Een uitvaartverzekering afsluiten om je nabestaanden te ontlasten


BERKELLAND – De dood is vaak een gevoelig puntje en je hebt er vast niet echt zin in om al over je begrafenis na te denken, maar toch is dit een verstandige keuze. Zelfs op jonge leeftijd is het namelijk goed om naar het afsluiten van een uitvaartverzekering te kijken. Wanneer je dit op tijd regelt, belast je je nabestaanden na je overlijden niet met allerlei ingewikkelde kwesties en de bekostiging van je begrafenis of crematie. Er zijn diverse redenen waarom een uitvaartverzekering afsluiten helpt om je nabestaanden te ontlasten, waarbij dit type verzekering een aantal zaken dekt. Dit wordt allemaal uitgelicht in dit artikel.

Wat is een uitvaartverzekering precies?
Met een uitvaartverzekering worden de kosten van je eigen crematie of begrafenis vergoed. Denk aan de kosten voor de begrafenisondernemer, de catering, de kist, de lijkwagen en het rouwdrukwerk. De kosten van een uitvaart bedragen gemiddeld 6.000 tot 10.000 euro en het is dus wel prettig als je nabestaanden hier niet mee opgezadeld zijn. Voor bijna iedereen is een uitvaartverzekering af te sluiten, zoals baby’s en jonge kinderen, jongvolwassenen, volwassenen en ouderen.

Hierbij is er de keuze tussen een verzekering in geld (kapitaal uitvaartverzekering) of in diensten (natura uitvaartverzekering). In het geval van de eerste keuze kunnen je nabestaanden het verzekerde bedrag vrij besteden. Bij de tweede keuze zijn bepaalde diensten en producten van de begrafenis of crematie verzekerd. Zo kun je de belangrijkste onderdelen van je uitvaart en eventuele wensen vastleggen voor je nabestaanden.

Waarom zou je een uitvaartverzekering afsluiten?
Het grootste voordeel van een uitvaartverzekering afsluiten, is dat je je nabestaanden van deze zware taak ontlast. Er komt namelijk heel veel bij een begrafenis of crematie kijken waar je van tevoren wellicht niet aan hebt gedacht. Niet alleen weten zij op deze manier beter wat jouw wensen zijn voor je uitvaart na je overlijden, maar ook hoeven ze niet meer over de bekostiging van je uitvaart na te denken. Deze kosten worden namelijk door de verzekering gedekt doordat jij iedere maand een premie hebt betaald.

De kosten van een uitvaart zijn vaak hoog en het is voor nabestaanden al een zware taak om tijdens hun rouwperiode op zich te nemen. Door een uitvaartverzekering af te sluiten, wordt deze last verkleind en weet je zeker dat jouw uitvaart financieel gedekt is. Nadenken over je eigen uitvaart is niet leuk, maar door alles goed vast te leggen, hoef je je juist niet meer druk te maken over de realisatie ervan. Op deze manier voldoet jouw uitvaart aan je basiswensen en krijg je een passend afscheid.

Wat dekt een uitvaartverzekering allemaal?
Zoals benoemd, zijn er globaal gezien twee soorten uitkeringen, waarbij je nabestaanden bij een kapitaal verzekering zelf jouw uitvaart kunnen invullen. In het geval van een natura verzekering kun je bepaalde diensten en producten laten verzekeren, waardoor je al meer invulling geeft aan je eigen begrafenis of crematie. Veelal heeft de verzekeraar een pakket van diensten samengesteld die gedekt worden, wat erg kan verschillen per verzekeraar. De volgende standaard producten en diensten worden door veel verzekeraars vergoed:

  • Een standaard graf;
  • een standaard kist;
  • de lijkwagen en volgauto;
  • het opbaren;
  • een kleine koffietafel;
  • ongeveer 50 tot 75 rouwkaarten.

 

Meestal worden niet alle wensen en behoeften van nabestaanden gedekt door een natura verzekering, waardoor het kan voorkomen dat zij moeten bijbetalen. Vaak willen nabestaanden bijvoorbeeld een eigen graf, wat bij veel natura verzekeringen niet is inbegrepen.

 

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven