‘Ouderen lopen tegemoetkoming mis door bureaucratisch falen van ProWonen en Provincie’

Door Redactie op 05-08-2022

BERKELLAND – “Nederland staat bol van de regeltjes, wetten en sub-regeltjes. Daarnaast is Nederland het land van de subsidies en dat is natuurlijk geweldig ware het niet dat veel mensen subsidies mislopen door die eerder genoemde regeltjes, wetten, voorwaarden en sub-regeltjes en de subsidies hun doelgroep en doel an sich voorbij schiet”. Zo stelt Stefanie Kruizinga. Zij beschrijft in dit artikel haar ervaring.

door Stefanie Kruizinga

Blijkbaar is er in Gelderland een subsidie betreft verhuiskosten voor ouderen. Deze subsidie is al vanaf januari 2022 beschikbaar in Gelderland. Deze verhuiskosten tegemoetkoming moet de ouderen die alleen of met een partner in een eengezinswoning worden motiveren om naar een kleiner ‘passende’ woning te verhuizen.
Wij, mijn schoonouders en mijn man en ik wisten dit niet. Velen weten dit niet bleek later.
Hoe we hier toch achter kwamen?
Via een krantje van ProWonen dat in juni uitkwam. (nummer 42)

Mijn oma die eind mei haar eengezinswoning -die ze huurde van ProWOnen- na ruim 60 jaar gelukkige jaren achter zich had gelaten om te verhuizen naar een zelfstandige senioren appartement werd gewezen op een artikel in ProInfo. Een krantje dat de woningbouw ProWonen uitbrengt.

In het krantje van de woningbouw staat, en ik quote: “Om deze mensen (de ouderen-red) te ondersteunen naar een kleinere woning is de Provincie Gelderland met een project gestart. Binnen dit project kan er gebruik gemaakt worden van de ondersteuning van een verhuiscoach.” Vervolgens staat in het artikel dat je aan een aantal voorwaarden moet voldoen wil je gebruik kunnen maken van de verhuiscoach. Dit gaat dan om de leeftijd, de grote van de woning en de hoeveelheid van de slaapkamers. Oma voldeed aan alle voorwaarden. Prachtig initiatief zou je zeggen toch?
Vervolgens staat er in het kadertje dat het gaat om een eenmalige tegemoetkoming van E2000,-
Een hoop geld voor een oudere dame die moet leven van een klein pensioen.

Toen mijn oma op het artikel gewezen werd zat ze in de afrondende fase van de verhuizing. Ze had hard gespaard om alles zelf te bekostigen dus dit zou een hele mooie (en terechte) tegemoetkoming voor haar zijn. Tijdens de thee bij oma komt dit alles ter sprake en ik beloof dit voor haar uit te zoeken.
Eenmaal thuis besluit ik direct de telefoon te pakken en ik bel in eerste instantie naar het Voormekaar team Neede. Een nukkige vrouw staat mij te woord en vraagt argwanend ‘hoezo mijn oma geld te moeten hebben voor haar verhuizing?’ Ik leg haar uit wat ik gelezen heb in ProInfo. ‘Daar weet ik niks van!” zegt de vrouw. Ik geef aan dat het feit dat zij er niets vanaf weet het dan niet betekent dat het niet aan de orde is. Ze zet mij met een zucht in de wacht en verbind mij uiteindelijk door met het Wmo Loket. Een aardige dame staat mij te woord en geeft aan dat ze niet op de hoogte is van de regeling. Ik leg haar het verhaal uit en we denken beide dat het handig is dat ik contact opneem met de Woningbouw Prowonen. Zo gezegd, zo gedaan.
De medewerker van ProWonen geeft aan niet op de hoogte te zijn van de tegemoetkoming en niet bekend te zijn met het fenomeen ‘verhuiscoach’.
Bijzonder. Ze beloofd mijn vraag uit te zetten in het team, daarnaast geeft ze aan dat ik misschien ook de Provincie kan bellen en daar om opheldering kan vragen.

De Provincie geeft ook aan mijn vraag uit te zetten zoals dat blijkbaar heet en beloofd dat er contact met mij wordt opgenomen. Vervolgens ontstaat er via de mail een ellenlang 3 gesprek tussen mij, de woningbouw en de provincie. 

De woningbouw bevestigd niet op de hoogte te zijn van alle voorwaarden maar beloven wel beterschap.
Met deze opmerking is voor de woningbouw de kous af. In de trant van “Ja we hebben een fout gemaakt maar we doen verder niets om onze fout recht te zetten. De Provincie geeft aan dat oma niet achteraf de subsidie mag aanvragen en houden zich hier stug aan vast. Als ik beide organisaties uitleg dat hier toch echt iets mis gaat vanachter hun bureau’tjes en dat oma niet iets kan aanvragen als ze niet op de hoogte wordt gebracht, wordt verbaal de schouders door beide organisaties opgehaald.

Zowel de Provincie als de woningbouw ProWonen verschuilen zich achter de onmenselijke , onredelijk en verstikkende regeltjes.

Hoe is het mogelijk dat een woningbouw een krantje “ter informatie” uitbrengt dat geldt voor heel Gelderland en Gemeente Berkelland met een informatief stuk waarin voorwaarden staan waarvan zij zelf niet op de hoogte zijn en dus ook niet mee werken. Hoe kan het dat een woningcorporatie een term gebruikte zoals de verhuiscoach, maar dat haar medewerkers hier niet van op de hoogte zijn?
Hoe kan het dat niemand van de bewoners in een groot seniorencomplex op de hoogte is van subsidies die voor hen bedoeld is? De doelgroep waar het om gaat, die recht heeft op deze tegemoetkoming kent de regeling niet en weet daarnaast niet hoe deze aan te vragen.
Hoeveel ouderen hebben de afgelopen 8 maanden E2000,- misgelopen en hebben hun zuurverdiende pensioen moeten aanspreken om de verhuiskosten zelf te betalen?

De reden dat ik hier mee naarbuiten treed is dat ik walgelijk vind dat grote logge sytemen blijkbaar ongestraft fouten mogen maak en niemand die de verantwoordelijkheid op zich neemt. Als de woningcorporatie of de Provincie een kleine ZZP’er zou zijn zou hij ‘afgemaakt’ worden en zou de eigenaar diep door het stof moeten gaan om deze fout te herstellen. Fouten maken kan, dat is menselijk.  Maar deze niet herstellen is onmenselijk.

Inmiddels heeft de Nationale Ombudsman deze zaak op zich genomen. Ik hoop via dit artikel mensen op hoogte te brengen van hun rechten en daarnaast hoor ik heel graag van u als u een soortgelijke ervaring heeft betreft deze tegemoetkoming. Misschien dat we onze krachten kunnen bundelen en collectief ism de Nationale Ombudsman onze klachten kunnen indienen. 

Reageren op dit artikel? Mail [email protected]

Reacties

Uit dit goeie stuk blijkt maar weer eens dat het veur mekaar team alleen maar op de hand is van de gemeente, provincie en pro-wonen EN DUS NIET VOOR DE BURGERS. Zoals ik eerder al eens heb gezegd, nodig die onbetrouwbare types niet uit aan je keukentafel want na afloop van het “gesprek” ben je ook nog es je keukentafel kwijt en dit is een rechtstreeks gevolg van de oprichting v.d. WMO(wet maatschappelijke ontwrichting)

zwarver gait | 05-08-22 | 10:53

Is deze regeling ook bedoeld voor diegene die een eigen huis hebben en nu een appartement gaan huren van Prowonen?

Rikie | 05-08-22 | 12:38

Goede actie mevrouw Kruizinga.
Hoop dat het resultaat opleverd.
Volgens mij moet en woningbouw vereniging actief informeren.
Ik kan ook niet begrijpen dat, als iemand aangeeft te willen verhuizen, er bij de verhuurder geen alarmbel gaat over
informeren van huurders.

Wim | 05-08-22 | 19:02

@rikie, dat is een goeie vraag… dat weet ik eerlijk gezegd niet.

Stefanie | 05-08-22 | 19:52

#Rikie. Probeer is te zoeken op : actie10 verhuiscoach. Dan klikken op provincie Gelderland, succes !.

Dolf | 05-08-22 | 20:52

https://www.gelderland.nl/themas/actieplan-wonen/actie-10

Hier vindt u meer informatie over deze regeling van de provincie Gelderland.

Heleen Weerkamp | 05-08-22 | 21:31

Het wordt tijd dat alle maar dan ook alle subsidies af worden geschaft. Het is allemaal zo’n gedoe. Gewoon zorgen dat mensen met netto overhouden en dan moeten ze zelf maar weten of ze daarvan op vakantie gaan of dat zij er zorgvuldig mee omgaan.

Wilco | 06-08-22 | 05:57

@wim dank je wel, ik doe er mijn best voor…
En idd, dat lijkt mij ook, alle gegevens staan in het systeem dus lijkt mij een kleine moeite.

Stefanie | 06-08-22 | 09:09

praat me niet van de woningbouw als er een corrupte bende is is het prowonen wel . ik snap precies wat je bedoelt en hoe je voelt .menselijkheid is hun niet bekend en maar verstoppen achter regeltjes ben nog witheet .succes en zet m op

100hterhooker | 06-08-22 | 19:13

Prowonen, daar heb ik ook nog een dik dossier van liggen. Ik leef inmiddels jaren in een hel door problematische buren (structurele nachtelijke overlast, intimidatie, bedreigingen enz.). Door Prowonen (met medewerking van gemeente Bronckhorst en politie) ben ik als crimineel weggezet en sta ik bijna voor de 2e keer voor de rechter om mij uit te zetten (op basis van leugens en de meest vreemde ‘klachten’). De waarheid willen ze niet weten, wederhoor bestaat niet. Leugens en enge spelletjes zijn ongeveer de norm geworden. Hoezo ‘sociale’ verhuurder?
#huurdictatuur #machtsmisbruik #asociaal

Johan Heersink | 10-08-22 | 21:48

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Muziekvereniging Euphonia haalt oud papier op
EIBERGEN – Zaterdag 20 augustus kunnen inwoners van Eibergen hun oud papier weer aan de straat zetten. Vanaf 9.00 uur ’s ochtends gaan leden en onder......
Lees verder »

Gratis workshops en trainingen over opvoeden en opgroeien
BERKELLAND - In september start het Preventie Platform Jeugd weer met workshops en trainingen gericht op opvoeden en opgroeien. Zo begint er een weer......
Lees verder »

Vandaag: VAN Jubileum fietstocht
GEESTEREN - Dit jaar bestaat VAN Berkel & Slinge 25 jaar, en de VALA, waarbij alle Achterhoekse natuurverenigingen zijn aangesloten, bestaat ook ......
Lees verder »

Muziekvereniging Amicitia Rietmolen zoekt dirigent
RIETMOLEN - Muziekvereniging Amicitia uit Rietmolen is dringend op zoek naar een dirigent voor haar orkest. De vaste repetitie avond is op maandag. Di......
Lees verder »

Zomers concert Emergo uit Castricum in Ruurlo
RUURLO - Bij goed weer geeft muziekvereniging Emergo uit Castricum op vrijdag 19 augustus een buitenconcert op het Kerkplein in Ruurlo. Het concert be......
Lees verder »

Kinderdag: Gratis activiteiten in het park bij het gemeentehuis
BORCULO - De Kinderdag is er weer in Borculo. Op zaterdag 20 augustus is er van alles te doen in het park bij het gemeentehuis in Borculo. Deelna......
Lees verder »

Brandweer voor brandend afval naar de Beukenlaan in Eibergen
EIBERGEN - Vrijdagmorgen moesten de Eibergse brandweerlieden al in alle vroegte in actie komen.  Om 4.36 uur kwam er namelijk een melding binnen......
Lees verder »

Op zoek naar geneeskrachtige kruiden
EIBERGEN - Wat kun je doen als je jeuk hebt door een brandnetel? Dat en nog meer handige natuurlijke oplossingen op EHBO-gebied leren kinderen op zon......
Lees verder »

Vleermuizen excursie voor jong en oud
REGIO - Het is altijd spannend. In de avondschemering vleermuizen spotten. Gelukkig kan het ook dit jaar weer en wel op 18 augustus. Op Camping Domei......
Lees verder »

Paysafecard – de volgende grote trend voor online aankopen?
BERKELLAND - Trends blijven komen en gaan, terwijl sommige blijven. Dat geldt ook voor online aankopen. De meeste Nederlanders gebruiken nog steeds i......
Lees verder »

Bibliotheek helpt bij digitale vragen
BERKELLAND – Op woensdag 7 september 2022 organiseert de Bibliotheek Oost-Achterhoek in alle vestigingen een voorlichtingsbijeenkomst over het digita......
Lees verder »

Ruurlose Bridgeclub organiseert bridge clinic en bridge cursussen
RUURLO - Na het succes van de clinic van vorig jaar heeft de RBC besloten nogmaals een clinic te organiseren. Om ook mensen te trekken die het spel n......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen op kop
NEEDE - Op mien bienoa dagelijkse tochtje van Nee noar Beltrum zoog ik van de een op de andere dag inens allemoale vlaggen op kop hangen. Bie de ears......
Lees verder »

Fratsen Kleurt wal bie
NEEDE - Noe was wij onlangs een betje an `t verbrekken ,hier en doar mossen wat tegels oet dee versletten waren. Ok een stukske muure mos vernieuwd w......
Lees verder »

Fratsen gedoo
NEEDE - Wat een gedoo is `t toch,iedereene mut mear betalen deur de hooge energieprieze,moar snappen kun e wij `t neet. Ollie maatschappen dreit woek......
Lees verder »

Fratsen Tegenstriedigheden
NEEDE - Langzamerhand kump `t zowiet dat gin mense de wereld mear snapt. De hele wereld is `t deroaver ens dat wij wat zuuniger mot wean op de eardbo......
Lees verder »

NUB TV

Eibergen neemt groots afscheid van Wim en Trees


EIBERGEN – Weken lang werd er over gesproken, een einde van een tijdperk. Dit einde is nu aangebroken. Vrijdag en zaterdag nam Eibergen massaal afscheid van het horeca echtpaar Wim en Trees Tijink. Café Tijink is een begrip in Eibergen en ver daarbuiten. Daarom blijft het café onder de nieuwe eigenaar Mesut Mis de zelfde naam dragen. 
Mesut bood Wim en Trees zaterdagavond namens heel Eibergen een schilderij gemaakt door Johan Deters aan met daarop Wim, Trees en hun trouwe viervoeter. Vandaag is er nog een afscheid voor genodigden en dan trekken Wim en Trees de deur van het door hun zo geliefde café achter hun dicht. Mesut Mis en zijn team zwaaien er vanaf morgen het scepter. 

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »