Kunsthistoricus Jaap Nijstad verzorgt opnieuw lezingencyclus in de Borculose synagoge

BORCULO – Voor de tweede keer dit jaar verzorgt Jaap Nijstad  een lezingencyclus. Dit keer heeft de inmiddels door velen gewaardeerde kunsthistoricus gekozen voor het thema ‘Moeder en kind / vader en kind’. De aandacht van met name de beoefenaars van de schilderkunst voor de relatie tussen ouders en kinderen kent een geschiedenis van eeuwen en is in onze tijd nog even populair. Dat laat Jaap Nijstad zijn toehoorders op de hem eigen meeslepende wijze meebeleven.

De cursus wordt gegeven op vier woensdagavonden, op 21 en 28 september en op 5 en 12 oktober van 19.30 – 21.30 uur in de synagoge, Weverstraat 4 in Borculo. Kosten voor alle avonden 50,00 (donateurs 42,50), per avond 15,00, resp. 12,50. Incl. koffie/thee.

Vier thema’s
Afbeeldingen van ‘moeder en dochter’ of ‘vader en zoon’ hebben een lange geschiedenis. Dat komt wellicht omdat de voorbeelden uit tal van bronnen worden aangediend. Bijbel, mythologie en geschiedenis zijn de ‘hofleveranciers’ met onderwerpen als: Abraham en Isaac, Maria met kind, Daedalus en Icarus of Venus en Amor. Maar misschien zijn de portretten van ‘echte’ vaders en moeders met hun kinderen wel het meest tot de verbeelding sprekend. Sinds de Renaissance is het thema niet meer weg te denken uit de kunst- en cultuurgeschiedenis en tot op de dag van vandaag is het onverminderd populair gebleven. We hoeven maar te denken aan de foto’s van beroemdheden uit de mondaine wereld die zich vaak en graag met hun nageslacht op de gevoelige plaat hebben laten vastleggen door de beste society-fotografen. Uit de bronnen waaruit Jaap Nijstad put heeft hij een viertal thema’s onderscheiden. Elk van die themas vult een avond van deze vierdelige cyclus.

Voor inschrijven en meer informatie over deze en alle andere activiteiten, zie activiteiten.synagogeborculo.nl

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven