HelemaalGroen in gesprek met Femke, Lars, opa Jaap


NEEDE – Femke Grooters (12) woont in Neede en is een actieve zwerfvuilraper. Ze doet dit vaak samen met haar opa Jaap Olijve (79) en broer Lars (9). Opa Jaap realiseert zich heel goed dat zijn kleinkinderen straks de microplastics in hun voorgerecht, hun hoofdgerecht en in hun nagerecht te eten krijgen. Dat is de reden waarom hijzelf is begonnen met zwerfvuil rapen en zijn kleinkinderen al jong heeft meegenomen. Het opruimen is leuk om te doen, ze lopen een paar gezonde kilometers, het geeft veel voldoening en bezorgt hen de nodige complimenten van dorpsbewoners. Femke loopt geregeld met haar eigen grijper door het dorp om zwerfvuil te verzamelen, af en toe vergezeld door moeder Sonja, ook bekend als de secretaris van de Vogelwerkgroep Berkelland.

Stimulerend
Bij dit werk gebruikt de familie de app HelemaalGroen, die is eenvoudig, handig en registreert wie waar heeft opgeruimd. Door de app te gebruiken weten ze zich verbonden met alle mensen die hetzelfde doen, dat werkt stimulerend. HelemaalGroen is bezig met het ontwikkelen van lespakketten voor scholen om meer jeugd te enthousiasmeren voor het rapen van zwerfvuil. Femke heeft die aansporing niet meer nodig.

Groener
Er wordt in ons land gemiddeld zo’n 700 kilometer per dag gelopen en opgeruimd. Daardoor kleurt de kaart van Nederland steeds groener. Grijpers, handschoenen, afvalzakken en een hesje worden gratis verstrekt door de gemeente. Een aantal gemeenten is al een tijdje partner van HelemaalGroen, waaronder Berkelland, maar ook Goeree-Overflakkee, Uden, Haaksbergen en Meijerijstad. Dat betekent dat zij HelemaalGroen financieel ondersteunen. Zelfs het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht is sinds kort sponsor, met name om te voorkomen dat er plastic in het water terecht komt, ook peuken bevatten veel microplastics. Alles wat uit bermen wordt gehaald komt niet in het water terecht.

Negenduizend vrijwilligers
HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en maakt hun inzet zichtbaar op een kaart. Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand, indien niet ververst, verkleurt het lijntje oranje, en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de huidige -9000- vrijwilligers begint de kaart van Nederland steeds groener te kleuren. Het is stimulerend om de eigen route te kunnen zien, maar ook die van deelnemers uit de eigen omgeving en de rest van het land, (www.helemaalgroen.nl). In 2021 zijn ruim 220.000 geregistreerde kilometers ontdaan van zwerfvuil in Nederland.

Breed gedragen
Het is duidelijk dat dit door Jaap de Boer uit Geesteren gestarte burgerinitiatief breed wordt gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend of in een scootmobiel. Dat HelemaalGroen veel potentie heeft laat de gemeente Berkelland wel zien met inmiddels 460 deelnemers (meer dan 1% van alle inwoners) en 23.000 opgeschoonde kilometers in 2021. Doe jij ook mee? Samen kleuren we Nederland groen en alle beetjes helpen! Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel.

Door Jaime Lebbink

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven