Oktober bomvol mooie films bij CINEbieb


BERKELLAND – De bladeren beginnen weer te vallen, het weer wordt wat slechter. Tijd om heerlijk ’s avonds te genieten van prachtige films. Ook in oktober hebben de Berkellandse vrijwilligers van CINEbieb een fijn programma samengesteld. Na afloop van de films is het mogelijk om onder het genot van een drankje na te praten over de film. Reserveren kan via: www.oostachterhoek.nl/cinebieb.

Oktoberprogramma
In oktober staan de volgende films op de rol:
• Op donderdag 6 oktober (20.00 uur, de Bibliotheek Neede) is de bekroonde film ‘Bram Fischer’ te zien bij CINEbieb.
In het Zuid-Afrika van 1963, waar de onvrede tegen de ongelijkheid groeit, worden op een middag in het dorpje Rivonia bij een inval de kopstukken van het ANC opgepakt. Aan deze groep wordt een negende lid, dat al eerder gevangen genomen was toegevoegd: Nelson Mandela. Er is het blanke regime veel aan gelegen om de groep als voorbeeld te stellen en tot de doodstraf veroordeeld te krijgen. Gerespecteerd advocaat Bram Fischer neemt hun verdediging op zich. Wat het regime niet weet is dat Fischer eigenlijk de tiende verdachte had moeten zijn. Dat is de start van een proces waarin Bram Fischer heikele paden bewandelt. Wanneer de geheime politie gaandeweg Fischers dubbelrol ontdekt, komt hij voor een moreel dilemma te staan: verkiest hij de verdediging van zijn cliënten boven zijn eigen veiligheid en dat van zijn gezin? De film won twee Gouden Kalveren voor Beste scenario en Beste acteur. Tevens werd het scenario van de film bekroond met de Zilveren Krulstaart 2017.
Regisseur: Jean van de Velde
Hoofdrolspeler: Peter Paul Muller
• Op vrijdag 14 oktober, om 20.00 uur, wordt in de Bibliotheek Borculo ‘The Worst Person In The World’ gedraaid.
Julie wordt bijna dertig, maar weet nog altijd niet goed wat ze met haar leven wil. En dat in een samenleving waarin verwachtingspatronen met het klimmen van de jaren steeds vastomlijnder worden. Haar vrienden krijgen kinderen en lijken gelukkig. Julie heeft een stabiele relatie met de 45-jarige, succesvolle striptekenaar Aksel. Toch vraagt ze zich af of dit alles is wat het leven te bieden heeft. Als ze de jongere en knappe Eivind ontmoet, stort ze zich in een nieuw avontuur, in de hoop antwoorden te vinden over de liefde en het leven.
Geestig, bitterzoet drama over de dertigersdilemma’s van de levenslustige millennial Julie die zich in een nieuwe relatie stort. Bekroond met de prijs voor beste actrice in Cannes.
Regisseur: Joachim Trier
Hoofdrolspelers: Renate Reinsve, Herbert Nordrum , Anders Danielsen Lie
• In de vestiging in Eibergen is op woensdag 19 oktober, om 19.30 uur, de film ‘Undine’ te bekijken.
‘Als je me verlaat, moet ik je doden,’ zegt de Berlijnse twintiger Undine (Paula Beer) als haar vriend het wil uitmaken. ‘Dat weet je toch?’ Ze verwijst naar de mythe waarnaar ze is vernoemd: een undine is een waternimf die eeuwige trouw eist van haar romantische partner. Maar maakt Undine nu een grapje of is ze serieus? Is ze echt een soort sprookjesfiguur? Regisseur en scenarist Petzold (Phoenix, Transit) speelt een listig en vermakelijk spel met deze onzekerheid, waar zijn innemende hoofdrolspelers ook goed raad mee weten. Beer won in Berlijn de prijs voor beste actrice.
Regisseur: Christian Petzold
Hoofdrolspelers: Paula Beer, Franz Rogowski, Maryam Zaree, Jacob Matschenz, Anne Ratte-Polle
• Ruurlo is de laatste in de rij op vrijdag 28 oktober, om 20.00 uur, af met de film ‘The Duke’.
In ‘The Duke’ vertelt Roger Michell het waargebeurde verhaal van een van de gekste kunstroven van de vorige eeuw. De 60-jarige taxichauffeur Kempton Bunton is verontwaardigd over het feit dat het museum 160.000£ betaalde voor een schilderij van de beroemde Spaanse schilder F. Goya. Hij besluit het portret van de Duke of Wellington te stelen en heeft al een goed doel in gedachten voor het losgeld, dat hij eist.
Een oprechte, heerlijke komedie van het type waarin de Britten al decennia uitblinken en nog waargebeurd ook. Een cinematografisch meesterwerk? Nee, dat hoeft ook niet, want ‘The Duke’ is een heerlijk warme, schaamteloos ontroerende film. Met Jim Broadbent, die schittert als de anti-autoritaire en sociaal voelende Bunton, en de al even briljante Helen Mirren als zijn knorrige echtgenote, heeft de regisseur de strijd om de kijkersgunst al goeddeels gewonnen.
Regisseur: Roger Michell
Hoofdrolspelers: Helen Mirren, Jim Broadbent en Fionn Whitehead

Programma en kaarten reserveren
In elke deelnemende vestiging liggen boekenleggers met het complete filmprogramma. Wil je het totale overzicht van alle films zien, dan kun je terecht op www.oostachterhoek.nl/cinebieb.
Toegangskaarten voor de films zijn te koop op bovengenoemde website. De toegangsprijs is € 6,00 en is inclusief een drankje na afloop. Leden van de Bibliotheek Oost-Achterhoek krijgen een euro korting.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven