Dirk Zwart bespeelt de vleugel in de Dorpskerk

RUURLO – Na de serie orgelconcerten van de afgelopen weken kan men komende zaterdag in de Dorpskerk genieten van pianospel. Dirk Zwart neemt plaats achter de vleugel en zal om 14.00 en 15.00 uur tweemaal drie kwartier spelen. De kerkdeuren staan open vanaf 13.30 uur.

Dirk Zwart groeide op met muziek in het gezin van organist en koordirigent Dirk Jansz. Zwart in Rotterdam. Hij begon al vroeg orgel en piano te spelen, componeerde en improviseerde. Op zijn twaalfde was hij gek van Mozart. Logischerwijs volgde het conservatorium. Hij werd koordirigent en gaf pianoles. Hij raakte echter daarnaast hevig geïnteresseerd in de Nederlandse letterkunde. Ging Nederlands studeren aan de Universiteit van Utrecht. Toch kwam hij weer terug bij de muziek toen hem werd gevraagd een muziekstuk te schrijven. Het werd het paasoratorium ‘Het Lam dat ons doet leven’ dat inmiddels ook al een aantal keren onder zijn leiding in de Dorpskerk van Ruurlo werd uitgevoerd.

Inmiddels voert muziek weer de boventoon in het bestaan van Dirk Zwart, waarbij koor- en kerkmuziek een belangrijke plaats innemen. Zo is hij onder meer de cantor van de cantorij van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem waarmee hij een belangrijke bijdrage levert aan de kerkdiensten. Ook dan begeleidt hij vaak op de piano. Nooit eerder gaf hij echter een solo-optreden in de Dorpskerk. Dirk Zwart wil zijn pianospel van komende zaterdag in de Dorpskerk geen concert noemen, omdat hij zich geen concertpianist vindt. Toch zouden de bezoekers van de Dorpskerk zijn pianomuziek best wel eens als een mooi concert kunnen ervaren. Zwart speelt zijn programma tweemaal: om 14:00 en om 15:00. Het zal bestaan uit een afwisseling van zijn eigen pianomuziek met wat bekende pianostukken van anderen.

De entree is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is zeer gewenst. Vóór en na de optredens van Dirk Zwart is er voldoende gelegenheid om de Dorpskerk te bekijken aan de hand van een informatieblad. Natuurlijk kan men ook even de rust zoeken van de Stiltehoek of gewoon met andere bezoekers in gesprek gaan. De Open Kerk op de zaterdagmiddagen in de zomer is immers vooral ook bedoeld om elkaar te ontmoeten.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven