Schrijfworkshop (in ’t Achterhooks) met kinderboekenschrijver Fred Diks

BERKELLAND – In de kinderboekenweek, op zaterdag 8 oktober, leert de bekende Achterhoekse kinderboekenschrijver Fred Diks (Koen Kampioen, Kameleon) je hoe je een goed kinderverhaal kunt schrijven. Helemaal mooi is het om het verhaal in de Achterhoek te laten plaatsvinden, of zelfs in ’t Achterhooks te schrieven! Daarover vertelt streektaalfunctionaris Marije Stomps meer. Iedereen kan zich opgeven, de kosten zijn 40 euro per persoon, inclusief lunch.

Kinderverhalen schrijven is een vak apart. Is het normaal gesproken al best lastig om de lezer in je verhaal te trekken en zijn aandacht vast te houden, bij kinderen is dat nog net een tandje moeilijker. Als er iemand is die weet hoe je kinderen kunt boeien met een goed verhaal, is het schrijver Fred Diks wel. Hij werd bekend door zijn Koen Kampioen-boeken, waarvan een (internationale) tv-serie werd gemaakt. Ook schreef Fred diverse Kameleon-boeken, de series De Klas van meester Bas, Sam Schiet, James Blond en Voetbalsterren, met oa. Klaas-jan Huntelaar en Wesley Sneijder. Met professor Erik Scherder schreef hij in 2019 de bestseller Professor S en de verslaafde koning, over een reis door het brein. Fred is, naast kinderboekenschrijver, sportjournalist en was jarenlang leraar en voetbaltrainer. De aangewezen persoon dus om deze workshop te geven!

In de streek(taal)
Elk verhaal vindt ergens plaats. Waarom niet in onze mooie Achterhoek? Sterker nog: waarom niet in de Achterhoekse streektaal? Tenslotte is deze rijk aan prachtige woorden en uitdrukkingen die het waard zijn om over te brengen aan de volgende generatie. Hier gaat Marije Stomps, streektaalfunctionaris bij het ECAL, maar ook journalist en tekstschrijver bij haar eigen bureau Marije Schrijft, verder op in. Hoe zit het ook alweer met die Achterhoekse spelling en grammatica? En hoe maak je de jonge lezer duidelijk waar een verhaal zich afspeelt, zonder expliciet de plaatsnaam te noemen?

Programma
De schrijfworkshop op 8 oktober bestaat uit twee delen. ’s Morgens staat in het teken van de Achterhoekse streektaal en een sfeerbeschrijving maken van de plek waar het verhaal zich afspeelt. Na een lekkere lunch worden de deelnemers door Fred meegenomen in het proces van een kinderverhaal schrijven. Daarbij komt aan de orde hoe je ideeën opdoet, waar een kinderverhaal aan moet voldoen, hoe je het verhaal opbouwt en er de broodnodige spanning in brengt. Natuurlijk hoort brainstormen, zelf schrijven (en strepen) en evalueren met elkaar over de schrijfsels er ook bij.

Meer kinderverhalen/boeken
Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers hoopt met deze schrijfworkshop mensen te prikkelen om (meer) te gaan schrijven, zo mogelijk in het Achterhoeks. Niet voor niets gaf de jury van de Waeke van het Achterhoekse en Liemerse Book afgelopen jaar aan dat de oogst aan kinderboeken in streektaal karig is. Hier is nog een wereld te winnen! Maar ook mensen die de streektaal niet machtig zijn of schrijven hierin een brug te ver vinden, zijn natuurlijk van harte welkom op de schrijfworkshop. Er is plek voor 15 deelnemers en vol is vol, dus wees er snel bij!

Datum: ​​zaterdag 8 oktober 2022
Tijd: ​ ​​9.30 t/m 16.00 uur
Locatie: ​​ECAL, gebouw ’t Brewinc, IJsselkade 13, Doetinchem
Kosten: ​​€ 40,00 inclusief lunch
Aanmelden:​​via [email protected] of 0314-78707, ovv. Schrijfcursus kinderverhalen.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven