Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek ‘Afwachten of dit het keerpunt wordt’

BERKELLAND – Tot eigen verbazing mocht de Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA) vrijdag aanschuiven bij het gesprek met stikstofbemiddelaar Johan Remkes over de crisis in de boerensector. Een eenvoudige oplossing is niet gevonden, maar de vertegenwoordiger van VALA zag het wel als een nuttig moment.

“Het is naar wat ik begreep een positief gesprek geweest waar veel is gezegd”, zegt voorzitter Dick Looman van de VALA, in het dagelijks leven melkveehouder in Zelhem. “Iedereen is nu in afwachtende houding of dit het keerpunt wordt. Er is nog wel wat angst en beven voor.” Namens de VALA was projectleider IJsbrand Snoei aanwezig, die naast premier Mark Rutte aan tafel zat, als een van de elf boerenorganisaties. Bemiddelaar Remkes gaf na afloop aan dat er sprake is van een stevige vertrouwenscrisis tussen de overheid en de boeren, terwijl het volgens LTO-voorzitter Sjaak van der Tak ‘op dit moment te weinig heeft opgeleverd’.

Dat er een gapend gat tussen de boerensector en het Rijk zit is duidelijk. De VALA mocht aanschuiven vanwege het ‘Markemodel’, waarmee juist die kloof moet worden gedicht. “Dat is een aanpak waarbij de sector en sturende partijen samen met boeren tot een regionale aanpak komen”, zegt Looman over de pilot. “Je vormt een dialoog tussen degene die moet presteren, de boer, en de partijen die iets willen, dus de overheid. Wij missen die dialoog vreselijk in de hele stikstofcrisis die is ontstaan. Het veelbesproken kaartje was een misser. Die werd gewoon de wereld ingegooid en zo moet het maar krijgen. Dan krijg je geen draagvlak onder boeren.”

‘Protestvlaggen blijven hangen’
Rond het melkveebedrijf van Looman in Bronckhorst hangen ook de nodige protestvlaggen. Of de omgekeerde Nederlandse vlaggen na dit gesprek weer verdwijnen uit het straatbeeld? “Dat denk ik niet”, zegt de Zelhemse melkveehouder. “Er zullen nog wel wat gesprekken en toenaderingspogingen van beide kanten moeten worden gedaan. Als beide kanten heel star blijven zitten in hun opvattingen, gaan we dit niet oplossen. Dan blijven de vlaggen, inclusief het trekkertje van mijn jongste zoon die omgekeerd aan de ANWB-paal bij ons op de kruising hangt, hangen.”

Door REGIO8 in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Deel dit artikel:

2 gedachten over “Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek ‘Afwachten of dit het keerpunt wordt’”

  1. Volgens mij, zaten de gewone burgers ook niet aan tafel en het lijkt mij dat wij ons als burger maar es ff motte beraden of wij ONS belastinggeld wel willen uitgeven aan de exorbitante Europeese landbouwsubsidies die vooral terechtkomen bij de grote boeren(OP NUL ZETTEN) en niet bij de bioboeren. EN HUN deel daarvan investeren bij de agrarische scholen om daar de lessen bioboeren op de eerste plaats te stellen.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven