Wat zijn ladegeleiders en waarvoor dienen ze?


BERKELLAND – Een ladegeleider is gemaakt om de laden van een kast soepel te laten glijden. De term ‘’ladegeleider’’ zegt dit eigenlijk al. Een lade die gemakkelijk glijdt, is belangrijk voor een goed werkende kast. Of het nu gaat om een badkamerkast, keukenkast, of een andere soort kast, wanneer de lade niet lekker manoeuvreert, zal het gebruiksgemak niet voldoende zijn. Er zijn verschillende merken ladegeleiders, een aantal bekende zijn Blum, Hettich, Grass, en
Brasom laderails. Deze verschillende merken bieden producten aan voor demping, ladesystemen, scharnieren, accessoires, maar ook ladegeleiders voor zowel grote- als kleine houten lades. 

Waar moet je op letten bij ladegeleiders?
Er zijn een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van ladegeleiders. Hieronder lees je onze tips.

 1. Let op de inbouwlengte

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de lengte van de lade en de inbouwlengte van de ladegeleider. Let er hierbij op dat je dit opmeet wanneer de geleider helemaal is ingeschoven. Dat is de diepte die minimaal benodigd is in de kast, anders zal de ladegeleider niet juist passen.

 1. Let op de uitschuiflengte

Wanneer je de lade opent, schuift de ladegeleider uit. Hierdoor is het belangrijk dat de uitschuiflengte (door sommigen ook wel de extensie genoemd) voldoende is. Wanneer deze lengte niet voldoende is, zal de lade niet ver genoeg uit kunnen schuiven en kan je er niet op de juiste manier in. Wanneer gekeken wordt naar de uitschuiflengte zijn er drie verschillende opties:

 • Deels uittrekbaar (de ladegeleider kan minder dan 100% van de inbouwlengte uitschuiven naar buiten)
 • Volledig uittrekbaar (de ladegeleider kan 100% van de inbouwlengte uitschuiven naar buiten)
 • Over-uittrekbaar (de ladegeleider kan meer dan 100% van de inbouwlengte uitschuiven naar buiten)

Nog iets om op te letten bij ladegeleiders

 1. Wat is het draagvermogen van de geleider?

Om het draagvermogen te berekenen, is het zaak dat je kijkt naar de gelijkmatig verdeelde belasting van een set ladegeleiders. Staat er bij een geleider dat de belastbaarheid 60kg is, dan kan de lade (met inhoud van de lade) maximaal 60KG schuiven wanneer er een set van deze geleiders geïnstalleerd is. Let er hierom op dat je een set geleiders koopt wanneer je dit nodig hebt en niet één losse. 

 1. Een rolgeleider of een kogelgeleider?

Er zijn verschillende geleiders. We maken hierin onderscheid tussen een rolgeleider of een kogelgeleider. 

 • Rolgeleider (dit is een geleider met rolletjes of wieltjes die in een rail heen en weer rollen)
 • Kogelgeleider (dit is een geleider die doormiddel van kogels in een kogelkooi heen en weer kan bewegen)

Het voordeel van een rolgeleider is dat deze makkelijker uit elkaar te halen is dan een kogelgeleider
Hierdoor is het plegen van onderhoud aan deze typen geleiders eenvoudiger, waardoor ze langer meegaan. Verwacht je dat de geleider in aanraking gaat komen met vuil? Kies dan voor een rolgeleider. Anders zal de geleider snel stroef gaan schuiven. Het voordeel van een kogelgeleider is dat deze stabieler en preciezer glijdt dan een rolgeleider. Hierdoor is de beweging strakker en zullen je lades minder snel ‘’stuiteren’’.

 1. Wat is een telescoopgeleider?

Een ladegeleider is eigenlijk een telescoopgeleider. Een telescoopgeleider is namelijk een geleider die uitschuift door een telescopisch mechanisme. Hierdoor kunnen ladegeleiders ook wel telescoopgeleiders genoemd worden. Bij ladegeleiders die meer draagkracht hebben dan 50kg wordt soms ook wel de term industriële telescoopgeleiders genoemd. Dit is namelijk een term die in de industrie vaker gebruikt wordt.

 1. Kan ik het draagvermogen verhogen door meer geleiders te installeren?

Nee dit is niet mogelijk. Het is het best om altijd één set geleiders te gebruiken om een lade te installeren. Is je lade zwaarder dan het draaggewicht van de geleider? Dan adviseren we je om een set geleiders aan te schaffen die een hoger draaggewicht heeft.

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Wat zijn ladegeleiders en waarvoor dienen ze?”

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven