Harpiste Oxana Thijssen komt met twee harpen naar Eibergen


EIBERGEN – Het nieuwe concertseizoen van Podium Eibergen gaat zondag 9 oktober van start met een concert door harpiste Oxana Thijssen. Het concert begint om 14.30 uur in de Brackman Boerderij in Eibergen. Oxana Thijssen studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Erika Waardenburg, bij wie ze in 2017 haar bachelorstudie afsloot. Zij vervolgde haar masterstudie aan het Mozarteum in Salzburg, waar zij vorig jaar met de hoogste onderscheiding afstudeerde.

Sinds een paar maanden is Thijssen de trotse bespeelster van een van de vroegste dubbelpedaalharpen uit de muziekgeschiedenis: een harp uit 1831. “Vanaf het moment dat ik voor het eerst de snaren aanraakte was ik meteen verkocht”, vertelt Oxana enthousiast.Met de Erard harp begon voor Oxana een nieuwe ontdekkingstocht naar de klank en virtuoze mogelijkheden, en daarmee naar de geschiedenis van de harp. Ze kan uren vertellen over enkel- en dubbelpedaalharpen, over het verschil tussen de 19e-eeuwse warme, heldere harp en de grootser, wolliger klinkende moderne harp. Het liefst illustreert ze haar verhaal met de muziek zelf. Daarom heeft Oxana speciaal voor Podium Eibergen een programma samengesteld waarin zij het publiek op een Erard harp en een moderne harp mee terugneemt naar de eeuw van de romantiek. Al spelend en vertellend zal Oxana haar tomeloze muzikale energie en passie voor het instrument met het publiek delen. Met werken van bekende componisten als Glinka, Schumann en Mendelssohn, en van karakteristieke harpcomponisten als Hasselmans en Parish Alvars waant de luisteraar zich deze middag in andere tijden.

Zondagmorgen 2 oktober om 10.00 uur is een voorproefje te beluisteren tijdens het radioprogramma ‘Spiegelzaal’ op NPO Radio 4. Oxana Thijssen is dan te gast bij presentator Hans van den Boom en zal alvast een tipje van de sluier oplichten van het programma bij Podium Eibergen.

 

Foto: Rolf Schins

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven