Borstbeeld Willem Sluiter brengt zijn portret even naar Neede

NEEDE – Rond de onthulling van het borstbeeld van dichter en dominee Willem Sluiter in Neede is zijn begeerde portret even te bewonderen in de Grote Kerk in deze plaats. Willy Sluiter (1873-1949), een verre nazaat, schilderde het naar het originele Sluiterportret van Pieter van Anraadt. Op de valreep kon Zoë Verloop dit erfstuk, dat niet eerder in het openbaar is getoond, beschikbaar stellen voor een korte expositie bij zijn geboorteplek. Zij runt Kookstudio De Laurier in Amsterdam en is in de verte ook verwant aan de dichter.

Al vele jaren proberen Sluiterliefhebbers een portret van dichter en dominee Willem Sluiter (1627-1673) voor een expositie naar de Achterhoek te halen, waarmee hij zo nauw is verbonden. Bij de onthulling van het door Anton ter Braak vervaardigde borstbeeld op dinsdag 22 maart kunnen de genodigden er al van genieten. Op zaterdag 26 maart krijgt iedereen de kans. Dan is de kerk hiervoor van 14 tot 17 uur open (ook werkstukken die kinderen van de Leeuwerikschool in Neede maakten via projecten bij het borstbeeld zijn dan te zien). Er is nog overleg gaande om het portret ook elders in de regio te exposeren.

Gezocht portretschilder
Jan Willem (Willy) Sluiter was schilder, tekenaar en grafisch ontwerper. Hij haalde onderwerpen voor zijn schilderijen vaak uit het strand- en vissersleven. In de ‘hogere kringen’ was hij ook een gezocht portretschilder. Van de portretten die Van Anraadt rond 1660 schilderde van Willem Sluiter en zijn zus Maria vervaardigde hij elk een kopie. Waarom, wanneer en op wiens initiatief ze zijn geschilderd, is niet bekend. Verre verwanten bezitten ze nu.

Tegenover geboorteplek
Het borstbeeld van Sluiter komt te staan naast de Grote Kerk, aan de Nieuwstraatzijde, tegenover de geboorteplek van de dichter. Tot nu was hier geen herinnering meer aan hem te vinden. Sluiters werk, waarin de geest van de Moderne Devotie doorklinkt, was enkele eeuwen zeer populair. Ongeveer ter hoogte van het borstbeeld komt aan de binnenkant van de kerkmuur gedurende een week het geschilderde portret te hangen. De initiatiefnemers van een kunstwerk ter herinnering aan Sluiter zijn enorm blij dat dit nu alsnog lukt. Veel steun kregen ze hierbij van Peter Sluiter uit Amsterdam, een andere verre nazaat.

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Borstbeeld Willem Sluiter brengt zijn portret even naar Neede”

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven