Op bezoek bij HelemaalGroen vrijwilligers Joke en Hans


NEEDE – Op maandag 17 januari hebben we een afspraak met Joke en Hans. Het zijn gedreven vrijwilligers voor de Stichting HelemaalGroen. Ze leggen veel kilometers af, fietsend zwerfvuil rapend. Binnen de App is dat mogelijk tot 20 km/uur. Vrijwel elke dag gaan ze op pad. Joke heeft last van haar rug en het fietsen verlicht de klachten. Met HelemaalGroen hebben beide er een leuke activiteit van gemaakt die veel voldoening geeft. In 2020 waren ze met 3.616 km de absolute koploper in het landelijke deelnemersveld. Het afgelopen jaar moest de eer overgelaten worden aan iemand uit Leiden. Toch kwamen ze op een totaal van 3.255 km. Al fietsend met vier oplettende ogen en één grijper volgen Joke en Hans een zelfgekozen route.

Mobieltje
Eerder gebeurde dat vanuit Noordijk, maar sinds ze in het centrum van Neede wonen gaan ze richting Eibergen, Rietmolen, Lochuizen, Noordijk, Gelselaar, Geesteren, Borculo en Haarlo. Het meest bijzondere ‘zwerfvuil’ dat ze vonden was een mobieltje. Het lukte ook nog de eigenaar op te sporen. Hun slogan: ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’. Onderweg krijgen ze veel complimenten. Ze genieten van het in beweging zijn en een schone omgeving. Dat geeft veel voldoening.

Stimulerende tool
Berkelland telt inmiddels 446 deelnemers en vorig jaar is in deze gemeente 23.000 km opgeschoond door mensen die zich willen inzetten voor een schone omgeving. Zwerfvuil is er altijd wel te vinden, helaas. Het is aan een ieder te beslissen er wat aan te doen. De App HelemaalGroen is gewoon een leuke stimulerende tool om daarbij te gebruiken. Samen de kaart groen kleuren.

door Jaime Lebbink

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven