Agrarische gemeente Berkelland gaat noodsignaal boeren verwijderen

Door Redactie op 23-09-2022


BERKELLAND – Regelmatig klimt Stefanie Kruizinga in de pen om een maatschappelijk onderwerp aan te kaarten. Deze keer ventileert ze haar mening over het demonstreren in Berkelland.

door Stefanie Kruizinga

Nerveus
Nederland verkeert in een permanente staat van nervositeit. We hebben crisis op crisis en elk gat wordt gedempt met een (op)nieuw uitgevonden toeslag dat vanachter het goedkope Ikea bureau door een overijverige ambtenaar is bedacht. Iets met de koopkracht die moet stijgen. Deze ambtenaar realiseert zich alleen niet dat er weer een nieuw en vaak nog groter gat ontstaat dat men met nog meer geld moet zien te dempen. Je zou haast denken dat de huidige problemen niet op te lossen zijn. Maar niets is minder waar. In de Kamer worden vaak goede en praktisch uitvoerbare oplossingen aangedragen, gek genoeg wordt dit door de grote bazen niet opgepikt.

Onrecht
We zijn boos, heel boos. Want hoe is het mogelijk dat wij, de gewone burger van Nederland, er financieel zo slecht voorstaan. Dat terwijl wij ook nog steeds in de top 10 van de rijkste landen ter wereld staan. We vinden allemaal wat van de huidige gang van zaken. Als je op social media kijkt dan lijkt het alsof driekwart van Nederland deze week nog van plan is om non stop te gaan protesteren tegen het huidige wanbeleid in Nederland. En ik juich dat toe; opkomen voor en vechten tegen onrecht. Maar de Nederlander wil geen last hebben van de demonstrerende medemens zo blijkt regelmatig.

Het punt is gemaakt
Kijk naar de boze boer. Ze hebben verschillende acties gevoerd. Waaronder het ophangen van de omgekeerde vlag. Veel van onze medelanders vonden het al snel asociaal wat de boeren allemaal deden. Zo klaagden veel mensen over de vertragingen die de lange files met tracers op de snelweg veroorzaakten. Het duurde allemaal veel te lang. Het was nu allemaal wel duidelijk vonden bepaalde groepen in Nederland. Zo was ook het geval met de vlaggen in Berkelland vonden GroenLinks, D66 en PVDA. ‘Het punt was nu wel gemaakt,’ werd er gezegd. Daarom konden de vlaggen nu wel weg. Vanaf de 16de eeuw is de omgekeerde vlag een signaal waarmee wordt aangeduid ( oa in de scheepvaart) dat men in nood zou verkeren. Mogen we zo’n signaal wel negeren? Want wat heb je eraan als er wordt gezegd dat ‘het punt nu wel is gemaakt’ maar er verder niets structureel veranderd voor de boer en de gewone burger? Wat voor signaal geef je als politiek aan ‘jouw’ boeren in ‘jouw’ gemeente wanneer je hen deze beschaafde vorm van demonstreren afneemt? Had de heer van Oostrum hier, juist als burgemeester van een boerengemeenschap, niet op moeten staan en als VVD’er een eigenzinnig standpunt in moeten nemen ipv zich te scharen achter de landelijke & provinciale politieke meerderheid? Dat was sterk geweest nietwaar?

Gemiste kans
Dit is een absoluut gemiste kans van gemeente Berkelland. Daarnaast is het hypocrisie ten top. Want als dit om een minderheid zou gaan schieten we met zijn allen in een politiekcorrecte stuip en staan we met spandoeken op de barricades te schreeuwen en te vechten tegen het al dan niet daadwerkelijk onrecht. Dan vinden we het prima en ok, zeker als het protest niet langer duurt dan een paar uur op een regenachtige zondagmiddag wanneer we toch niets anders hadden gepland. Want we moeten er zoals eerder gezegd vooral geen last van hebben. Maar mag een demonstratie geen ongemak oproepen? Waarom mag het niet oncomfortabel zijn? En daarbij, hoe oncomfortabel kan het zijn als het gaan om een paar vlaggen? Nee, wij Nederlanders moeten ten allen tijde beschaafd en vooral zo stilletjes mogelijk blijven demonstreren want stel je toch eens voor wat voor ongemak het kan geven als de ander in opstand komt. Voor bepaalde groepen die de huidige pijn (nog) niet voelen vinden het verdomde vervelend als de ander wel wil als we vechten voor rechtvaardigheid. Het is jammer te zien dat we collectief klagen op het internet maar zodra er mensen zijn die actie ondernemen de toon al snel veranderd in; ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.’

 

Reacties

Ok. Volgende…

Jan | 23-09-22 | 18:20

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Winterdag en natuurwandeling bij museum de Lebbenbrugge Borculo
BORCULO - Op zondag 11 dec. wordt er bij museum de Lebbenbrugge een sfeervolle midwinterdag georganiseerd met verschillende oudhollandse ambachten al......
Lees verder »

Bijzondere Walzheimer avond speciaal voor iedereen met een vorm van dementie en hun naasten
NEEDE - Het Alzheimer Trefpunt Berkelland sluit het jaar af met een bijzondere avond met dans en muziek, speciaal voor mensen met dementie en hun naa......
Lees verder »

Inzameling Voedselbank in Neede op zondag 4 december
NEEDE - "Een forse stijging van het aantal mensen dat gebruikt moet maken van de Voedselbank, ook in onze omgeving. Ze kunnen financieel niet meer ro......
Lees verder »

Reis in december voordelig met de bus en regionale trein
BERKELLAND - De gezellige decembermaand komt eraan! Wat zijn jouw plannen? Inkopen doen voor de feestdagen, een avondje uit, een kerstmarkt bezoeken ......
Lees verder »

Klassiek geschoolde musici verloren hun hart aan volksmuziek van de Balkan
RUURLO – zaterdag 10 december verwelkomt KunstKring Ruurlo in de theaterzaal van het Kulturhus in Ruurlo Trio BachTaloh. Een zigeunertrio waarvan de ......
Lees verder »

Politie Berkelland betrapt twee bestuurders die rijden onder invloed van drugs
BERKELLAND - In de nacht van zaterdag op zondag heeft de politie Berkelland twee keer een proces verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van ......
Lees verder »

Robotkassa’s van de toekomst in BIEBlab Ruurlo en Borculo
BERKELLAND – Op woensdag 7 (Ruurlo) en woensdag 14 november (Borculo) staat het BIEBlab in het teken van robotkassa’s. In beide vestigingen begint he......
Lees verder »

Bijeenkomst Parkinson Café Berkelland 8 december: Ergotherapie bij parkinson
BERKELLAND - Ergotherapeuten Marise Vreugdenhil (Ergo Es) en Saskia Sollman (Sensire), beiden deelnemer aan het ParkinsonNet, houden een presentatie ......
Lees verder »

Lezing over de bestrijding van anti-semitisme in synagoge Borculo
BORCULO - ‘We kunnen ons niet veroorloven achterover te leunen’ Deze waarschuwende woorden van Eddo Verdoner, sinds april 2021 de eerste Nationaal Co......
Lees verder »

Succes voor Lynn Bouwmeester in Olst
NEEDE - Op de dressuurwedstrijd in Olst heeft Lynn Bouwmeester met haar paard Mon Chardonnay gestart in de klasse L1 dressuur. Ze reden twee mooie pr......
Lees verder »

Sint op bezoek in de Dijkhoek
BORCULO - Sinterklaas heeft afgelopen woensdag met 3 van zijn Pieten een bezoek gebracht aan de allerjongsten van v.v. DEO. Eén voor een werden de DE......
Lees verder »

Uitslagen bedrijfsschietcompetitie s.v. De Kroon Eibergen
EIBERGEN - Hierbij de uitslagen van de vierde schietwedstrijd Verenigings- & Bedrijfs Schietcompetitie 2022 (editie 51) georganiseerd door Schiet......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

Fratsen wat een gedoo
NEEDE - De prieze van gas en stroom riest de panne oet. Wat leu kunt `t neet mear betalen allemoale,wat een nare toestand. Noe krieg ie allerlei tips......
Lees verder »

Fratsen kamelen
NEEDE - Dreuge,dreuge,dreuge op `t moment dat ik dit schrief heb wij net oetgerekend onder de jammarkt een buitje ehad. Was nog ens neet zovulle en zo......
Lees verder »

Fratsen op kop
NEEDE - Op mien bienoa dagelijkse tochtje van Nee noar Beltrum zoog ik van de een op de andere dag inens allemoale vlaggen op kop hangen. Bie de ears......
Lees verder »

NUB TV

Borculo en Geesteren in het teken van traditionele slipjacht


BORCULO/GEESTEREN – De jaarlijkse slipjacht van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereniging (KNJV) en de Hamelandse Ruiters in Borculo en Geesteren vond zaterdag voor de 47e keer plaats. Amazone Floor van Roon heeft met meer dan honderd jachten door het hele land meegereden en komt, net als andere deelnemers en vele bezoekers, graag naar de Achterhoek voor de slipjacht.

“Het is supermooi om in deze streek, in deze regio te rijden”, aldus Van Roon. “Mensen zijn hier heel vriendelijk en vinden het naar mijn weten ook leuk dat we er zijn. Dus dit is zeker een omgeving waar we graag komen.” Dat deelnemers graag naar Berkelland komen blijkt uit cijfers van de KNJV. “Als je kijkt naar de ongeveer vijftig jachten die ze jaarlijks organiseren, dan zitten wij in de top vijf qua deelnemers. Dat geeft wel aan dat ze graag hier naartoe komen”, laat Jan Markink van de Hamelandse Ruiters weten. Ook bezoekers weten de slipjacht te vinden: “We kunnen altijd rekenen op heel veel belangstelling. We kondigen het altijd aan en dan komen er veel mensen naar kijken.”

Tijdens de slipjacht jagen de veertig deelnemers niet op een prooi, maar volgen ze een kunstmatig vossenspoor door het landschap. “Met een slipjacht trekken we een spoor dat ruikt naar vos en dan volgen een stel honden het spoor”, beschrijft Van Roon. “Dan zijn er drie ruiters die de honden begeleiden en wij als ruiters gaan er met de paarden achteraan.” De ruiters rijden vervolgens door de veelzijdige natuur in Borculo en Geesteren. “Dat gaat dan over de weilanden, de landerijen en door de bossen”, vertelt Markink. “Maar ook door sloten bijvoorbeeld, dat is het mooie ervan.”

Waardevolle traditie
Voor de amazones is de traditie erg waardevol. “Ik vind het vooral heel leuk dat je het met een grote groep van vaak dezelfde mensen doet”, vertelt amazone Mathilde de Rooij, die vaak samen met haar ouders een slipjacht rijdt. “En er zit geen wedstrijdelement in, dat maakt het gemoedelijk.” Van Roon rijdt twee keer per week mee met een jacht: “Dan kom je op leuke plekken van Nederland en mooie stukken natuur waar je anders niet zou komen.”

Traditie in ere houden
Ook Markink hoopt dat de traditie, die in Borculo en Geesteren bijna vijftig jaar bestaat, nog lang blijft bestaan. “Het is een traditie die in ere moet worden gehouden”, vindt de organisator. “Bij de start zie je zogenaamde sonneurs, die blazen de jacht aan en aan het einde van de jacht blazen ze het weer af.”

Door REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »