Achterhoek Raad stelt unaniem vernieuwde Achterhoek Visie vast in bevlogen vergadering

Door Redactie op 27-09-2022


BERKELLAND – De Achterhoek Raad vergaderde maandagavond 26 september met een aantal belangrijke punten op de agenda, zoals de vaststelling van de herijkte Achterhoek Visie 2030, hét kompas voor de regionale samenwerking, en het aanstellen van twee nieuwe boardleden voor aan het roer van die samenwerking. Ook werden verschillende vragen, moties én een amendement ingediend door diverse raadsleden. De zaal in de DRU Cultuurfabriek vulde zich met spitse discussies om samen tot breed gedragen plannen voor de Achterhoek te komen. De vergadering werd voorgezeten door vice-voorzitter burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk, in plaats van de ‘standaard’ voorzitter Mark Boumans (burgemeester Doetinchem), die verhinderd was.

Complimenten voor herijkte Achterhoek Visie 2030
Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen, inzichten en cijfers waardoor de Achterhoek Visie2030 toe was aan een herijking. De Achterhoek presenteert zich als de eerste SDG-regio van Nederland en heeft in de herijkte visie de duurzame ontwikkelingsdoelen opgenomen. Zoals de Visie het verwoordt: “We faciliteren en stimuleren ondernemers, lokale overheden, onderwijs en maatschappelijk middenveld via onze unieke netwerkstructuur in de regio om met de SDG’s aan de slag te gaan.” Met meerdere complimenten vanuit de Achterhoek Raad is de herijkte visie unaniem aangenomen door de Achterhoek Raad. Deze is binnenkort te vinden op www.8rhk.nl.

Achterhoek Raad pleit voor doorzetten vierbaans N18
Tijdens het debat over de herijkte visie werd de microfoon achter het spreekgestoelte goed opgezocht door diverse raadsleden. VVD en CDA brachten gezamenlijk met andere fracties een amendement in om in de herijkte visie toch terug te grijpen naar de eerdere ambitie uit 2019 voor ‘een N18 met 2×2 rijstroken, 100 km/u en ongelijkvloerse kruisingen’ met daarbij de toevoeging volgens het amendement ‘of een aanvaardbaar alternatief’. De Achterhoek Board had eerder aan de Achterhoek Raad laten weten dat het Rijk de weg niet als knelpunt ervaart en een 2×2-baans weg niet realistisch is na te blijven streven. Kees Porskamp van VVD Oost Gelre pleitte, net als in eerdere vergaderingen van de Achterhoek Raad, voor het doorzetten van de lobby richting Den Haag voor een verbrede weg. Ted Kok, boardlid 8RHK ambassadeurs: “De visie bestaat uit mooie ambities en heel veel meer dan de N18, maar ik merk vanavond dat de N18 het meest onderwerp van gesprek is.” Hij gaf de indieners van het amendement mee: “Ga inzetten op het doel, dat is doorstroming en een veilige N18, dat kan op verschillende manieren gerealiseerd worden. Ik ben het met u eens dat dat 2×2-baans kan zijn, maar ik ben ook blij dat er mogelijkheden zijn voor alternatieven.” Het amendement kreeg na stemming steun vanuit de raad met uiteindelijk 88 voorstanders, ten opzichte van 67 tegen.

Twee moties redden het niet
Bert Weevers van de Progressieve Partij Aalten lichtte een motie toe (ingediend met meerdere partijen uit de Achterhoek Raad) rondom ‘het beperken van houtstook voor een betere gezondheid van onze inwoners’: “wij streven geen verbod na, maar willen de overlast beperken ten behoeve van een gezonde regio”. Een ruime meerderheid stemde tegen de motie. Net als een tweede motie die het niet haalde. Deze motie tipte aan om ondernemers en inwoners in de regio door de energiecrisis heen te helpen en werd ingediend vanuit de PvdA fracties en toegelicht door raadslid Maarten op de Weegh. Boardlid Henk Tappel gaf toelichting dat de regio al veel doet op dat gebied.  

Aanvraag nieuwe Regio Deal
Boardlid Koen Knufing lichte het proces toe voor de aanvraag van een nieuwe Regio Deal. De aanvraag wordt op dit moment voorbereid door 8RHK ambassadeurs om dit najaar in te dienen (15 november) bij het Rijk. Als we een nieuwe Regio Deal toegewezen krijgen, dan zal deze in de eerste helft van 2023 verder uitgewerkt worden, in samenwerking met het Rijk en regionale partners. Op 17 oktober organiseert 8RHK ambassadeurs een klankbordbijeenkomst om samen met anderen uit de regio in gesprek te gaan over de nieuwe aanvraag voor een Regio Deal.

 

Regiekamer landelijk gebied Achterhoek
Peter van ’t Hoog, gedeputeerde Provincie Gelderland en boardlid gaf een presentatie over de Regiekamer landelijk gebied Achterhoek. “Vanuit de regiekamer kunnen we beter sturen in het landelijk gebied met grote ruimtelijke en urgente opgaven die er zijn. Er wordt niet gekozen (vooralsnog) voor het oprichten van een aparte thematafel hiervoor. Het Nationaal Programma Landelijk Gebied zet in op: natuur, water en klimaat. Hoe gaan we dat nou regisseren? Het is ‘work in progress’ waar we met de regiekamer de inhoud voorop zetten voor de mooie Achterhoek en wegblijven van ‘moetjes’ in structuren.”

 

Alle stukken behorende bij de raadsvergadering van de vergadering zijn te vinden op onze website.

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Winterdag en natuurwandeling bij museum de Lebbenbrugge Borculo
BORCULO - Op zondag 11 dec. wordt er bij museum de Lebbenbrugge een sfeervolle midwinterdag georganiseerd met verschillende oudhollandse ambachten al......
Lees verder »

Bijzondere Walzheimer avond speciaal voor iedereen met een vorm van dementie en hun naasten
NEEDE - Het Alzheimer Trefpunt Berkelland sluit het jaar af met een bijzondere avond met dans en muziek, speciaal voor mensen met dementie en hun naa......
Lees verder »

Inzameling Voedselbank in Neede op zondag 4 december
NEEDE - "Een forse stijging van het aantal mensen dat gebruikt moet maken van de Voedselbank, ook in onze omgeving. Ze kunnen financieel niet meer ro......
Lees verder »

Reis in december voordelig met de bus en regionale trein
BERKELLAND - De gezellige decembermaand komt eraan! Wat zijn jouw plannen? Inkopen doen voor de feestdagen, een avondje uit, een kerstmarkt bezoeken ......
Lees verder »

Klassiek geschoolde musici verloren hun hart aan volksmuziek van de Balkan
RUURLO – zaterdag 10 december verwelkomt KunstKring Ruurlo in de theaterzaal van het Kulturhus in Ruurlo Trio BachTaloh. Een zigeunertrio waarvan de ......
Lees verder »

Politie Berkelland betrapt twee bestuurders die rijden onder invloed van drugs
BERKELLAND - In de nacht van zaterdag op zondag heeft de politie Berkelland twee keer een proces verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van ......
Lees verder »

Robotkassa’s van de toekomst in BIEBlab Ruurlo en Borculo
BERKELLAND – Op woensdag 7 (Ruurlo) en woensdag 14 november (Borculo) staat het BIEBlab in het teken van robotkassa’s. In beide vestigingen begint he......
Lees verder »

Bijeenkomst Parkinson Café Berkelland 8 december: Ergotherapie bij parkinson
BERKELLAND - Ergotherapeuten Marise Vreugdenhil (Ergo Es) en Saskia Sollman (Sensire), beiden deelnemer aan het ParkinsonNet, houden een presentatie ......
Lees verder »

Lezing over de bestrijding van anti-semitisme in synagoge Borculo
BORCULO - ‘We kunnen ons niet veroorloven achterover te leunen’ Deze waarschuwende woorden van Eddo Verdoner, sinds april 2021 de eerste Nationaal Co......
Lees verder »

Succes voor Lynn Bouwmeester in Olst
NEEDE - Op de dressuurwedstrijd in Olst heeft Lynn Bouwmeester met haar paard Mon Chardonnay gestart in de klasse L1 dressuur. Ze reden twee mooie pr......
Lees verder »

Sint op bezoek in de Dijkhoek
BORCULO - Sinterklaas heeft afgelopen woensdag met 3 van zijn Pieten een bezoek gebracht aan de allerjongsten van v.v. DEO. Eén voor een werden de DE......
Lees verder »

Uitslagen bedrijfsschietcompetitie s.v. De Kroon Eibergen
EIBERGEN - Hierbij de uitslagen van de vierde schietwedstrijd Verenigings- & Bedrijfs Schietcompetitie 2022 (editie 51) georganiseerd door Schiet......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

Fratsen wat een gedoo
NEEDE - De prieze van gas en stroom riest de panne oet. Wat leu kunt `t neet mear betalen allemoale,wat een nare toestand. Noe krieg ie allerlei tips......
Lees verder »

Fratsen kamelen
NEEDE - Dreuge,dreuge,dreuge op `t moment dat ik dit schrief heb wij net oetgerekend onder de jammarkt een buitje ehad. Was nog ens neet zovulle en zo......
Lees verder »

Fratsen op kop
NEEDE - Op mien bienoa dagelijkse tochtje van Nee noar Beltrum zoog ik van de een op de andere dag inens allemoale vlaggen op kop hangen. Bie de ears......
Lees verder »

NUB TV

Borculo en Geesteren in het teken van traditionele slipjacht


BORCULO/GEESTEREN – De jaarlijkse slipjacht van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereniging (KNJV) en de Hamelandse Ruiters in Borculo en Geesteren vond zaterdag voor de 47e keer plaats. Amazone Floor van Roon heeft met meer dan honderd jachten door het hele land meegereden en komt, net als andere deelnemers en vele bezoekers, graag naar de Achterhoek voor de slipjacht.

“Het is supermooi om in deze streek, in deze regio te rijden”, aldus Van Roon. “Mensen zijn hier heel vriendelijk en vinden het naar mijn weten ook leuk dat we er zijn. Dus dit is zeker een omgeving waar we graag komen.” Dat deelnemers graag naar Berkelland komen blijkt uit cijfers van de KNJV. “Als je kijkt naar de ongeveer vijftig jachten die ze jaarlijks organiseren, dan zitten wij in de top vijf qua deelnemers. Dat geeft wel aan dat ze graag hier naartoe komen”, laat Jan Markink van de Hamelandse Ruiters weten. Ook bezoekers weten de slipjacht te vinden: “We kunnen altijd rekenen op heel veel belangstelling. We kondigen het altijd aan en dan komen er veel mensen naar kijken.”

Tijdens de slipjacht jagen de veertig deelnemers niet op een prooi, maar volgen ze een kunstmatig vossenspoor door het landschap. “Met een slipjacht trekken we een spoor dat ruikt naar vos en dan volgen een stel honden het spoor”, beschrijft Van Roon. “Dan zijn er drie ruiters die de honden begeleiden en wij als ruiters gaan er met de paarden achteraan.” De ruiters rijden vervolgens door de veelzijdige natuur in Borculo en Geesteren. “Dat gaat dan over de weilanden, de landerijen en door de bossen”, vertelt Markink. “Maar ook door sloten bijvoorbeeld, dat is het mooie ervan.”

Waardevolle traditie
Voor de amazones is de traditie erg waardevol. “Ik vind het vooral heel leuk dat je het met een grote groep van vaak dezelfde mensen doet”, vertelt amazone Mathilde de Rooij, die vaak samen met haar ouders een slipjacht rijdt. “En er zit geen wedstrijdelement in, dat maakt het gemoedelijk.” Van Roon rijdt twee keer per week mee met een jacht: “Dan kom je op leuke plekken van Nederland en mooie stukken natuur waar je anders niet zou komen.”

Traditie in ere houden
Ook Markink hoopt dat de traditie, die in Borculo en Geesteren bijna vijftig jaar bestaat, nog lang blijft bestaan. “Het is een traditie die in ere moet worden gehouden”, vindt de organisator. “Bij de start zie je zogenaamde sonneurs, die blazen de jacht aan en aan het einde van de jacht blazen ze het weer af.”

Door REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »