Aanvullende maatregelen om inwoners met financiële zorgen te helpen


BERKELLAND – De gemeente Berkelland neemt met het oog op de komende winterperiode aanvullende maatregelen om inwoners met financiële problemen te helpen. Dit betekent een tijdelijke uitbreiding op de bestaande en bewezen aanpak van vroegsignalering en inzet op extra communicatie over hulp en regelingen voor inwoners die het financieel moeilijk hebben. Wethouder Betsy Wormgoor: “Inwoners met financiële zorgen staan er in Berkelland niet alleen voor.”

Door de hoge energiekosten en de inflatie zijn er steeds meer inwoners die moeite hebben met het betalen van de boodschappen en de energierekening. Door het Rijk zijn daarom verschillende maatregelen genomen. Denk aan de toelage van 190 euro op de energierekening van november en december en financiële steun voor huishoudens rond het sociaal minimum. Ondanks deze maatregelen is het voor een groeiende groep huishoudens nog steeds moeilijk om nog rond te kunnen komen. En veel van de aangekondigde maatregelen bieden vanaf 2023 verlichting.

Uitbreiding vroegsignalering en inzet op communicatie
Wethouder Betsy Wormgoor: “Voor veel inwoners is januari nog erg ver weg. En de problemen van een stijgende energierekening en inflatie beperken zich niet alleen tot de lage inkomens. Omdat wij er willen zijn voor alle inwoners in Berkelland, zetten wij nu zelf een extra stap.” Deze extra stap vertaalt zich in de tijdelijke uitbreiding van vroegsignalering en meer inzet op communicatie om inwoners met financiële zorgen te laten weten dat de gemeente er voor hen is.

Voorkomen van erger
Met de inzet van vroegsignalering wil Berkelland voorkomen dat financiële problemen ontstaan en verergeren. Bij beginnende betalingsproblemen of financiële zorgen is er binnen Voormekaar een speciale medewerker vroegsignalering die met de inwoner in gesprek gaat, kijkt waar er (financiële) ruimte te vinden is, tips geeft en kan meedenken in passende oplossingen voor de lange termijn. Al sinds 2020 wordt in Berkelland gewerkt aan dit vangnet. Daarnaast is er een stevige samenwerking tussen betrokken organisaties en vrijwilligers, waardoor inwoners met financiële zorgen snel en adequaat geholpen kunnen worden.

Passende hulp bij financiën, budgetteren en administratie
De tijdelijke uitbreiding van vroegsignalering betekent dat de medewerker van Voormekaar er is voor alle inwoners met financiële zorgen, zonder dat er al sprake is van eventuele schulden. Deze medewerker kan langs komen voor het bieden van hulp bij financiën, budgetteren, afspraken maken met energieleveranciers en administratie. Wormgoor: “Door deze tijdelijke uitbreiding kunnen we meer inwoners helpen en meedenken waar nog mogelijkheden liggen om de persoonlijke, financiële situatie te verbeteren.”

De uitbreiding van de aanpak vroegsignalering betekent ook dat het maatwerkbudget dat bedoeld is voor financiële situaties waar geen andere oplossingen zijn, wordt opgehoogd.

Naast de uitbreiding van vroegsignalering wordt de komende tijd ook extra ingezet op communicatie. Betsy Wormgoor: “Want de groep inwoners met financiële zorgen is groot, maar tegelijkertijd durft niet iedereen hulp te zoeken. Daardoor kunnen problemen juist erger worden. Het is daarom zo belangrijk om te weten dàt er mensen zijn die je kunnen helpen.”

Inwoners die te maken hebben met financiële zorgen, kunnen contact opnemen met team Voormekaar van de gemeente Berkelland. Telefoonnummer 0545 250 300.

Deel dit artikel:

3 gedachten over “Aanvullende maatregelen om inwoners met financiële zorgen te helpen”

  1. J.Breustedt_Bouwmeester.

    Ik heb een WAO uitkering en twee kleine pensioentje. 1 van 70.00 euro en 1van 125.00 euro per maand. Kan ik ook in aanmerking komen voor een vergoeding. Ik ben alleen staand.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven