‘Ouderen lopen tegemoetkoming mis door bureaucratisch falen van ProWonen en Provincie’

BERKELLAND – “Nederland staat bol van de regeltjes, wetten en sub-regeltjes. Daarnaast is Nederland het land van de subsidies en dat is natuurlijk geweldig ware het niet dat veel mensen subsidies mislopen door die eerder genoemde regeltjes, wetten, voorwaarden en sub-regeltjes en de subsidies hun doelgroep en doel an sich voorbij schiet”. Zo stelt Stefanie Kruizinga. Zij beschrijft in dit artikel haar ervaring.

door Stefanie Kruizinga

Blijkbaar is er in Gelderland een subsidie betreft verhuiskosten voor ouderen. Deze subsidie is al vanaf januari 2022 beschikbaar in Gelderland. Deze verhuiskosten tegemoetkoming moet de ouderen die alleen of met een partner in een eengezinswoning worden motiveren om naar een kleiner ‘passende’ woning te verhuizen.
Wij, mijn schoonouders en mijn man en ik wisten dit niet. Velen weten dit niet bleek later.
Hoe we hier toch achter kwamen?
Via een krantje van ProWonen dat in juni uitkwam. (nummer 42)

Mijn oma die eind mei haar eengezinswoning -die ze huurde van ProWOnen- na ruim 60 jaar gelukkige jaren achter zich had gelaten om te verhuizen naar een zelfstandige senioren appartement werd gewezen op een artikel in ProInfo. Een krantje dat de woningbouw ProWonen uitbrengt.

In het krantje van de woningbouw staat, en ik quote: “Om deze mensen (de ouderen-red) te ondersteunen naar een kleinere woning is de Provincie Gelderland met een project gestart. Binnen dit project kan er gebruik gemaakt worden van de ondersteuning van een verhuiscoach.” Vervolgens staat in het artikel dat je aan een aantal voorwaarden moet voldoen wil je gebruik kunnen maken van de verhuiscoach. Dit gaat dan om de leeftijd, de grote van de woning en de hoeveelheid van de slaapkamers. Oma voldeed aan alle voorwaarden. Prachtig initiatief zou je zeggen toch?
Vervolgens staat er in het kadertje dat het gaat om een eenmalige tegemoetkoming van E2000,-
Een hoop geld voor een oudere dame die moet leven van een klein pensioen.

Toen mijn oma op het artikel gewezen werd zat ze in de afrondende fase van de verhuizing. Ze had hard gespaard om alles zelf te bekostigen dus dit zou een hele mooie (en terechte) tegemoetkoming voor haar zijn. Tijdens de thee bij oma komt dit alles ter sprake en ik beloof dit voor haar uit te zoeken.
Eenmaal thuis besluit ik direct de telefoon te pakken en ik bel in eerste instantie naar het Voormekaar team Neede. Een nukkige vrouw staat mij te woord en vraagt argwanend ‘hoezo mijn oma geld te moeten hebben voor haar verhuizing?’ Ik leg haar uit wat ik gelezen heb in ProInfo. ‘Daar weet ik niks van!” zegt de vrouw. Ik geef aan dat het feit dat zij er niets vanaf weet het dan niet betekent dat het niet aan de orde is. Ze zet mij met een zucht in de wacht en verbind mij uiteindelijk door met het Wmo Loket. Een aardige dame staat mij te woord en geeft aan dat ze niet op de hoogte is van de regeling. Ik leg haar het verhaal uit en we denken beide dat het handig is dat ik contact opneem met de Woningbouw Prowonen. Zo gezegd, zo gedaan.
De medewerker van ProWonen geeft aan niet op de hoogte te zijn van de tegemoetkoming en niet bekend te zijn met het fenomeen ‘verhuiscoach’.
Bijzonder. Ze beloofd mijn vraag uit te zetten in het team, daarnaast geeft ze aan dat ik misschien ook de Provincie kan bellen en daar om opheldering kan vragen.

De Provincie geeft ook aan mijn vraag uit te zetten zoals dat blijkbaar heet en beloofd dat er contact met mij wordt opgenomen. Vervolgens ontstaat er via de mail een ellenlang 3 gesprek tussen mij, de woningbouw en de provincie. 

De woningbouw bevestigd niet op de hoogte te zijn van alle voorwaarden maar beloven wel beterschap.
Met deze opmerking is voor de woningbouw de kous af. In de trant van “Ja we hebben een fout gemaakt maar we doen verder niets om onze fout recht te zetten. De Provincie geeft aan dat oma niet achteraf de subsidie mag aanvragen en houden zich hier stug aan vast. Als ik beide organisaties uitleg dat hier toch echt iets mis gaat vanachter hun bureau’tjes en dat oma niet iets kan aanvragen als ze niet op de hoogte wordt gebracht, wordt verbaal de schouders door beide organisaties opgehaald.

Zowel de Provincie als de woningbouw ProWonen verschuilen zich achter de onmenselijke , onredelijk en verstikkende regeltjes.

Hoe is het mogelijk dat een woningbouw een krantje “ter informatie” uitbrengt dat geldt voor heel Gelderland en Gemeente Berkelland met een informatief stuk waarin voorwaarden staan waarvan zij zelf niet op de hoogte zijn en dus ook niet mee werken. Hoe kan het dat een woningcorporatie een term gebruikte zoals de verhuiscoach, maar dat haar medewerkers hier niet van op de hoogte zijn?
Hoe kan het dat niemand van de bewoners in een groot seniorencomplex op de hoogte is van subsidies die voor hen bedoeld is? De doelgroep waar het om gaat, die recht heeft op deze tegemoetkoming kent de regeling niet en weet daarnaast niet hoe deze aan te vragen.
Hoeveel ouderen hebben de afgelopen 8 maanden E2000,- misgelopen en hebben hun zuurverdiende pensioen moeten aanspreken om de verhuiskosten zelf te betalen?

De reden dat ik hier mee naarbuiten treed is dat ik walgelijk vind dat grote logge sytemen blijkbaar ongestraft fouten mogen maak en niemand die de verantwoordelijkheid op zich neemt. Als de woningcorporatie of de Provincie een kleine ZZP’er zou zijn zou hij ‘afgemaakt’ worden en zou de eigenaar diep door het stof moeten gaan om deze fout te herstellen. Fouten maken kan, dat is menselijk.  Maar deze niet herstellen is onmenselijk.

Inmiddels heeft de Nationale Ombudsman deze zaak op zich genomen. Ik hoop via dit artikel mensen op hoogte te brengen van hun rechten en daarnaast hoor ik heel graag van u als u een soortgelijke ervaring heeft betreft deze tegemoetkoming. Misschien dat we onze krachten kunnen bundelen en collectief ism de Nationale Ombudsman onze klachten kunnen indienen. 

Reageren op dit artikel? Mail [email protected]

Deel dit artikel:

10 gedachten over “‘Ouderen lopen tegemoetkoming mis door bureaucratisch falen van ProWonen en Provincie’”

  1. Uit dit goeie stuk blijkt maar weer eens dat het veur mekaar team alleen maar op de hand is van de gemeente, provincie en pro-wonen EN DUS NIET VOOR DE BURGERS. Zoals ik eerder al eens heb gezegd, nodig die onbetrouwbare types niet uit aan je keukentafel want na afloop van het “gesprek” ben je ook nog es je keukentafel kwijt en dit is een rechtstreeks gevolg van de oprichting v.d. WMO(wet maatschappelijke ontwrichting)

  2. Is deze regeling ook bedoeld voor diegene die een eigen huis hebben en nu een appartement gaan huren van Prowonen?

  3. Goede actie mevrouw Kruizinga.
    Hoop dat het resultaat opleverd.
    Volgens mij moet en woningbouw vereniging actief informeren.
    Ik kan ook niet begrijpen dat, als iemand aangeeft te willen verhuizen, er bij de verhuurder geen alarmbel gaat over
    informeren van huurders.

  4. #Rikie. Probeer is te zoeken op : actie10 verhuiscoach. Dan klikken op provincie Gelderland, succes !.

  5. Het wordt tijd dat alle maar dan ook alle subsidies af worden geschaft. Het is allemaal zo’n gedoe. Gewoon zorgen dat mensen met netto overhouden en dan moeten ze zelf maar weten of ze daarvan op vakantie gaan of dat zij er zorgvuldig mee omgaan.

  6. @wim dank je wel, ik doe er mijn best voor…
    En idd, dat lijkt mij ook, alle gegevens staan in het systeem dus lijkt mij een kleine moeite.

  7. praat me niet van de woningbouw als er een corrupte bende is is het prowonen wel . ik snap precies wat je bedoelt en hoe je voelt .menselijkheid is hun niet bekend en maar verstoppen achter regeltjes ben nog witheet .succes en zet m op

  8. Prowonen, daar heb ik ook nog een dik dossier van liggen. Ik leef inmiddels jaren in een hel door problematische buren (structurele nachtelijke overlast, intimidatie, bedreigingen enz.). Door Prowonen (met medewerking van gemeente Bronckhorst en politie) ben ik als crimineel weggezet en sta ik bijna voor de 2e keer voor de rechter om mij uit te zetten (op basis van leugens en de meest vreemde ‘klachten’). De waarheid willen ze niet weten, wederhoor bestaat niet. Leugens en enge spelletjes zijn ongeveer de norm geworden. Hoezo ‘sociale’ verhuurder?
    #huurdictatuur #machtsmisbruik #asociaal

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven