Oostenrijkse muziek bij De Zonnebloem afd. Geesteren-Gelselaar

GEESTEREN-GELSELAAR – Mevrouw Zweverink uit Lochem heeft de gasten van de Zonnebloem Afd. Geesteren-Gelselaar afgelopen woensdagmiddag een heerlijke muziekmiddag bezorgd. In het Dorpshuis De Zunnekamp in Geesteren liet zij met haar harmonica vooral veel Oostenrijkse muziek horen. Tot groot plezier van de aanwezigen, die volop meezongen of neurieden.

Nieuwe gasten
Nadat de voorzitster bij de koffie met appelgebak vier nieuwe gasten welkom had geheten liet mevrouw Zweverink, eigenaar van een muziekwinkel in Lochem, er geen gras over groeien. Ze trok meteen alles uit de harmonica, wat haar zo te binnen schoot. Tussendoor vertelde zij het een en ander over haar muziekinstrument en kwam ze met allerlei bijzondere anekdotes.

 

Verward
Zo werd al snel duidelijk dat de harmonica vaak wordt verward met de accordeon. De harmonica heeft knoppen en de accordeon heeft toetsen, zoals op een piano; witte en zwarte. De harmonica is eigenlijk te vergelijken met een mondharmonica, zo vertelde ze ons. Door het instrument uit elkaar te trekken en weer in elkaar te duwen, produceer je de lucht, die nodig is voor het geluid. Bij de mondharmonica gebeurt dat met de ademhaling.
Deze middag bespeelde mevr. Zweverink speciaal de steierische harmonica, zoals die in Oostenrijk veel wordt gebruikt. Het is daar een echt familie-instrument; de jongeren krijgen het met de paplepel ingegeven, vaak van generatie op generatie. Sommige van de gasten, die wel eens in Oostenrijk waren geweest, kregen weer voor ogen hoe mooi de muzikanten daar zijn uitgedost; mannen in lederhose en dames in fleurige zwierige rokken. Mevrouw Zweverink wist de gasten, die tussendoor voorzien werden van een hapje en een drankje. goed te amuseren met de Oostenrijkse muziek.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven