Bijzondere gebeurtenis in Neede


NEEDE – Op de redactie van Nieuws uit Berkelland kwam een bericht binnen van Frits Meijer. Hij was enige weken terug op vakantie in Neede. Frits is op zoek naar een stukje geschiedenis. Hij vroeg ons onderstaand stuk op de site te plaatsen. Dat doen we hierbij, wie kan Frits helpen?

“In juni van dit jaar verbleven wij tien dagen in een mooi boerderij appartement in het buitengebied van Neede. Op de derde dag van ons verblijf hadden wij een afspraak met één van mijn zusjes, die in die buurt woont en die zich, net als ik, interesseert voor familiegeschiedenis en stamboomonderzoek. Waar ik mij recent vooral heb bezig gehouden met onderzoek naar de voorouders van mijn echtgenote heeft mijn zusje zich toegelegd op onze voorouders en dat vooral op die van moeders kant. Zij maakte mij erop attent dat de moeder van mijn oma in Neede is geboren (in 1865) en dat haar geboortehuis er misschien nog zou staan: Oudestraat 76. Maar op Google Maps kwam alleen nieuwbouw naar voren, helaas. De volgende dag raakte de sluiting van een gesp kapot en ging ik op internet op zoek naar een schoenmaker in de buurt, zou dat lukken, je weet het maar nooit. En daar vond ik het: Oudestraat 76! Een foto wees uit, dat dit pand is gelegen tegenover de nieuwbouw waarop Google was uitgekomen. Ik erheen, het was nog geen tien minuten fietsen. Daar aangekomen bleek het te gaan om André Kox, de sympathieke podoloog op de begane grond van een herenhuis, met daarboven twee leegstaande verdiepingen. Hij vertelde mij, dat wanneer hij in de toekomst een punt achter zijn werkzame leven zal zetten het pand naar de gemeente gaat, die het pand dan zal afbreken om er een doorgang van te maken, ofwel de huidige passage zal verbreden. Spontaan opende de heer Kox voor mij de toegangsdeur naar boven en nodigde mij uit om daar zo lang rond te kijken als ik wilde. En terwijl ik de trap opliep besefte ik hoe bijzonder het was, dit onverwachte bezoek aan het pand waar mijn overgrootmoeder zo lang geleden was geboren en dat binnen niet al te lange tijd zou worden afgebroken. Eerste en laatste kans om dit pand ooit te zien en te betreden! Toeval? Het is mij toegevallen, inderdaad. Met mijn grootmoeder heb ik tot aan haar overlijden in 1977 altijd een bijzondere band gehad, zij woonde bij ons in en was bijna een tweede moeder voor me. Haar moeder, mijn overgrootmoeder dus, was een dochter van Harmina Margaretha Ter Pelkwijk en Jan ten Hoopen, blijkbaar succesvol in de textiel in Neede.

Bij mijn vertrek kreeg ik nog enkele documentjes mee over de meer recente geschiedenis van het pand, waar ook lange tijd een bank in heeft gezeten, de kluizen mocht ik ook nog bewonderen, maar helaas: leeg. Ook een oude koopakte, foto’s, tekeningen, enz.

Terwijl ik dit schrijf besef ik dat deze gebeurtenis voor mij toch wel heel bijzonder was. Toen ik de trap naar de eerste verdieping van het pand opliep, alleen en in stilte, werd ik geraakt door een soort emotie. Alhoewel ik vooral hecht aan de spirituele kant van het leven, is er toch ook wel plaats voor voorouderlijke familiebanden. En misschien viel dit op dat moment wel samen! Ja, dat was het. Het viel gewoon samen, hoe bijzonder en tegelijk hoe gewoon is dat? Daarom koester ik die dag en dat ogenblik.

Mochten er in het mooie Neede of omgeving mensen zijn die mij meer kunnen vertellen over de geschiedenis van dit pand en/of van de familie Ten Hoopen (en Scholten) dan houd ik mij zeer aanbevolen.

Frits Meijer
[email protected]

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Bijzondere gebeurtenis in Neede”

  1. Henny Hogemans

    Ik verwijs u naar de familie Ten Hoopen te Westervoort, zij hebben ,, Sonja,s brood en banket,, in Doesburg, en deze meneer kan u vast meer vertellen, wij hebben als oud Needenaren daar een heerlijk broodje genuttigd, en hij wist ons het een en ander te vertellen over zijn familie.
    Hij komt ook uit de textiel tak.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven