, die er zijn aantekeningen bij pakt. “Frank van Setten (vicevoorzitter thematafel mobiliteit en bereikbaarheid van de Regio Achterhoek, red.) zat er als vertegenwoordiger van de Achterhoek bij.”

‘Deze situatie hebben we ook in Brabant meegemaakt’
De voorzitter van Rona is een voorstander van de Noordtak: “In de Achterhoek wonen namelijk nog geen tiende van het aantal mensen langs het spoor als nu langs de IJssellijn het geval is. Deze besluitvorming is twintig jaar voor ons uitgeschoven en nu hebben we de mogelijkheid het openbaar vervoer op het spoor te verbeteren. Het vergt moed van bestuurders om zich uit te spreken, ik zou zeggen: neem je verantwoordelijkheid.” Staat hij nu nog lijnrecht tegenover de inwoners in de Achterhoek, het zou heel goed kunnen dat Stutvoet namens de Rona in de toekomst de belangen van diezelfde Achterhoekers gaat behartigen. “Dat klopt, deze situatie hebben we in Brabant ook meegemaakt”, zegt Stutvoet. “Ik ga ook heel graag het gesprek aan met de belangengroeperingen in de Achterhoek om hun wensen te horen en ze mee te nemen in het proces. De protesten zijn wapengekletter voor de bühne, laten we het in één keer goed doen met zijn allen.” Desalniettemin is Stutvoet ook realistisch: “De Noordtak kost 2 tot 2,5 miljard euro, het zal nog een heel proces worden.”

Door: Regio8

Reacties

He bah, mooie kans gemist om een serieus begin te maken met “Mensen eerst”. Door ook serieus te kijken naar een combinatie met een modern spoor voor passagierstreinen. Niet dus, gewoon ouderwets verdan met Economie boven alles!!.

Dries | 12-01-22 | 19:00

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Collectanten in Berkelland weer op pad voor de hersenstichting
BERKELLAND - Van 31 januari tot en met 5 februari 2022 houdt de Hersenstichting de jaarlijkse collecte. Ook in Berkelland gaan honderden collectanten......
Lees verder »

Expositie schilderijen Françoise Martens
RUURLO – Vanaf 7 februari t/m 30 maart zijn de werken van Françoise Martens te bewonderen in de expositieruimte van Kunstkring Ruurlo, op de eerste v......
Lees verder »

KNVB denkt competities uit te kunnen spelen, mits deze op 5 en 6 februari wordt hervat
BERKELLAND - De KNVB heeft goede hoop dat de amateurvoetbal competitie 'gewoon' kunnen worden uitgespeeld. Het is daarbij wel van belang dat de compe......
Lees verder »

Winterwandeling SV Kerkloo Eibergen opnieuw afgelast
EIBERGEN - De winterwandeling die op zondag 13 februari georganiseerd zou gaan worden door Schietvereniging Kerkloo uit Eibergen gaat wederom niet do......
Lees verder »

5x deze relatiegeschenken komen altijd van pas
BERKELLAND - Ben je net een onderneming gestart en ben je op zoek naar geschikte relatiegeschenken? Dan ben je er waarschijnlijk al achter gekomen da......
Lees verder »

Biebboeken laten bezorgen aan huis
BERKELLAND – Ken jij iemand die enorm graag leest, maar aan huis gebonden is? Wijs hem of haar dan op de mogelijkheid om boeken thuisbezorgd te krijg......
Lees verder »

Workshop gebarentaal in Bibliotheek Ruurlo
RUURLO – Na succesvolle edities in Eibergen en Lichtenvoorde start er in maart 2022 in de Bibliotheek Ruurlo een workshopcyclus ‘Kennismaken met geba......
Lees verder »

Bouw een virtuele wereld in het BIEBlab
BERKELLAND – Op 2 februari (Ruurlo) en 9 februari (Eibergen) kun je in het BIEBlab een virtuele wereld bouwen. In beide vestigingen begint het BIEBla......
Lees verder »

Museum de Scheper verlengt expositie over schilder Herman Abbink
EIBERGEN - Museum de Scheper heeft de tentoonstelling over Herman Abbink, de in Eibergen geboren landschapsschilder, verlengd. Deze interessante expo......
Lees verder »

Van wie is deze ring?
BORCULO - Wie is deze ring verloren bij de bushalte aan de Graafwichmanstraat in Borculo.  ......
Lees verder »

Inwonersaantal Berkelland nagenoeg gelijk gebleven
BERKELLAND - Het jaar 2021 leverde 361 geboortes op in onze gemeente. Daarentegen overleden er 491 mensen. Berkelland verwelkomde 1450 nieuwe inwoners......
Lees verder »

Campagne ‘Je schuld delen kost niks’ van start
BERKELLAND - Iedereen kan in de schulden terechtkomen. Je ziet het niet altijd aankomen. En soms juist wel. Een schuld is niks om je voor te schamen.......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen karsverhaal
NEEDE Wet ie `t ,wet ie `t al, wij goat “neet” samen noar de stal. Het wurdt wear `n kale bedoeling met de feestdaage. Efkes nog gauw noar `t café hen......
Lees verder »

Fratsen Hij is der wear
NEEDE - Sinterkloas is alwear in `t land . Dus `t gemas oaver de kleur`n van de Pieten geet wear an. As ie niks betters te doone hebt kun ie altied w......
Lees verder »

Fratsen Kletskassa
NEEDE - Wat veur de kleine winkeliers heel normaal is wurdt deur de supermarkten op e bloazen of ze iets nieuws hebt oet e vonden. Het preutje met de......
Lees verder »

Fratsen oogsttied
NEEDE - September is natuurlijk de oogstmoand bie oetstek.De boeren meit nog `n leste snit van `t land. Dit joar was natuurlijk biezonder vruchtboar ......
Lees verder »

NUB TV

Het Jaar Van Joost van Oostrum


BERKELLAND – Bij Berkelland FM blikte verslaggever Bas te Velthuis elk jaar op Oudejaarsdag terug op het jaar dat achter ons lag. In een drie uur durende uitzending sprak hij mensen die in het nieuws waren geweest dat jaar, met de weerman nam hij het weer van het afgelopen jaar nog eens door en steevast was er een terugblik met de burgemeester. Vele jaren was toenmalig burgemeester van Berkelland Hein Bloemen bij hem te gast in de studio. Later nam Joost van Oostrum dit stokje over. De afgelopen dagen blikte Bas voor Nieuws uit Berkelland terug met Berkellanders die er in 2021 toededen. Inmiddels met beelden erbij en volledig online verspreid. Uiteraard kunnen we niet anders dan op Oudejaarsdag deze serie te eindigen met Joost van Oostrum.

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »