Provincies willen vergunningen van afvalverwerker die afval inzamelt in Berkelland intrekken

Door Redactie op 19-04-2022


BERKELLAND – De provincies Gelderland en Overijssel willen de vergunningen van afvalverwerker Ter Horst intrekken en lopende vergunningaanvragen weigeren. Daarvoor hebben de provincies nu een ontwerpbesluit vastgesteld. Dat doen de provincies omdat er een groot risico is dat het bedrijf de vergunningen gebruikt voor criminele activiteiten. Het bedrijf en andere belanghebbenden, zoals omwonenden en omliggende bedrijven, hebben nu zes weken de tijd om op dit besluit te reageren. Daarna nemen de provincies een definitief besluit. Ter Horst zamelt o.a. in de gemeente Berkelland afval in.

Gevaar voorstrafbare feiten
Het voorlopige besluit komt voort uit eigen onderzoek van de provincies en adviezen van het Landelijk Bureau Bibob. Met de Wet Bibob kunnen overheden voorkomen dat ze ongewild criminele activiteiten mogelijk maken. Uit het onderzoek komt naar voren dat er een ernstig gevaar is dat het bedrijf de vergunningen zal gebruiken voor criminele doeleinden. Daarbij gaat het vooral om de aansturing van het bedrijf en niet om de medewerkers of de locatie. Voorafgaand aan de voorgenomen besluiten heeft het bedrijf eind vorig jaar al een zienswijze kunnen indienen. De wettelijke procedure schrijft voor dat het dit nu nogmaals mag doen. Vanwege de geheimhoudingsplicht van de Wet Bibob mogen de provincies niet vertellen welke feiten en omstandigheden precies hebben geleid tot het oordeel van het Landelijk Bureau Bibob dat er sprake is van ernstig gevaar.

Achtergrond bedrijf
Ter Horst is een afvalverwerker met het hoofdkantoor in de gemeente Oude IJsselstreek (Gelderland) en een nevenvestiging in de gemeente Hof van Twente (Overijssel). De provincies Overijssel en Gelderland zijn bevoegd gezag voor het verlenen van omgevingsvergunningen en voor toezicht en handhaving. Het bedrijf heeft in 2006 in Gelderland een vergunning gekregen voor afvalwerking in Varsseveld. In Overijssel is voor de locatie Goor de vergunning eind 2009 verleend. Voor de hoofdvestiging in Varsseveld geldt dat al lange tijd door provincie Gelderland en Omgevingsdienst Regio Arnhem intensief toezicht wordt gehouden op naleving van de regels en handhaving bij overtredingen. Door bestuurlijke maatregelen te nemen, zoals dwangsommen en extra controles, is de afgelopen jaren geprobeerd het bedrijf op het juiste spoor te krijgen. Het bedrijf heeft aanpassingen gedaan, maar de zorgen over naleven van de regels en daarmee de risico’s voor volksgezondheid vanwege brandgevaar en milieuverontreiniging, blijven.

Strafbare feiten
Het bedrijf is de afgelopen jaren verschillende keren in het nieuws geweest, onder andere in publicaties over de rechtszaak waarin leidinggevenden van het bedrijf vorig jaar werden veroordeeld voor milieucriminaliteit en valsheid in geschrifte. Provincie Gelderland en Overijssel willen het plegen van strafbare feiten niet faciliteren. Bovendien hebben de overheden een gezamenlijke verantwoordelijkheid om te zorgen voor een gezonde, veilige leefomgeving.

Wet Bibob
De Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob) is in het leven geroepen om bestuursorganen te beschermen tegen het (onbewust) faciliteren van witwassen en criminaliteit. Bij een aanvraag voor onder andere omgevingsvergunningen milieu en bouwen, maar ook bij bestaande vergunningen, kunnen bestuursorganen onderzoeken of ze te maken hebben met een integere partij die niet in relatie staat tot strafbare feiten. Daarbij gaat het om de vraag of er sprake is van een ernstig gevaar dat de vergunning gebruikt wordt voor het witwassen van geld of voor het plegen van criminele activiteiten.

Ernstig gevaar
Het Landelijk Bureau Bibob doet op verzoek van bestuursorganen uitgebreid onderzoek en kijkt hierbij onder andere naar strafrechtelijke veroordelingen, politiegegevens, bestuurlijke handhavingsacties en belastingovertredingen. Als er sprake is van een ernstig gevaar, zoals bij dit bedrijf het geval is, kan een bestuursorgaan consequenties verbinden aan de vergunning. Het kijkt altijd eerst of dat ernstige gevaar kan worden weggenomen door het opleggen van voorschriften waar het bedrijf aan moet voldoen om de vergunning te behouden. Als dat niet mogelijk is, kan het bestuursorgaan de vergunning weigeren of intrekken. De provincies Gelderland en Overijssel passen de Wet Bibob onder andere toe bij alle aanvragen van afvalstoffenbedrijven voor een omgevingsvergunning milieu.

Definitief besluit volgt
De voorlopige besluiten om de vergunning in te trekken hebben beide provincies medegedeeld aan het bedrijf. Het bedrijf en eventuele andere belanghebbenden hebben nu 6 weken de tijd om hierop te reageren. Daarna zullen de provincies een definitief besluit nemen. Het voorgenomen besluit heeft dus nog niet direct gevolgen voor het mogen uitvoeren van de afvalverwerkingsactiviteiten van Ter Horst.

Reacties

Mag per direct ze doen toch nergens wat op uit als ze schade rijden aan je tuinhek

Schaperclaus | 20-04-22 | 07:46

Dit is eerder een opdracht van Circulus welke eigendom is van meerdere gemeenten en Ter Horst als bedreiging zien. Omdat ze goedkoper aanbieden.

T. Wente | 21-04-22 | 11:16

Copyright © 2023 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Hoe effectief zijn relatiegeschenken voor promotie?
BERKELLAND - Relatiegeschenken zijn een effectieve manier om de relatie tussen bedrijven en hun klanten, leveranciers en werknemers te versterken. He......
Lees verder »

DEO MO15-1 kampioen
BORCULO - Afgelopen zaterdagochtend stond de laatste wedstrijd van de DEO MO15 op het programma. Bij winst op SJO AZSV-AD'69 waren de dames kampioen. ......
Lees verder »

Provincie trekt waarschuwing voor blauwalgen bij recreatieplas Hambroekplas in Borculo in
BORCULO - De provincie Gelderland heeft de waarschuwing voor blauwalgen bij Hambroekplas in Borculo ingetrokken. Uit recente controles van Waterschap......
Lees verder »

Gemeente en politie kunnen je hulp gebruiken bij drugsdumping
BERKELLAND - In de afgelopen maanden is er in vrijwel alle gemeenten om ons heen drugsafval gevonden. Het gaat om vaten die gedumpt zijn, maar ook ove......
Lees verder »

Hout beschermen met Remmers HK lazuur
BERKELLAND - Bent u op zoek naar mooie verf of lak om hout mee te bewerken, bijvoorbeeld omdat u zelf professionele schilder bent? Of bent u een amat......
Lees verder »

College biedt gemeenteraad perspectiefnota 2024 aan
BERKELLAND - De financiën van de gemeente Berkelland staan onder druk. Vooralsnog is de perspectiefnota 2024 niet sluitend en ook in de ramingen voor......
Lees verder »

Vanavond Politieke Avond in Gemeentehuis
BERKELLAND - Op dinsdag 30 mei is de volgende Politieke Avond in het gemeentehuis in Borculo. Tijdens een Politieke Avond worden er eerst politieke s......
Lees verder »

Uitnodiging voor ondernemers: 8 juni bijeenkomst over de Omgevingswet
BERKLLAND - Gaat u nieuw bouwen, verbouwen of zaken aanpassen? Dan verandert er het nodige per 1 januari 2024. De nieuwe Omgevingswet wordt dan ingev......
Lees verder »

Burgernetmelding: Meisje (13) vermist in Neede
NEEDE - De politie heeft dinsdagmorgen om 10.19 uur een burgernetmelding uitgedaan. Er wordt een 13 jarig meisje vermist in Neede. Zij is verstandeli......
Lees verder »

Zomeravondconcert in Ruurlose bossen
RUURLO – De KunstKring organiseert in samenwerking met Pannenkoekboerderij De Heikamp een vrolijk, luchtig zomeravondconcert. Op zaterdagavond 29 juli......
Lees verder »

Rijbewijskeuringen CBR in Eibergen
EIBERGEN - Een medische keuring voor het verlengen van uw rijbewijs is nodig wanneer u 75 jaar of ouder bent of wanneer u een zgn. groot rijbewijs (C/......
Lees verder »

‘Tis hier geen hotel’ in Openluchttheater Eibergen
EIBERGEN – Soms worden ouders horendol van hun kinderen die hun eigen huis als een soort hotel beschouwen. Daar draait het om in de theatervoorstellin......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen, lekker biertje­?
NEEDE - Steeds mear leu of zogenaamde deskundigen buugt zich oaver van alles wat met onze gezondheid te maken hef. Ik zol zeggen hol het bie thoes in......
Lees verder »

Fratsen ontheffing
BERKELLAND - Onze gemeente is met zichzelf an `t massen en mieren,noe blik dat ze al joaren illegaal alcoholische drankjes schenkt in hun kantine. Ve......
Lees verder »

Fratsen neet te volgen
NEEDE - Heb ie dat ok wal es dat ie der niks mear van snapt? Noe volgt een paar onnavolgboare berichten oet `t dagelijks nieuws. Rutte stelt 100 milj......
Lees verder »

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

NUB TV

Feest in straten van Rietmolen tijdens verlichte carnavalsoptocht

RIETMOLEN – Zeventien wagens vol kleurrijke verlichting trokken zaterdagavond door de straten van Rietmolen tijdens de verlichte carnavalsoptocht, die sinds 1997 georganiseerd wordt door carnavalsvereniging De Reetkwakers. Na de gedwongen coronapauze merkt de organisatie dat de animo er nog altijd is, maar dat de carnavalssfeer wat langzamer op gang kwam.

“De vibe moet er weer een beetje inkomen”, zegt Corine te Morsche namens de organisatie van de verlichte optocht. “We hopen dat het enthousiasme na dit jaar teurgkomt en dat ze toch weer wagens gaan bouwen.” In Rietmolen is de enige verlichte carnavalsoptocht van de Achterhoek. Dit is voor de deelnemers dan ook een belangrijke reden om mee te lopen. “De wagen komt heel mooi naar voren met al die lichtjes”, zegt een van de feestvierders, gehuld in een Yoshi-kostuum uit de gamewereld van Mario. “Het geeft veel meer sfeer”, zegt haar vriendin Wario. “En de karakters zelf komen er ook meer uit.”

Om jonge wagenbouwers weer aan de gang te krijgen wordt er ook nadrukkelijk samengewerkt met de Sint Jozef basisschool in het Berkellandse dorp. Alle groepen deden dit jaar mee. “Dus we hopen ook dat er vanuit daar nieuwe aanwas komt”, zegt Te Morsche. Mede-organisator Jarno Borgerlink vult aan: “Je moet de jongeren meer pushen om actief aan de gang te gaan. Maar als je deze optocht weer ziet staan, dat is gewoon gaaf.”

Door: REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »