Informateur Nauta kiest coalitie voor Berkelland

BERKELLAND – OBL is buiten de coalitieformeringen gebleven van informateur Ellen Nauta, dat bleek dinsdagavond tijdens de raadsvergadering in de gemeente. De CDA-politica deelde haar bevindingen en ziet een samenwerking tussen CDA, D66, VVD en PvdA als het meest kansrijk.

Daarmee hebben de partijen op papier een meerderheid aan zetels, 18 van de 27. Nauta: “Ik heb de afgelopen weken diverse gesprekken gevoerd met de fracties en daarbij is dit als de meest kansrijke optie naar voren gekomen. Daar zit OBL dus niet bij, omdat ik denk dat er op dit moment onvoldoende stabiliteit zit in hun fractie. Daarom heb ik ze niet meegenomen in mijn advies voor de coalitie.”

“Je hoort ze niet met één mond praten, en dat is wel van belang om een stabiele coalitie partij te zijn. Het is net alsof je met twee verschillende fracties praat. Ze zijn nog niet goed genoeg op elkaar ingespeeld, maar dat gaat in de toekomst ongetwijfeld gebeuren”, zegt Nauta.

Het uitsluiten van OBL is opmerkelijk. De partij was tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen een van de grote winnaars, en steeg van twee naar vijf zetels. Lijsttrekker Bennie Morsink is dan ook teleurgesteld in het advies van informateur Nauta. “Ze heeft niet geluisterd naar de kiezer. Het klopt dat wij als partij aan elkaar moesten wennen, maar we zijn er nu goed uitgekomen. Dan is het spijtig om te zien dat daar geen gehoor aan wordt gegeven.”

Volgens Morsink zouden andere partijen misbruik hebben gemaakt van hun positie en OBL ‘zwart’ hebben gemaakt, zodat ze daar hun eigen voordeel uit kunnen halen. “Ik wil niet ingaan op namen, maar ik denk dat alle partijen daar een beetje aan meegewerkt hebben. Wij zijn transparant geweest over onze problemen. Daar zijn we sterker uitgekomen. We willen nu laten zien dat wij een partij zijn waar ze op kunnen vertrouwen.”

Aanstelling formateur
Of het zover komt moet blijken. Tijdens de vergadering werd Andries Bannink uit Laag Keppel voorgedragen als formateur. Hij krijgt de taak om tot een coalitieakkoord te komen met het CDA, D66, PvdA en de VVD. Bannink was eerder twaalf jaar actief als griffier in de gemeente Berkelland.

Door: REGIO8

Deel dit artikel:

11 gedachten over “Informateur Nauta kiest coalitie voor Berkelland”

 1. Gerrit Halfman

  Dit is niet wat de kiezer wil dus weer handje klap CDA. En machtspolitiek. De partij met grootste winst in oppositie hoe verzin je het. Haagse toestanden in Berkelland. Dan hebben wij De komende 4 jaar weer Rutteland.

 2. Maakt dus bij gemeente raadsverkiezingen ook niet uit opbeur je stemt
  Obl bbb wordt gewoon aan de kant gezet
  Inclusief de stemmers
  Laatste keer gestemd wat een slechte vertoning

 3. Daarom niet op obl gestemd . trouwens nergens op .de politiek ene grote bende

 4. Vier jaar lang elke week het “gesprek met een informateur” oefenen. Doe je best !!.

 5. Marcel te Bogt

  Dit is een zeer slechte zaak voor de geloofwaardigheid in de politiek . De kiezers hebben gesproken en daar moet zeker wat mee doen en zeker proberen want je gaat van een persoon uit . Hoe wil je dit uitleggen CDA D66 VVD PvdA

 6. Bennie Morsink wat hei mien d’r toch weer ’n kroam van a maakt …Brekken en Angoan …dat is wat wie wilt in de komende vier joaren in Berkelland An’t wark ie Elke raadsvergadering met de trekker noar’t gemeentehoes ..keiharde oppositie.. dat is wat wie wilt ..Drex.. D’ran !

 7. Je verwacht dat de partij met de meeste stemmen binnen de coalitie valt, dat ze eruit gezet worden vind ik wel bijzonder. Hoe ga je dit verantwoorden aan de kiezers die op obl gestemt hebben?

 8. Hoezo niet naar de kiezer geluisterd? De partijen die gaan onderhandelen hebben samen toch de meerderheid? Of tellen de kiezers van een partij die geen zetelwinst hebben gehaald soms minder mee dan de kiezers die op een ‘winnaar’ hebben gestemd?

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven