Vier partijen coalitie lijkt aanstaande in Berkelland


BERKELLAND – Dinsdagavond vond er in de raadszaal van de Gemeente Berkelland een zogeheten duidingsdebat plaats. De acht partijen die vorige week woensdag in de Berkellandse gemeenteraad werden gekozen bespraken met elkaar de uitslag van de verkiezingen. Heikel punt was het raadsakkoord. Op 8 maart j.l. nam de gemeenteraad een unaniem besluit over een raadsakkoord, ondanks dat dit nog maar kortgeleden is lagen de meningen over hoe om te gaan met dit raadsakkoord uiteen. Uiteindelijk vonden de meeste partijen dat de coalitie onderhandelingen en het komen tot een raadsakkoord parallel aan elkaar moeten lopen.

Partijen geven hun mening
Alle partijen kregen ruimbaan om te reageren op de verkiezingsuitslag. Omgaan met elkaar en met de burgers is een belangrijk item voor het CDA. Daarbij stelde Theo Helmers voor om een neutrale informateur te benoemen. Ondernemend Berkelland kwam met een gelijksoortige opmerking. Partijleider Bennie Morsink sprak over respectvol met elkaar omgaan en meer verbinding met de inwoners van Berkelland. Han Boer (D66) liet gelijk weten een voorkeur te hebben voor een brede coalitie. Vier partijen liggen dan voor de hand. Boer wilde op die manier ook een breder spectrum van de raad aanspreken. Daarmee leek Boer te doelen op een coalitie tussen CDA, OBL, D66 en PVDA. Boer noemende tevens zorg als belangrijk thema. Betsy Wormgoor liet weten dat de PVDA graag een aantal thema’s centraal wil stellen en dit als vertrekpunt wil zien voor zowel de coalitie onderhandelingen als het breed gedragen raadsakkoord. Wormgoor laat eveneens weten bestuurlijke verantwoordelijkheid te willen nemen. Met andere woorden, de PVDA staat open om deel te nemen aan het college.

Falende wethouders
Andra Weg geeft aan dat GroenLinks enigszins teleurgesteld is in de verkiezingsuitslag, ondanks dat de partij stabiel blijft in het aantal zetels. Weg wijst erop dat de coalitie flink verliest en dit komt volgens haar door falende wethouders en onvoldoende samenwerking. Dit moet volgens GroenLinks veel beter. De partij vindt eveneens dat wonen een overstijgend thema moet worden. GroenLinks is bereid plaats te nemen in het college, maar realiseert zich dat de kans klein is dat dit gebeurd. Nieuwkomer Berkellandse Burgerpartij is voorstander van een vier partijen coalitie. Wel zet partijleider Jan Zappeij zijn vraagtekens bij het verkiezingsprogramma van OBL. Zappeij wijst er op dat OBL in januari een groot verkiezingsprogramma presenteerde, maar deze werd in februari door een veel kleiner programma vervangen. Daarbij verschillen die programma’s nog al met elkaar. Bennie Morsink gaf antwoord op Zappeij zijn vraag, het tweede programma is leidend en verschilt nauwelijks met het eerste. Ingrid van Dijk van Gemeentebelangen Berkelland is kort van stof. Ons past bescheidenheid. Daarmee sluit Van Dijk deelname van GB aan het college al vrijwel meteen uit. De VVD deed ongeveer het zelfde. Marcellino Kropman benoemde nog dat hij zich zorgen maakt om het feit dat er zoveel Berkellanders thuis bleven tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. De VVD past dan wel bescheidenheid, maar laat weten dat als er beroep wordt gedaan op hun bestuurlijke verantwoordelijkheid dat men beschikbaar is. 

Aanstellen informateur
Het CDA stelde als grootste partij voor om een neutrale informateur te benoemen om een rondje langs alle partijen te maken. Hierbij moet de informateur de meningen van de partijen ophalen. Om daarna met een verslag naar de raad te komen. Hier gingen de partijen in mee. Wie als informateur wordt aangesteld is nog niet bekend. 

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Vier partijen coalitie lijkt aanstaande in Berkelland”

  1. Wat de coaitie ook wordt, laat ze er voor zorgen dat de graslanden niet worden platgespoten met gif. Stop de gele graslanden!

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven